Institucije za visoko obrazovanje najlošije se nose s kibernetičkim napadima

Institucije za visoko obrazovanje najlošije se nose s kibernetičkim napadima

Foto: Fotolia

Kibernetički napadi nikoga ne štede, ali svejedno je čudno da se u Sjedinjenim Američkim Državama najviše napada institucije namijenjene visokom obrazovanju, odnosno, one se najduže oporavljaju nakon napada i uz to su najpodložnije napadima. I tako iz godine u godinu, s tim da je prošla završila najgore. Zabilježena šteta iznosila je 690 tisuća američkih dolara i to je porast od 68 posto u odnosu na godinu ranije.

Ipak, stručna objašnjenja postoje i logična su. Kampusi su namijenjeni boravku tisuća, pa i par desetaka tisuća studenata. Svi oni imaju pristup internetu, imaju računala, prijenosna računala, pametne telefone, tablete... Samim time, podložni su napadima i teško je za povjerovati da će baš svaka osoba biti savjesna, odgovorna i izbjeći mogućnost da preko nje dođe do upada na mrežu. Uz sve to, kad i dođe do napada, u takvom okruženju iznimno je teško sanirati ga.

Samo, sve to nije nikakav izgovor, s dolaskom Interneta stvari (IoT) rizik će biti veći nego ikad prije pa 73 posto pogođenih institucija za visoko obrazovanje neće više smjeti sanirati štetu u prosjeku tri ili više dana već mnogo brže jer bi posljedice mogle biti katastrofične. Srećom, zasad se to još broji u stotinama tisuća dolara, što i nije puno ako se zna kolike su Sjedinjene Američke Države.

Ako postoje oni koji misle da je pretjerivanje kibernetičke napade nazivati katastrofičnima, varaju se. Svjetski ekonomski forum (WEF) postavio ih je na treće mjesto najvećih rizika za čovječanstvo kroz narednih pet godina. Ispred kibernetičkih napada su samo prirodne katastrofe i ekstremne vremenske neprilike. Dakle, odmah nakon situacija koju nikako ne može direktno činiti čovjek, iako vjerojatno jest uzrok za njih, nalaze se kibernetički napadi iza kojih stoji isključivo čovjek - u svakom trenutku i samim time je jedini odgovoran za situaciju.

Još iz kategorije

Njemačka želi kriminalizirati svaku dark-web platformu

Njemačka želi kriminalizirati svaku dark-web platformu

19.03.2019. komentiraj

Njemačka ima plan kriminalizacije dark weba kako bi stala na kraj prodaji droge, oružja, ljudi, ali i pedofiliji. Upravo je dječja pornografija ono što konstantno dolazi u prvi plan u najmoćnijoj zemlji Europske unije pa se pokušava kriminalizirati svaku dark-web platformu i na taj način prevencijom ići kontra zločina(ca).

Prodaja robe i digitalnog sadržaja u EU

Prodaja robe i digitalnog sadržaja u EU

19.03.2019. komentiraj

Novim pravilima Europski parlament omogućava lakšu i pravedniju kupovinu robe i digitalnog sadržaja. Promjene uključuju bolju zaštitu kupaca koji kupe proizvod s greškom i posebna pravila za digitalni sadržaj kao što su aplikacije, filmovi i glazba. Sve je to važno jer ova je godina i godina promjena.

Facebooku prijeti kriminalna istraga zbog dijeljenja podataka korisnika

Facebooku prijeti kriminalna istraga zbog dijeljenja podataka korisnika

18.03.2019. komentiraj

Facebook sredinu ožujka ove godine neće pamtiti na najbolji način jer osim što se kompaniji dogodio najveći pad sustava dosad - a utjecaj je osim na sami Facebook imao i na Instagram i na WhatsApp - prijeti mu i kazna zbog optužbi da je dijelio podatke korisnika sa 150 kompanija, među kojima su i neke od najvećih na svijetu.