Internet najvažniji izvor informacija u Hrvatskoj

Internet najvažniji izvor informacija u Hrvatskoj

Foto: DepositPhotos

Veliko istraživanje koje je provela agencija Ipsos u suradnji s 24sata o medijskim navikama Hrvata u 2019. potvrđuje značajnu nadmoć interneta na domaćem tržištu. 24sata već 4 godine aktivno prati medijske navike potrošača u Hrvatskoj, a ovo kontrolno istraživanje samo je potvrdilo trendove i dominaciju interneta koji nezaustavljivo raste.

Iako je opsežno medijsko istraživanje iz 2017. apostrofiralo ogromnu snagu interneta, najnoviji rezultati iz 2019. potvrđuju da je internet glavni izvor informacija za 78 posto ispitanika i medij kojeg i mladi i stari najviše koriste tijekom cijelog dana. Rezultati pokazuju da čak 91,6 posto ispitanika internet koristi više puta dnevno, a u odnosu na sva prethodna istraživanja internet prvi put briše i međugeneracijske granice - toliko je dominantan da čak devet od deset korisnika različite dobi kažu kako internet koriste više puta dnevno. Osim toga, njih 87,7% tvrde kako im pruža jedinstvene informacije koje nigdje drugdje nisu dostupne.

Snagu interneta potvrđuju svakako i rezultati u kategoriji medija kojem se najviše vjeruje pa 56,6 posto ispitanika odabire internet, a čak dvostruko manje povjerenje daje televiziji. Kada je riječ o točnosti i pouzdanosti informacija, 53,6 posto korisnika smatra internet najpouzdanijim medijem. Usporedbe radi, televiziju će samo 28,2 posto anketiranih odabrati relevatnim izvorom informacija. Uz to, internet je najkorišteniji medij od buđenja pa kroz cijeli dan dok TV tek nakratko preuzima primat navečer. Zanimljiv je podatak i da gledajući TV, više od 40 posto ispitanika za to vrijeme surfa te najvećim dijelom traži sadržaj koji nije povezan s emisijom koja se gleda – u gotovo 95 posto slučajeva.

Prema rezultatima istraživanja internet također daleko prednjači pred ostalim medijima i u pokrivenosti sadržaja. Hrvati najviše informacija za područje zdravlja, sporta, znanosti, tehnologije, gospodarstva, showa, gastronomije, obrazovanja i lifestylea traže upravo na internetu. Više od 70 posto ispitanika ovog istraživanja složilo se da medije prate jer smatraju kako je važno biti informiran, 62,3 posto pojašnjava kako je praćenje medija dio njihove dnevne rutine, a za 58,8 posto mediji služe kako bi im pružili objašnjenje za događaje koji direktno utječu na njihov život. Na pitanje na koje sve načine prate sadržaj dnevnih novina, točnije čitaju li tiskano izdanje, portal ili koriste aplikaciju, uvjerljivo najveći broj ispitanika na prvo mjesto stavilo je news portale, njih gotovo 70 posto. Tiskano izdanje preferira 35,6 posto čitatelja, a mobilna aplikacija na trećem je mjestu s 22,8 posto.

Vrijeme provedeno na internetu radnim danom i vikendom općenito se ne razlikuje – gotovo polovica ispitanika provodi na internetu 4 i više sati, no za vikend je vremena ipak više pa je karakteristično nešto duže zadržavanje na portalima i drugim servisima. A za što im služi? Gotovo sve dobne skupine slažu se u tome da je glavna svrha korištenja interneta komunikacija putem e-maila, a na drugom je mjestu s 82,1 posto traženje korisnih informacija kao i informiranje o aktualnim događajima - 80,7 posto. Istraživanje je potvrdilo da Hrvati u velikom postotku koriste internetsku komunikaciju. Osim e-maila, njih 79,5 posto za razgovor koristi Messenger. Hrvati očekivano najviše surfaju preko mobilnih uređaja što potvrđuje činjenicu da je internet prisutan u svim sferama svakodnevnog života. Starijoj populaciji internet služi za 'ozbiljnije' potrebe kao što je traženje korisnih informacija i online shopping, dok ga mlađi više koriste za posjećivanje društvenih mreža, gledanje videa i slušanje glazbe.

Medijske navike pokazuju da je YouTube prva mreža prema broju korisnika, visokih 92,7 posto ispitanika koristi najviše upravo taj kanal. Istraživanje pokazuje da ispitanici na Facebooku provedu dnevno najviše vremena, njih 24,6 posto tu društvenu mrežu koristi više od dva sata dnevno, najčešće za komunikaciju s prijateljima i obitelji. Na YouTubeu se očekivano najviše prate glazbeni sadržaji, no edukacijski i how-to sadržaji pretekli su zabavu.

Aktualno istraživanje pokazuje da se 86 posto osoba slaže kako reklame i mediji manje ili više utječu na njihove odluke o kupnji. Kada je riječ o donošenju konačne odluke o kupnji, internet odmah nakon razgovora s prijateljima ima najveći utjecaj s 44,3 posto. Sljedeća su print izdanja s 25,8 posto, a treći je TV s 19,2 posto. U segmentu istraživanja ponašanja ispitanika tijekom reklamnih blokova na TV-u rezultati istraživanja pokazuju da se TV reklame koriste za odlazak u wc, surfanje, razgovor s ukućanima i pripremu obroka. Nešto manje od polovice gledatelja odmah prebacuje na drugi TV kanal, a 23 posto će reklamu pogledati isključivo kada ih zainteresiraju.

Planiranje medijskog miksa ključno je za svakog oglašivača, baš kao poznavanje medijskih navika publike. No, unatoč posljednjim podacima koji potvrđuju apsolutnu dominaciju interneta, investicije u digitalno oglašavanje u Hrvatskoj iznose samo 17% (Hura AdEx, 2017.). Propuštene prilike na domaćem tržištu vidljive su i u usporedbi s drugim tržištem, poput primjerice Ujedinjenog Kraljevstva gdje je procijenjeni udio investicija u digitalno oglašavanje 63.6% (eMarketer.com, 2018.).

Još iz kategorije

Mobilno igranje na 5G mreži

Mobilno igranje na 5G mreži

15.11.2019. komentiraj

U A1 5G Gaming Areni na Reboot InfoGameru  powered by A1 danas je po prvi puta u regiji i među prvima u svijetu, mobilne igre igrati na 5G mreži. Veliko finale četvrte sezone A1 Adria Lige igra se na testnoj A1 5G mreži. Natjecatelji će koristiti Huawei Mate 20X 5G uređaje. Danas je održano finale u dvjema igrama Hearthstone i Clash Royale, a vikend je rezerviran za računalne igre CS:GO i DOTA 2.

Chrome web aplikacije bi uskoro trebale imati brzinu onih s desktopa

Chrome web aplikacije bi uskoro trebale imati brzinu onih s desktopa

15.11.2019. komentiraj

Ako web aplikacije uistinu žele zamijeniti nativne aplikacije, trebat će instantnu responzivnost aplikacija kakve postoje na desktopu, a da bi to napokon mogao biti slučaj dao je za nagovijestiti Google predstavljanjem novih Chrome alata.

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

13.11.2019. komentiraj

Velike kompanije zajedničkim su snagama odlučile stati na kraj prevarama vezanima uz dijeljenje lozinki kako bi se mogao besplatno ili za mizerne svote gledati streaming sadržaj, odnosno svaki video sadržaj koji se nudi kroz određene platforme s mogućnosti zaštite korisničkih računala lozinkama.