Internet Archive predviđa tmurnu budućnost interneta

Internet Archive predviđa tmurnu budućnost interneta

Foto: DepositPhotos

Internet Archive proslavio je 25 godina i umjesto da to bude u pozitivnom tonu, događa se suprotno - daje prognozu jedne ne baš najdivnije potencijalne budućnosti u kojoj bi korisnici interneta mogli izgubiti povjerenje u njega.

A povjerenje je ono što internet čini toliko snažnim. Bez povjerenja dogodila bi se globalna katastrofa, smatra Brewster Kahle, računalni znanstvenik koji je kreirao Internet Archive u listopadu 1996.

Riječ je o arhivi svega što se na internetu ikad pojavilo i kao takvo, riznica je čija vrijednost se slobodno može nazvati neprocjenjivom. Kahle je u počecima imao plemenitu ideju, svjestan da se događa nešto veliko te da bi to trebalo nekako arhivirati. I učinio je to uz Internet Archive, odnosno, njegovu arhivu Wayback Machine.

Ukupno, neprofitni projekt trenutno broji oko 588 milijardi web stranica, među kojima su prastare videoigre i sve ono čega se odavno ne sjećamo. Kao, primjerice, My Space...

Kako bi napravio nešto drugačije, Kahle je Wayback Machine, koji nas vraća unazad, odlučio načiniti Wayforward Machine i tako pružiti sliku onoga što će biti za 25 godina.

"Isprobajte naš Wayforward Machine da biste iskusili svijet u kojem je pristup znanju pod opsadom", piše po dolasku na Wayforward Machine.

Prognoza je da će web stranice koje posjećujemo biti ispunjene upozorenjima o ograničenim podacima i firewallom te da će ih kontrolirati tek nekolicina "odabranih", na strog način. Pritom, privatnost bi bila samo uspomena.

Možda je sve to pretjerivanje, ali ako se nastavi u ovom smjeru, pomalo kaotičnom i nereguliranom, lako je moguće da će doći do neke ekstremne situacije, koju bi malo tko želio.

Uostalom, takav "internet" može se vidjeti u Kini, Rusiji, Turskoj... Sjeverna Koreja blokira ga u potpunosti. Dakle, nije nerealno vidjeti takvu budućnost!

Još iz kategorije

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

08.12.2021.

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

08.12.2021.

Mastercard cilja na populaciju koju i mi gađamo, a to su dinamičniji i inovativniji ljudi, koji su spremni na prihvaćanje novih tehnologija. Isto tako, oboje smo poprilično fokusirani na sport što nam je još jedna zajednička točka, ističe za ICTbusiness.info osnivač Aircasha Hrvoje Ćosić.

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

08.12.2021.

Napredniji korisnici Google Drivea vjerojatno su primijetili da njegova tražilica i nije od velike pomoći jer prečesto daje cijeli niz rezultata koji nemaju u konačnici baš nikakvu težinu u potrazi za konkretnom datotekom. I to će se uskoro promijeniti...