Institucije za visoko obrazovanje najlošije se nose s kibernetičkim napadima

Institucije za visoko obrazovanje najlošije se nose s kibernetičkim napadima

Foto: Fotolia

Kibernetički napadi nikoga ne štede, ali svejedno je čudno da se u Sjedinjenim Američkim Državama najviše napada institucije namijenjene visokom obrazovanju, odnosno, one se najduže oporavljaju nakon napada i uz to su najpodložnije napadima. I tako iz godine u godinu, s tim da je prošla završila najgore. Zabilježena šteta iznosila je 690 tisuća američkih dolara i to je porast od 68 posto u odnosu na godinu ranije.

Ipak, stručna objašnjenja postoje i logična su. Kampusi su namijenjeni boravku tisuća, pa i par desetaka tisuća studenata. Svi oni imaju pristup internetu, imaju računala, prijenosna računala, pametne telefone, tablete... Samim time, podložni su napadima i teško je za povjerovati da će baš svaka osoba biti savjesna, odgovorna i izbjeći mogućnost da preko nje dođe do upada na mrežu. Uz sve to, kad i dođe do napada, u takvom okruženju iznimno je teško sanirati ga.

Samo, sve to nije nikakav izgovor, s dolaskom Interneta stvari (IoT) rizik će biti veći nego ikad prije pa 73 posto pogođenih institucija za visoko obrazovanje neće više smjeti sanirati štetu u prosjeku tri ili više dana već mnogo brže jer bi posljedice mogle biti katastrofične. Srećom, zasad se to još broji u stotinama tisuća dolara, što i nije puno ako se zna kolike su Sjedinjene Američke Države.

Ako postoje oni koji misle da je pretjerivanje kibernetičke napade nazivati katastrofičnima, varaju se. Svjetski ekonomski forum (WEF) postavio ih je na treće mjesto najvećih rizika za čovječanstvo kroz narednih pet godina. Ispred kibernetičkih napada su samo prirodne katastrofe i ekstremne vremenske neprilike. Dakle, odmah nakon situacija koju nikako ne može direktno činiti čovjek, iako vjerojatno jest uzrok za njih, nalaze se kibernetički napadi iza kojih stoji isključivo čovjek - u svakom trenutku i samim time je jedini odgovoran za situaciju.

Još iz kategorije

Novi botnet zarazio stotinu tisuća kućnih rutera i slao spamove preko webmail klijenata

Novi botnet zarazio stotinu tisuća kućnih rutera i slao spamove preko webmail klijenata

13.11.2018. komentiraj

Novi botnet BCMUPnP_Hunter načinjen od otprilike stotinu tisuća kućnih rutera u tišini je rastao protekla dva mjeseca i spojio se na webmail usluge kao Hotmail, Outlook i Yahoo putem kojih je zatim slao spam u pretince elektroničke pošte. Uspjeh su hakeri osigurali eksploatacijom pet godina poznate ranjivosti, koja nije ispravljena na svim ruterima pa se potom lako iskoristila.

Opera za Android sada blokira i dosadne pop-up dijaloge za korištenje kolačića

Opera za Android sada blokira i dosadne pop-up dijaloge za korištenje kolačića

12.11.2018. komentiraj

Opera za Android v48 stigla je sa 6. studenim i najvažnija promjena jest podrška za blokiranje dosadnih pop up dijaloga koji upozoravaju na korištenje kolačića. Posljednjih nekoliko godina iznimno su naporni, a otkako je u Europskoj uniji 25. svibnja uvedena Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR), još su naporniji.

Facebook Messenger uvodi opciju brisanja poslane poruke

Facebook Messenger uvodi opciju brisanja poslane poruke

10.11.2018. komentiraj

Sigurno vam se dogodilo da ste zabunom ili nepromišljenošču poslali neku poruku preko Facebook Messengera, a onda zbog toga požalili. U tom slučaju, zasigurno će vas razveseliti vijest da će unutar Facebook Messengera uskoro biti moguće brisanje poslane poruke, i to u periodu od 10 minuta nakon njenog slanja.