Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

Foto: DepositPhotos

Uoči izbora za Europski parlament, Grayling i agencija Observer istražili su kako zastupnici europskog parlamenta koriste Twitter i tko to radi najbolje. Istraživanje je pokazalo da od ukupno 751 zastupnika u  europskom parlamentu, njih 496 koristi Twitter dok ih 520 koristi Facebook.

Gotovo svi (90,91%) hrvatski zastupnici imaju profil na društvenim mrežama, što ih stavlja uz bok kolegama iz Austrije i Irske, dok sam vrh ljestvice drže predstavnici  Malte i Slovenije, čiji su svi zastupnici prisutni na društvenim mrežama. Velika Britanija, Mađarska i Luksemburg zemlje su čiji europarlamentarci najmanje koriste društvene mreže za političko djelovanje.

Najveći broj pratitelja u europskom parlamentu ima poljski član Europske pučke stranke (Kršćanski demokrati) Jerzy Buzek s 370.000, njegova kolegica iz stranke Francuskinja Nadine Morano nalazi se na trećem mjestu s 200.000. Između njih smjestio se utjecajni Belgijanac Guy Verhofstadt s 350.000. Od hrvatskih europarlamentaraca najveći broj pratitelja imaju Tonino Picula (Progresivni savez socijalista i demokrata) sa 6344 i Ruža Tomašić (Europski konzervativci i reformisti) s 4651.

Za ključne identifikatore odabrani su doseg (reach) te interakcija korisnika (engagement). Prvi identifikator pokazuje koliko je pojedini političar dosegnuo osoba svojim objavama, dok drugi mnogo važniji, pokazuje kolika je angažiranost drugih osoba s političarem. Istraživanje je pokazalo kako je najutjecajniji političar Nigel Farage (Slobodna Europa i direktna demokracija), a slijedi ga Julia Reda (Zeleni / Europski slobodni savez).

“Istraživanje je pokazalo da svatko tko želi biti europarlamentarac mora biti svjestan snage društvenih mreža, ali i znati koristiti dostupne alate kako bi se bolje povezao sa svojim biračima. Komunikacija o važnim pitanjima trebala bi biti dvosmjerna ulica u kojoj političari podjednako slušaju, koliko i pričaju“, izjavila je generalna direktorica Graylinga za Jugoistočnu Europu Nataša Trslić Štambak.

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.