Institucije za visoko obrazovanje najlošije se nose s kibernetičkim napadima

Institucije za visoko obrazovanje najlošije se nose s kibernetičkim napadima

Foto: Fotolia

Kibernetički napadi nikoga ne štede, ali svejedno je čudno da se u Sjedinjenim Američkim Državama najviše napada institucije namijenjene visokom obrazovanju, odnosno, one se najduže oporavljaju nakon napada i uz to su najpodložnije napadima. I tako iz godine u godinu, s tim da je prošla završila najgore. Zabilježena šteta iznosila je 690 tisuća američkih dolara i to je porast od 68 posto u odnosu na godinu ranije.

Ipak, stručna objašnjenja postoje i logična su. Kampusi su namijenjeni boravku tisuća, pa i par desetaka tisuća studenata. Svi oni imaju pristup internetu, imaju računala, prijenosna računala, pametne telefone, tablete... Samim time, podložni su napadima i teško je za povjerovati da će baš svaka osoba biti savjesna, odgovorna i izbjeći mogućnost da preko nje dođe do upada na mrežu. Uz sve to, kad i dođe do napada, u takvom okruženju iznimno je teško sanirati ga.

Samo, sve to nije nikakav izgovor, s dolaskom Interneta stvari (IoT) rizik će biti veći nego ikad prije pa 73 posto pogođenih institucija za visoko obrazovanje neće više smjeti sanirati štetu u prosjeku tri ili više dana već mnogo brže jer bi posljedice mogle biti katastrofične. Srećom, zasad se to još broji u stotinama tisuća dolara, što i nije puno ako se zna kolike su Sjedinjene Američke Države.

Ako postoje oni koji misle da je pretjerivanje kibernetičke napade nazivati katastrofičnima, varaju se. Svjetski ekonomski forum (WEF) postavio ih je na treće mjesto najvećih rizika za čovječanstvo kroz narednih pet godina. Ispred kibernetičkih napada su samo prirodne katastrofe i ekstremne vremenske neprilike. Dakle, odmah nakon situacija koju nikako ne može direktno činiti čovjek, iako vjerojatno jest uzrok za njih, nalaze se kibernetički napadi iza kojih stoji isključivo čovjek - u svakom trenutku i samim time je jedini odgovoran za situaciju.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.