UMJETNA INTELIGENCIJA

Hyperscale Cloud podrška za AI: Google prednjači u tehnologiji, AWS Excellent u cijeni

Istraživanje ispituje kako glavni dobavljači infrastrukture oblaka služe zaključivanjem. Po definiciji, zaključivanje je potrebno kada AI aplikacija krene u proizvodnju, a potražnja je vođena potrebama krajnjeg korisnika.

Hyperscale Cloud podrška za AI: Google prednjači u tehnologiji, AWS Excellent u cijeni
Depositphotos

Novo Omdijino istraživanje otkriva da su glavni pružatelji usluga u oblaku uključeni u tijesnu konkurentsku utrku za isporuku AI u velikom obimu, s Google Cloud Platformom (GCP) koja vodi u najsuvremenijoj tehnologiji. U isto vrijeme, Amazon Web Services (AWS) fokusiran je na ponudu isplativih rješenja.

GCP ima koristi od Googleovog statusa kao elektrane temeljnog istraživanja umjetne inteligencije, dok Amazon Web Services ima koristi od ogromnog opsega svog postojećeg poslovanja i svoje izvrsnosti u svakodnevnom poslovanju. Kupcima koji žele usvojiti najnoviju tehnologiju najbolje će poslužiti GCP, dok će onima koji su usredotočeni na cijenu najbolje poslužiti AWS. Međutim, čini se da se Microsoft Azure usredotočuje na zadovoljenje OpenAI-jevog apetita za kapacitetom.

Istraživanje ispituje kako glavni dobavljači infrastrukture oblaka služe zaključivanjem. Po definiciji, zaključivanje je potrebno kada AI aplikacija krene u proizvodnju, a potražnja je vođena potrebama krajnjeg korisnika. Kao rezultat toga, predstavlja sjecište AI projekata i praktične stvarnosti. Kako sve više i više AI aplikacija ulazi u proizvodnju, Omdia predviđa da će zaključivanje činiti sve veći udio ukupne potražnje za AI računalstvom.

“Konkurencija u ovom sektoru je velika. Google ima prednost u pogledu svoje snage u fundamentalnom istraživanju umjetne inteligencije, dok se AWS ističe u operativnoj učinkovitosti, ali oba igrača imaju impresivan prilagođeni silicij,” rekao je Alexander Harrowel, Omdijin glavni analitičar za napredno računalstvo. “Microsoft je krenuo sasvim drugačijim putem koncentrirajući se na početku na FPGA, ali sada se hitno okreće prilagođenim čipovima. Međutim, i Google i Microsoft znatno zaostaju za AWS-om u zaključivanju CPU-a. AWS-ovi čipovi Graviton 3 i 4 dizajnirani su kako bi ponudili snažnu opciju zaključivanja pomoću umjetne inteligencije, a zadržavanje na pristupu usmjerenom na CPU je korisno za pojednostavljivanje projekata.”

Hiperskaleri su ključni pružatelji računalnih usluga za većinu industrije umjetne inteligencije i vjerojatno će biti prva točka kontakta za one koji uspostavljaju infrastrukturu zaključivanja modela umjetne inteligencije koja služi korisnicima. Omdijino izvješće osmišljeno je kako bi informiralo poduzeća o ključnim preporukama pri odabiru odgovarajućeg pružatelja usluga i opcijama između kojih mogu birati. Studija daje analizu cijena i dostupnosti prilagođenog AI silicija, kao što su Google TPU-ovi, vodeći GPU-ovi, GPU-i srednje klase i GPU-i početne razine te opcije CPU-a koje hiperskaleri preporučuju za zaključivanje AI-ja.