Internet još uvijek nije alat za male i srednje tvrtke

Internet još uvijek nije alat za male i srednje tvrtke

Ukoliko postoje parametri prema kojima Hrvatska ne zaostaje za europskim zemljama, onda su to pristup Internetu među poslovnim korisnicima te broj malih i srednjih tvrtki koji imaju vlastitu web stranicu. Naime, 90 posto malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj ima pristup Internetu, a više od 50 posto njih ima vlastitu web stranicu, dok se taj udio penje na čak 99 posto kad je riječ o tvrtkama s više od deset zaposlenih, pokazuju rezultati su to istraživanja koje je za tvrtku Google Hrvatska provela agencija za istraživanje tržišta GfK na uzorku od 700 malih i srednjih tvrtki iz cijele Hrvatske.

Unatoč velikom postotku tvrtki s pristupom Internetu koje se njime najčešće koriste za komunikaciju s poslovnim partnerima i kupcima te za e-bankarstvo, svega 20 posto njih koristi Internet kao alat za poboljšanje prodaje svojih proizvoda i usluga. Nadalje, kada je riječ o e-trgovini, unatoč visokoj razini pristupa korisnika tj. potencijalnih kupaca Internetu (66 posto), broj kupnji obavljenih putem Interneta je relativno nizak. Koliki je potencijal e-trgovine u Hrvatskoj govori i činjenica da je prema podacima Eurostata svega 16 posto korisnika Interneta obavilo kupnju putem Interneta, dok je taj broj dvostruko veći u Sloveniji (30 posto), a u Njemačkoj iznosi čak 65 posto. Prema podacima koje je otkrilo istraživanje koje je proveo Google, jedan od razloga malog broja online kupaca je između ostalog i slaba lokalna ponuda e-trgovina.

„Uzimajući u obzir navedene podatke, Google je prepoznao veliki potencijal rasta u segmentu e-trgovine, budući da u Hrvatskoj postoji potrebna infrastruktura, kao i interes kupaca i trgovaca. Stoga smo pokrenuli program Google Engage za agencije kako bismo pomogli SEM i SEO stručnjacima, webmasterima, web dizajnerima i drugim internetskim stručnjacima da pomognu svojim klijentima učiniti ih uspješnima u online svijetu. Na taj način će moći ne samo pokrenuti e-trgovinu, nego i privući ciljane kupce te mjeriti uspješnost prodajnih i marketinških kampanja kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu”, objašnjava direktor tvrtke Google za regiju Adriatics, Joško Mrndže.

Zbog brojnih prednosti e-trgovine i poslovanja preko interneta općenito, kao što je veći doseg tržišta, smanjenje troškova, povećanje poslovne učinkovitosti i uklanjanje zapreka u međunarodnoj razmjeni, ne čudi podatak da čak 30 posto ispitanika koji trenutno nemaju internetsku stranicu namjerava istu izraditi u naredne dvije godine. Također, Internet je među hrvatskim tvrtkama prepoznat kao izvrstan kanal za izvoz. Naime, 30 posto ispitanika predstavlja svoje proizvode i usluge u inozemstvo, od čega čak 80 posto smatra da im Internet pomaže u promociji proizvoda i usluga. Istovremeno, samo 13 posto ispitanika potvrdilo je da je imalo trening vezan za online marketing kako bi unaprijedili potrebna znanja i vještine za promoviranje vlastitih proizvoda i usluga putem Interneta.

U današnjem digitalnom svijetu poslovanje i oglašavanje putem Interneta općeprihvaćena je  stvarnost. Danas se i putem obične internetske stranice, bez modula za e-trgovinu, mogu postići fantastični rezultati na području poboljšanja prodaje generiranjem novih upita za proizvode ili usluge, tvrdi direktor marketinga za Google Adriatics, Andrej Koštomaj.

Još iz kategorije

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.

Brzina interneta i koliko je ona važna

Brzina interneta i koliko je ona važna

23.04.2019. komentiraj

Naravno da je Barcelona i MWC19 kao najveći sajam telekom industrije i to prije svega one mobilne idealno mjesto da se govori o brzom internetu. Međutim, svi uvijek vole govoriti o brzinama internetu brz obzir da li je riječ o fiksnom ili mobilnom internetu, optika ili 4G odnosno LTE ili kabel ili 5G koji tek dolazi. Korisniku je sama tehnologija nevažna, ali i brzina u konačnici nije važna ako ne postoje usluge koje bi opravdale takve brzine.

Servis Divan od sada na novoj domeni

Servis Divan od sada na novoj domeni

21.04.2019. komentiraj

Popularni zagrebački servis za pregled događanja Divan.hr početkom travnja službeno je preselio na međunarodnu domenu fyi, skraćenicu za “for your information”. Također su predstavili niz novih funkcija poput pretraživanja prema geo lokaciji što će omogućiti primjenu u drugim hrvatskim gradovima te prijevod sadržaja na engleski jezik.