Hakeri ciljaju oglašivačke mreže kako bi ubacili svoje skripte za rudarenje kriptovaluta

Hakeri ciljaju oglašivačke mreže kako bi ubacili svoje skripte za rudarenje kriptovaluta

Foto: Fotolia

Hakeri su još prošle godine shvatili da je vrlo unosno napadati virtualna prostranstva na kojima se mogu pronaći kriptovalute, što znači da su najčešće napadane mjenjačnice, online trgovine koje primaju kriptovalute i razne stranice za rudarenje... No, u posljednjem izvještaju koji objavljuje Trend Micro, vidljivo je da hakeri sad napadaju mreže oglašivača.

Princip je jednostavan, malware (Coinhive kod) implementira se u sustav, a kad to uspije, svaki posjetitelj bi pružao maksimalnu računalnu moć hakerima i sve što njome izvuku, preusmjerilo bi se na račune tih hakera. Mreže oglašavanja poprilično su raširene pa se može stići do većeg broja korisnika.

Ideja im je stigla poprilično jednostavano. Naime, s obzirom da kod kriptovaluta još uvijek ne postoje konkretne regulative po mnogim pitanjima, među kojima je i rudarenje uz korištenje tuđeg računala bez da se za to traži dopuštenje, hakeri su takvu situaciju iskoristili na domišljat način.

No, kao što to već biva u ovakvim slučajevima kroz posljednjih nekoliko tjedana, sve se vrlo brzo otkrilo pa vjerojatno ni zarada nije bila konkretnija.

Jer, pri posjeti stranica koje dnevno imaju po nekoliko milijuna korisnika tjedno se zaradi svega nekoliko tisuća američkih dolara, što znači da prilikom implementacije malwarea na ne toliko popularne web stranice kao one britanske Vlade, ne može se zaraditi osjetan novac.

Zato, više brine način na koji se uspijeva toliko često ulaziti u sustave. Čak je i YouTube bio žrtva ovakvog načina rudarenja kriptovaluta. Primjerice, masivni botnet Smominru širi se iznimnom brzinom od sustava do sustava na način da koristi otprije poznate slabosti u njima, što znači da oni koji ne nadopunjavaju softver postanu automatski mete.

U vrijeme Interneta stvari (IoT) i oko 20 milijardi spojenih uređaja na mreži, jasno je koliko ovaj vid napada može načiniti štete. Zato treba pronaći način prevencije jer nisu daleko od istine svi oni koji tvrde da ovakvi napadi nisu nikakav pokušaj ostvarivanja materijalne koristi, već su testovi za ono što dolazi.

Još iz kategorije

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

12.07.2018. komentiraj

Pametni zvučnici veliki su hit na američkom tržištu, a polako i širem svjetskom, što se može zahvaliti Amazonu i njegovoj Alexi koja se nalaci u Echo uređajima. No, u cijeloj toj lijepoj priči iza kulisa odigrava se jedna tužnija, koja pokazuje da su tradicionalni radio prijamnici na gubitku i polako nestaju iz američkih domova.

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

11.07.2018. komentiraj

Internet stvari (IoT) i dalje zaokupljaju misli uključenih u svijet tehnologije, a prema novim prognozama Juniper Researcha, vjeruje se da će do 2022. godine biti 50 milijardi umreženih uređaja diljem svijeta, što je rast od 140 posto u odnosu na situaciju koju imamo u ovom trenutku.