Hakirana Quora, kompromitirano oko 100 milijuna korisnika

Hakirana Quora, kompromitirano oko 100 milijuna korisnika

Quora je nova žrtva hakerskog napada, a u njemu je kompromitirano oko stotinu milijuna njenih korisnika! Naime, hakeri su uspjeli dobiti pristup serverima te platforme za pitanja i odgovore, ukrali su informacije svih tih korisnika i ispunili cilj koji su imali.

Napad se zbio u petak 30. studenoga, ali kompanija je javnosti priopćila situaciju tek 4. prosinca, nakon što je provedena početna istraga i nakon što je hakerski napad doveden pod kontrolu. No, ono što je otuđeno ne može biti vraćeno, ali pozitivno je što se Quora odlučila objaviti koje su informacije korisnicima točno otete.

Redom to su korisnički podaci kao ime i prezime, e-mail adrese, kriptirane lozinke, podaci preuzeti s povezanih mreža i autorizirani od strane korisnika. Uz to, otuđen je javni sadržaj i aktivnosti kao postavljena pitanja ili odgovori, ostavljeni komentari ili glasovanje na tuđe komentare. Nažalost, nije ni to sve, otuđeni su sadržaj i aktivnosti koji nisu javni, kao zahtjevi za odgovorom i direktne poruke.

"Velika većina sadržaja koji je otuđen već je ionako bio javan, ali kompromitirani privatni sadržaj i informacije ozbiljan su problem. Anonimni odgovori i pitanja u ovom napadu nisu pogođeni, a i možemo odmah kazati da zbog ovog napada ne postoji šansa za krađu identiteta ili podataka o kreditnim karticama", naglasio je Adam D'Angelo, izvršni direktor (CEO) Quore.

Kao prvi korak, svi korisnički računi za koje se smatra da su žrtve napada odjavljeni su, a od korisnika se tražilo da izaberu novu lozinku i ponovno se prijave na Quoru. Naravno, uz sve to su korisnici obavješteni da su možda napadnuti, tako da budu svjesni situacije i odluče koje bi možda sami korake željeli napraviti.

Kako god, velik je ovo udarac za Quoru i zasigurno će izgubiti dobar broj korisnika u prvom valu reakcija nepovjerenja, ali s vremenom bi se sve trebalo stabilizirati.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Internet u brojkama

INFOGRAFIKA: Internet u brojkama

20.02.2019. komentiraj

Internetom se s početkom ove godine koristilo 4,39 milijardi od 7,68 milijardi ljudi koliko ih živi na Zemlji. Mobilne uređaje pritom ima 5,11 milijardi ljudi, na društvenim mrežama je 3,48 milijardi ljudi, a mobilnim uređajima im pristupa 3,26 milijardi ljudi... Sve to su samo neke od zanimljivih činjenica o internetu u ovoj godini, ali ima ih daleko više i s obzirom na činjenicu da World Wide Web navršava 30 ove u 2019., sve ima dodatnu draž.

Vlasnici poslovnih objekata dobili mogućnost odgovaranja na recenzije korisnika na Google Maps

Vlasnici poslovnih objekata dobili mogućnost odgovaranja na recenzije korisnika na Google Maps

19.02.2019. komentiraj

Vlasnici poslovnih objekata koji se nalaze na Google Maps bit će zadovoljni zbog činjenice da odsad mogu kroz Google My Business odgovarati na recenzije koje ostavljaju korisnici, što je iznimna stvar jer ponekad oni imaju pitanja u kojima pokušavaju riješiti neke probleme ili se žale zbog negativnih iskustava pa odgovor samog vlasnika može uliti povjerenje.

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

18.02.2019. komentiraj

Google News trn je u očima izdavača dugi niz godina, ali oni europski uskoro bi mogli slaviti pobjedu jer mogli bi ga se riješiti zahvaljujući Direktivi o autorskim pravima u Europskoj uniji, koja će se uskoro finalizirati. S njom bi stigao i tzv. “porez na linkove”, a tako nešto ponajveća kompanija na svijetu ne bi mogla ni željela podnijet i jednostavno bi se povukla s tržišta vezanog za izdavaštvo i medije općenito.