INFOGRAFIKA: Koje države imaju najviše podatkovnih centara

INFOGRAFIKA: Koje države imaju najviše podatkovnih centara

Foto: DepositPhotos

Podatkovni centri šire se iznimnom brzinom jer se količina podataka koji “kolaju” internetom povećavaju na dnevnoj razini. I kad pogledamo situaciju na globalnoj razinim najviše podatkovnih centara na svijetu imaju Sjedinjene Američke Države - njih čak 2653.

Zašto "čak"? Pa zato što je na drugom mjestu Velika Britanija s njih 451, što je više no četiri puta manja brojka podatkovnih centara. Jasno je da SAD zbog razvijenosti i činjenice da su lider u tehnološkom i internetskom smislu trebaju i najviše podatkovnih centara. Također, ipak SAD predstavljaju poveći dio jednog kontinenta.

Stoga, kad bi se cijela Europa ujedinila po ovom pitanju, ne bi bitno zaostajala, ako bi zaostajala. Primjerice, Njemačka ima 442 podatkovna centra, Nizozemska njih 274 i Francuska njih 248. Istovremeno, Kanada ima 279 podatkovnih centara, Australija 272 i Japan njih 199.

Glavni razlozi ove ekspanzije su veliki podaci (eng. big data) bez kojih se više ne može zamisliti poslovanje ili funkcioniranje najvećih kompanija i organizacija.

 

Još iz kategorije

Svakog dana pošalje se preko 3 milijarde spoof mailova

Svakog dana pošalje se preko 3 milijarde spoof mailova

12.04.2021.

Internetske prevare nisu rijetkost, u današnje se vrijeme pojavljuju češće nego ikad prije, a i sve su lukavije iz dana u dan. Neke od njih su one putem e-mail poruka, a odvijaju se na način da kopiraju domene nekih provjerenih i velikih kompanija i web stranica pa ako netko “nasjedne”, misija je obavljena. I svakog dana šalje ih se nekoliko milijardi!

Najboljih 5 besplatnih password managera za Android

Najboljih 5 besplatnih password managera za Android

11.04.2021.

Upravitelji lozinkama ili password manageri nemalom se broju ljudi čini kao komplicirana stvar na koju ne vole gubiti vrijeme, ali njihovo korištenje sigurnije je od nekorištenja, bez obzira na predodžbu. Jer, oni brižno čuvaju sve korisničke račune i nude sigurnost gdje god se nalazili. Ali, kao i sa svim ostalim, treba paziti koje koristiti.

SAD i Njemačka kontroliraju 58 posto svih Ethereum čvorova na svijetu

SAD i Njemačka kontroliraju 58 posto svih Ethereum čvorova na svijetu

11.04.2021.

Ethereum mreža nastavlja rasti na globalnoj razini, ali čini se da je koncentrirana u svega nekoliko odabranih regija na svijetu. Konkretnije, 58,08 posto čvorova (eng. nodes) od njih ukupno 6806 nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj.