Instagram - od foto-sharing aplikacije do šoping kataloga

Instagram - od foto-sharing aplikacije do šoping kataloga

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Subota je navečer, sami ste doma, pada snijeg, nema volje za neki izlazak i odlučili ste provjeriti kakvo je stanje na Instagramu. Gledate s čime se bave vaši prijatelji, zanima vas da li je netko možda objavio neku zanimljivu fotku sa skijanja ili sa božićnih sajmova.

Odjednom, vidite vašu najbolju frendicu kako pije rum punč u Beču i na sebi nosi cool šal. Dva puta kliknete na šal da ga lajkate i iznenada se pojavi mala crna kutija na zaslonu s upitom – „želite li više informacija“.

Kliknete na crnu kutiju na šalu i pojavljuje se prozor koji vam govori kako je šal iz najnovije kolekcije jednog poznatog modnog branda. Možete kliknuti da izravno kupite šal ili ga usporedite sa nekim drugim stavkama.

Da, to je smjer kojim Instagram ide i već su pozvani maloprodajni brandovi u SAD-u (njih 20) koji će isprobati  ovu novu značajku. Ako se ova šoping značajka pokaže uspješnom u SAD-u, onda treba očekivati njezino pojavljivanje i u Velikoj Britaniji i drugdje.

Samo da napomenemo - Instagram ima više od 500 milijuna korisnika, pet puta više nego što je to bio slučaj u 2013. godini.

Još iz kategorije

LinkedIn koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje i brisanje neprikladnih korisničkih računa

LinkedIn koristi umjetnu inteligenciju za prepoznavanje i brisanje neprikladnih korisničkih računa

24.01.2020. komentiraj

Društvene mreže suočavaju se s problemom lažnih korisnika i postavljanjem nepoćudnog sadržaja, a da bi im se stalo na kraj, koristi se umjetna inteligencija. Takvom načinu otkrivanja lažnih profila te njihovom uklanjanju priklonio se LinkedIn.

Srce obilježava 20 godina Croatian Internet eXchangea (CIX-a)

Srce obilježava 20 godina Croatian Internet eXchangea (CIX-a)

23.01.2020. komentiraj

Sveučilišni računski centar tijekom 2020. obilježava 20 godina Croatian Internet eXchanga (CIX), nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa. CIX je usluga Srca koja predstavlja model efikasnije razmjene internetskih paketa kako među korisnicima tako i između korisnika i pružatelja raznih internetskih servisa čime se omogućava racionalnija uporaba prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskog prometa i povećava ukupna kvaliteta Interneta u Hrvatskoj. Korištenjem CIX-a smanjuju se troškovi davateljima internetskih usluga i krajnjim korisnicima. Krajem 2019. CIX je imao 32 aktivne članice, a od 2016. godine prisutan je na dvije lokacije u Zagrebu.

Nacionalni CERT zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka

Nacionalni CERT zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka

22.01.2020. komentiraj

Nacionalni CERT je danas zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu je već izvršeno najmanje pet uplata. Na stranicama usluge Bitcoin Abuse Database za navedenu Bitcoin adresu zabilježeno je već 41 prijava i isključivo se radi o prijavama vezanima uz zlonamjerne poruke pisane na hrvatskom jeziku.