Gotovo 200 milijuna dolara u kriptovalutama ukradeno kroz romantične prijevare

Gotovo 200 milijuna dolara u kriptovalutama ukradeno kroz romantične prijevare

Foto: DepositPhotos

Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) objavila je da su kibernetički kriminalci uspjeli od 46.000 Amerikanaca ukrasti više od milijardu dolara od siječnja prošle do ožujka ove godine. I to se bazira isključivo na prijavama žrtava, što znači da ih potencijalno ima još, ali nisu prijavili zločin.

Ponajprije jer je čest razlog zbog kojeg bi žrtve "nasjele" bio "romantične prirode". Način bi bio zapravo klasičan, onaj tko izvodi prevaru bi glumio osobu zainteresiranu za romantičnu vezu s potencijalnom žrtvom, stvorili bi odnos, samim time bi postojalo povjerenje i u najranjivijim trenucima priča bi se rasplela u smjeru koji bi iz ovog ili onog razloga od žrtve zahtijevao uplatu novca. U ovom slučaju, kriptovaluta.

Na taj je način otuđeno 185 milijuna dolara kroz razdoblje od spomenutih 14 mjeseci. U prosjeku, žrtva bi pritom gubila oko 10.000 dolara, što je nekima bila sva ušteđevina. Odnosno, zaliha kriptovaluta. Već to je dokaz koliko su prevaranti lukavi, ali i koliko su žrtve usamljene i željne uistinu biti nekom nešto.

Ali, koliko god uspjeha to donijelo prevarantima, uvjerljivo najunosniji način za prevaru bile su prevare vezane uz "investiranje". Osobe željne zarade preko noći bile su idealne žrtve u ovom smislu i od njih je kroz 14 mjeseci otuđeno 575 milijuna dolara.

Prevaranti koji bi glumili poduzetnike željne sklapanja posla koštali su Amerikance 93 milijuna dolara, a oni koji bi oponašali vladine djelatnike 40 milijuna dolara.

Kad se pogledaju dobne skupine, osobe u tridesetima su činile 35 posto svih gubitaka, ali oni u sedamdesetima su gubili više novca u pojedinačnom smislu, prosječno čak 12.000 dolara.

Stoga, treba ponavljati i ponavljati - novac se ne smije ni iz kojeg razloga uplaćivati nekome koga se ne poznaje uživo, posebno kad se radi o većim svotama.

Još iz kategorije

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

09.12.2022.

Na temelju pretraživanja tijekom 2022. godine, Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove. Invazija Rusije na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. izazvala je niz negativnih posljedica na globalnoj razini, a posebno je snažno utjecala na tržišta energije i hrane.

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

09.12.2022.

Parks Associates objavio je svoj ažurirani popis 10 najboljih američkih pretplatničkih over-the-top (OTT) video usluga, na temelju procijenjenog broja pretplatnika do rujna 2022. iz tvrtke OTT Video Market Tracke. Istraživačka tvrtka tako je analizirala tržište i pokazala da 83 posto širokopojasnih kućanstava ima barem jednu OTT uslugu, a 23 posto prihvaća devet ili više pretplata.

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

05.12.2022.

Microsoft i LinkedIn predstavili su sljedeće korake u programu Vještine za posao (Skills for Jobs), koji uključuju besplatan pristup do 350 novih tečajeva i šest novih certifikata za šest najtraženijih poslova (Career Essentials) u digitalnom gospodarstvu.