INFOGRAFIKA: Koliko je EU digitalna u 2015?

INFOGRAFIKA: Koliko je EU digitalna u 2015?

Foto: Fotolia

Europska komisija objavila je nove podatke koji analiziraju i rangiraju koliko su dgitalne zemlje EU. Digital Economy and Society Index 2015 mjeri digitalnu učinkovitost i konkurentnost kroz 5 dimenzija:

 • Širokopojasne veze (dostupnost, kvaliteta i brzina)
 • Ljudski kapital (Korisnici interneta, Osnovne digitalne vještine, ICT stručnjaci, broj diplomiranih u granama znanosti, tehnologije, inžinjerstva i matematike)
 • Korištenje interneta (sadržaj, komunikacija i transakcije)
 • Tehnološka integracija (Digitalizacija poduzeća i korištenje e-commerce)
 • Digitalne javne usluge (eGovernment i eHealth)

Rezultati uspješnosti po zemljama

Najbolji u provedbi su Danska, Švedska, Nizozemska i Finska koje rangiraju gotovo dvostruko više od zemalja s dna ljestvice, a to su Rumunjska, Bugarska, Grčka i Italija. Španjolska Mađarska i Češka su poboljšali svoj rang najviše u odnosu na prethodnu godinu, čime postaju sve digitalnije znatno brže nego zemlje sa sličnim rangom.

Visoki učinkovite

 • Danska: 65
 • Švedska: 63
 • Nizozemska: 60

Brzi napredak

 • Španjolska: +10%
 • Mađarska: +10%
 • Češka: +9%
 • Prosjek EU: +6%

Slabo učinkovite

 • Grčka: 31
 • Bugarska: 29
 • Rumunjska: 28

Ključni zaključci

Većina Europljana redovno se koristi internetom. 81% kućanstava imaju pristup internetu, a 65% pojedinaca koristi internet svaki dan.

Mala i srednja poduzeća suočavaju se s e-commerce barijerama u Europi. 15% malih i srednjih poduzeća prodaju online, što je znatno niže u usporedbi s velikim poduzećima od kojih 35% prodaje online. 7% malih i srednjih poduzeća prodaju izvan granica, u usporedbi s 21% kod velikih poduzeća.

Dostupnost javnih digitalnih servisa uvelike varira diljem Europe. U Estoniji, Danskoj, Hrvatskoj i Švedskoj preko 87% liječnika opće prakse koristi elektroničke mreže za prijenos recepata farmaceutima. U Belgiji, Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Portugalu, Mađarskoj, Sloveniji, Litvi i Malti manje od 5% liječnika opće prakse recepte šalje digitalnim putem.

Još iz kategorije

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

Potrošači se odriču tradicionalnih oblika praćenja zabavnih i medijskih sadržaja

25.03.2019. komentiraj

Potrošači sve više koriste digitalnu tehnologiju u razne svrhe, a velike se promjene odvijaju u načinu pristupanja zabavnim i medijskim sadržajima. 38% potrošača prima zabavni sadržaj putem streama najmanje jednom dnevno, a među potrošačima Generacije Z, više od 50% prestaje pristupati zabavnim sadržajima na tradicionalan način, odnosno putem raznih kablova.

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.