Googleu prekipjelo s kupovanjem recenzija za aplikacije, najavljuje drastične kazne i sankcije

Googleu prekipjelo s kupovanjem recenzija za aplikacije, najavljuje drastične kazne i sankcije

Foto: Antonio Jularić

Google više ne može tolerirati developere koji kupuju recenzije na Play Storeu kako bi svojim aplikacijama osigurali što bolju poziciju. Zato je krenuo „lov“ na njih i kazne će biti drastične pa će malo tko željeti riskirati i upuštati se u nekorektne radnje na Googleovoj e-trgovini aplikacijama.

Nije ni to sve, Google će kažnjavati i one developere u čijim aplikacijama se nude nagrade ukoliko korisnik ostavlja recenziju i ocjenjuje aplikaciju. Dosad je to bila praksa mnogih mobilnih igara, kroz recenziju ili davanje zvjezdica dobile bi se nagrade koje su potom iskoristive u samoj igri.

Kako ne bi sve ostalo samo na developerima, Google će kažnjavati i korisnike koji ostavljaju neukusne, uvredljive ili komentare koji propagiraju govor mržnje, rasizam, šovinizam... Ukratko, Google Play Store postat će jedno bitno drugačije mjesto, okruženje u kojem se ipak cijene neke vrijednosti. Barem kad se radi o samom ponašanju, još će se pričekati stroža kontrola za one aplikacije koje prate korisnike bez njihova znanja ili prevarom pokušavaju izvući novac od male djece i maloljetnika. Ali, druga je to priča, doći će se već do nje.

Zasad treba poraditi na ovom detalju, koji neće biti lako ispraviti jer samo jednom običnom pretragom kroz Googleovu tražilicu može se naći na desetke web stranica koje nude male novčane svote u zamjenu za ostavljanje ocjena i recenzija aplikacija. Jasno je već po tome koliko dugo će trajati Googleova bitka, posebno protiv onih koji su spremni uvijek se iznova registrirati i nuditi nešto svoje.

Nije samo to problem, Google Play Store broji čak 2,6 milijuna aplikacija i na desetke milijuna recenzija i ocjena svakodnevno, što se uistinu teško može provjeriti na adekvatan način. U redu, algoritmi koje Google ima mogu dobro poslužiti, ali u ovom slučaju trebat će i podosta preciznosti kako bi sve funkcioniralo kako je zamišljeno.

Još iz kategorije

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

18.06.2019. komentiraj

U sklopu svoje mobilne aplikacije Keks Pay, Erste banka je korisnicima ponudila mogućnost jednostavnog i brzog skeniranja kreditnih i debitnih kartica. Riječ je o novitetu na hrvatskom tržištu, koji je razvila tvrtka Microblink, a korisnicima omogućava da umjesto ručnog unošenja, podatke s kartice puno brže unesu koristeći kameru mobitela. Skeniranje podataka s kartice odvija se na samom uređaju, bez serverske obrade i pohrane podataka, što omogućuje visoku razinu sigurnosti.

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

18.06.2019. komentiraj

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.