Institucije za visoko obrazovanje najlošije se nose s kibernetičkim napadima

Institucije za visoko obrazovanje najlošije se nose s kibernetičkim napadima

Foto: Fotolia

Kibernetički napadi nikoga ne štede, ali svejedno je čudno da se u Sjedinjenim Američkim Državama najviše napada institucije namijenjene visokom obrazovanju, odnosno, one se najduže oporavljaju nakon napada i uz to su najpodložnije napadima. I tako iz godine u godinu, s tim da je prošla završila najgore. Zabilježena šteta iznosila je 690 tisuća američkih dolara i to je porast od 68 posto u odnosu na godinu ranije.

Ipak, stručna objašnjenja postoje i logična su. Kampusi su namijenjeni boravku tisuća, pa i par desetaka tisuća studenata. Svi oni imaju pristup internetu, imaju računala, prijenosna računala, pametne telefone, tablete... Samim time, podložni su napadima i teško je za povjerovati da će baš svaka osoba biti savjesna, odgovorna i izbjeći mogućnost da preko nje dođe do upada na mrežu. Uz sve to, kad i dođe do napada, u takvom okruženju iznimno je teško sanirati ga.

Samo, sve to nije nikakav izgovor, s dolaskom Interneta stvari (IoT) rizik će biti veći nego ikad prije pa 73 posto pogođenih institucija za visoko obrazovanje neće više smjeti sanirati štetu u prosjeku tri ili više dana već mnogo brže jer bi posljedice mogle biti katastrofične. Srećom, zasad se to još broji u stotinama tisuća dolara, što i nije puno ako se zna kolike su Sjedinjene Američke Države.

Ako postoje oni koji misle da je pretjerivanje kibernetičke napade nazivati katastrofičnima, varaju se. Svjetski ekonomski forum (WEF) postavio ih je na treće mjesto najvećih rizika za čovječanstvo kroz narednih pet godina. Ispred kibernetičkih napada su samo prirodne katastrofe i ekstremne vremenske neprilike. Dakle, odmah nakon situacija koju nikako ne može direktno činiti čovjek, iako vjerojatno jest uzrok za njih, nalaze se kibernetički napadi iza kojih stoji isključivo čovjek - u svakom trenutku i samim time je jedini odgovoran za situaciju.

Još iz kategorije

Digitalna pismenost – nezaobilazni uvjet za budućnost

Digitalna pismenost – nezaobilazni uvjet za budućnost

18.01.2019. komentiraj

Prema DESI analizi  za 2018. godinu, koju provodi Europska komisija i koja prati evoluciju digitalne kompetitivnosti članica EU, Hrvatska se nalazi pri samom dnu ljestvice. Istovremeno Hrvatska je druga na ljestvici EU zemalja u kojoj se vijesti radije čitaju u online izdanju. Međutim ono što je zabrinjavajuće je da u Hrvatskoj svaka druga osoba ne posjeduje odgovarajuća digitalna znanja i vještine kojima stvara kompetitivnu vrijednost na tržištu rada.

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.