Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

Povodom završetka projekta „Grow2CERT - Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti“ CARNET-ov Nacionalni CERT - odjel za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, predstavio je rezultate projektnih aktivnosti provedenih od listopada 2019. godine.

Riječ je o projektu sufinanciranom sredstvima Europske unije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility), kojim se povećala pripravnost Nacionalnog CERT-a za odgovor na kibernetičke prijetnje i incidente te omogućila integracija dodatnih komponenti na PiXi nacionalnoj platformi za prikupljanje, analizu i razmjenu podataka o računalno-sigurnosnim prijetnjama i incidentima radi interakcije s MeliCERTes sustavom kao mehanizmom za suradnju na razini Europske unije.

O projektnim aktivnostima govorili su Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja za Nacionalni CERT, Vlatka Jajetić, voditeljica Službe za obradu incidenata, Marina Dimić Vugec, voditeljica projekta Grow2CERT i Petar Bertok, član razvojnog tima u Nacionalnom CERT-u.

„Najveća vrijednost ovog projekta su razvoj i očuvanje povjerenja među ključnim dionicima, institucijama, organizacijama, tvrtkama i pojedincima koji čine jezgru kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj i prepoznaju značaj daljnjeg razvoja zajedničkih usluga i razmjene informacija na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini u svrhu zaštite građana od kibernetičkih prijetnji“, izjavila je Nataša Glavor, te dodala kako su kibernetičke prijetnje, prema Izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o globalnim rizicima 2022. godine, jedan od najvećih rizika uz klimatsku krizu, rastuće društvene podjele i neravnomjeran globalni oporavak uzrokovan pandemijom.

Vlatka Jajetić naglasila je važnost sudjelovanja u europskim projektima, CSIRT mreži europskih CERT timova, razmjeni znanja, iskustava i vještina koje su potrebne za svakodnevni brz odgovor tima za obradu incidenata u Nacionalnom CERT-u.

„Napadači postaju sve vještiji, usmjereni na stjecanje financijske koristi, a tehnike provođenja napada su sve sofisticiranije. Upravo zbog toga vrlo je važno stvarati krugove povjerenja te razmjenjivati informacije o incidentima i prijetnjama u području kibernetičke sigurnosti kako bismo zajedničkim snagama efikasnije spriječili incidente ili umanjili njihove posljedice. Potrebno je osvijestiti važnost kibernetičke sigurnosti na najviše upravljačke strukture i razine odlučivanja te stalno ulagati u kibernetičku sigurnost, što se djelomično postiglo i Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga čijem provođenju uvelike pridonosi PiXi platforma razvijena u okviru Grow2CERT projekta.“, izjavila je Vlatka Jajetić.

Marina Dimić Vugec predstavila je rezultate projekta i njihov učinak na Nacionalni CERT te istaknula važnost jačanja nacionalne otpornosti na stalno rastuće kibernetičke prijetnje u svim aspektima društvenog djelovanja od korisnika mobilnih aplikacija do velikih sustava digitalnih usluga i usluga ovisnih o informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji.

„Uz ulaganje u nacionalne kapacitete, ljudske i materijalne, potrebno je kontinuirano raditi na podizanju svijesti svakog pojedinca o važnosti održavanja kibernetičke higijeni i brige o podacima te zaštiti uređaja i korisničkih računa kojima građani pristupaju raznim online servisima i uslugama.“, poručila je Marina Dimić Vugec.

Petar Bertok predstavio je tijek razvoja nacionalne platforme PiXi koja je okupila operatore ključnih usluga, davatelje digitalnih usluga, nadležna sektorska tijela i ostale dionike Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti na jedno centralno mjesto na kojem je omogućeno automatizirano obavještavanje o otkrivenim računalno-sigurnosnim prijetnjama i incidentima, razmjena informacija i brza reakcija nadležnih institucija kod pojave značajnih incidenata, ali i drugih incidenata koji mogu ozbiljno naštetiti poslovanje i pružanje usluga na nacionalnoj razini. Platforma PiXi osim razmjene informacija omogućava korisnicima uvid u statistiku prijetnji i incidenata, povezuje prikupljene informacije s europskim bazama i time doprinosi stvaranju otpornijeg kibernetičkog prostora Europske unije.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.