POSLOVANJE U OBLAKU

IaaS umrežavanje u oblaku dobiva na važnosti

IaaS umrežavanje u oblaku dobiva na važnosti
Depositphotos

Važnost umrežavanja u i unutar okruženja oblaka značajno je porasla za poslovne korisnike kako se sve više aplikacija, radnih opterećenja i podataka premješta u oblak, prema IDC-u. Svjetski prihod od mrežnih usluga javne infrastrukture kao usluge temeljene na oblaku (IaaS) dosegnut će 19,4 milijarde USD 2023. Očekuje se da će tržište do 2026. zabilježiti snažan rast sa ukupnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 27,9 posto za razdoblje od 2022. do 2026.

"IaaS mrežne usluge igraju ključnu ulogu u pomaganju organizacijama da izgrade moderne digitalne IT i poslovne mogućnosti koje imaju sve karakteristike oblaka kao što su agilnost, fleksibilnost, otpornost, elastičnost i skalabilnost", rekao je Taranvir Singh, voditelj istraživanja, Cloud Networking Services, IDC .

IDC definira IaaS umrežavanje kao javne IaaS mrežne usluge temeljene na oblaku u kojima su sva mrežna infrastruktura i usluge elastične i na zahtjev. Omogućuju se i koriste kao i druge usluge u oblaku. Pet glavnih segmenata tržišta IaaS umrežavanja uključenih u istraživanje IDC-a su izravna povezivanja/međusobna povezivanja s oblakom, WAN u oblaku (tranzit), ADCaaS (balansiranje opterećenja IaaS), mreža IaaS usluga i VPN-ovi u oblaku (na IaaS oblake).

Najveći segment IaaS tržišta umrežavanja su povezivanja/međusobna povezivanja u oblaku, koja čine više od polovice svih prihoda i predviđa se da će se proširiti na CAGR od 21,1 posto. Drugi po veličini tehnološki segment, cloud WAN (cloud srednje milje i osnovne tranzitne mreže), također se predviđa da će biti najbrže rastuća kategorija s petogodišnjim CAGR-om od 112,3 posto. Mreže IaaS usluga također će zabilježiti snažan rast, s CAGR-om od 68,2 posto, dok će ADCaaS i VPN-ovi u oblaku doživjeti skromniji rast s CAGR-om od 17,5 posto odnosno 11,8 posto.

"Povezivanje/međusobno povezivanje u oblak temelj je svake strategije u oblaku jer omogućuje poduzećima brzo i sigurno povezivanje svojih lokalnih i rubnih okruženja s IaaS pružateljima usluga. Uspon multicloud i SaaS aplikacija koje zadovoljavaju zahtjeve moderne distribuirane radne snage u poduzećima pokretač je brzog rasta WAN-ova u oblaku i drugih IaaS mrežnih usluga," rekao je Rohit Mehra, potpredsjednik grupe, mreža i telekomunikacije u IDC-u.

Pružatelji usluga IaaS oblaka prepoznali su važnost umrežavanja sa svojim klijentima i uložili su velika sredstva u proširenje svojih namjenskih rješenja za umrežavanje IaaS, koja su postala integralna, komplementarna imovina njihovoj osnovnoj ponudi IaaS računala i pohrane. Usvajanje ovih usluga potaknuto je sklonošću korisnika da prihvate mrežnu infrastrukturu i usluge, koje imaju mogućnosti umrežavanja poput oblaka i dosljedne su hibridnim i multicloud strategijama organizacija.

U 2022., 5 najboljih dobavljača na tržištu IaaS u javnom oblaku (Amazon Web Services, Microsoft, Google, Alibaba i Tencent) također su bili vodeći na tržištu IaaS umrežavanja u oblaku, koristeći svoju postojeću tehničku stručnost i infrastrukturne mogućnosti. Kombinirano, 5 najboljih IaaS pružatelja mrežnih usluga u oblaku činilo je 85,7 posto ukupne tržišne potrošnje u 2022., a AWS je osvojio više od polovice ukupnog iznosa.