Googleu prekipjelo s kupovanjem recenzija za aplikacije, najavljuje drastične kazne i sankcije

Googleu prekipjelo s kupovanjem recenzija za aplikacije, najavljuje drastične kazne i sankcije

Foto: Antonio Jularić

Google više ne može tolerirati developere koji kupuju recenzije na Play Storeu kako bi svojim aplikacijama osigurali što bolju poziciju. Zato je krenuo „lov“ na njih i kazne će biti drastične pa će malo tko željeti riskirati i upuštati se u nekorektne radnje na Googleovoj e-trgovini aplikacijama.

Nije ni to sve, Google će kažnjavati i one developere u čijim aplikacijama se nude nagrade ukoliko korisnik ostavlja recenziju i ocjenjuje aplikaciju. Dosad je to bila praksa mnogih mobilnih igara, kroz recenziju ili davanje zvjezdica dobile bi se nagrade koje su potom iskoristive u samoj igri.

Kako ne bi sve ostalo samo na developerima, Google će kažnjavati i korisnike koji ostavljaju neukusne, uvredljive ili komentare koji propagiraju govor mržnje, rasizam, šovinizam... Ukratko, Google Play Store postat će jedno bitno drugačije mjesto, okruženje u kojem se ipak cijene neke vrijednosti. Barem kad se radi o samom ponašanju, još će se pričekati stroža kontrola za one aplikacije koje prate korisnike bez njihova znanja ili prevarom pokušavaju izvući novac od male djece i maloljetnika. Ali, druga je to priča, doći će se već do nje.

Zasad treba poraditi na ovom detalju, koji neće biti lako ispraviti jer samo jednom običnom pretragom kroz Googleovu tražilicu može se naći na desetke web stranica koje nude male novčane svote u zamjenu za ostavljanje ocjena i recenzija aplikacija. Jasno je već po tome koliko dugo će trajati Googleova bitka, posebno protiv onih koji su spremni uvijek se iznova registrirati i nuditi nešto svoje.

Nije samo to problem, Google Play Store broji čak 2,6 milijuna aplikacija i na desetke milijuna recenzija i ocjena svakodnevno, što se uistinu teško može provjeriti na adekvatan način. U redu, algoritmi koje Google ima mogu dobro poslužiti, ali u ovom slučaju trebat će i podosta preciznosti kako bi sve funkcioniralo kako je zamišljeno.

Još iz kategorije

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.