Googleu prekipjelo s kupovanjem recenzija za aplikacije, najavljuje drastične kazne i sankcije

Googleu prekipjelo s kupovanjem recenzija za aplikacije, najavljuje drastične kazne i sankcije

Foto: Antonio Jularić

Google više ne može tolerirati developere koji kupuju recenzije na Play Storeu kako bi svojim aplikacijama osigurali što bolju poziciju. Zato je krenuo „lov“ na njih i kazne će biti drastične pa će malo tko željeti riskirati i upuštati se u nekorektne radnje na Googleovoj e-trgovini aplikacijama.

Nije ni to sve, Google će kažnjavati i one developere u čijim aplikacijama se nude nagrade ukoliko korisnik ostavlja recenziju i ocjenjuje aplikaciju. Dosad je to bila praksa mnogih mobilnih igara, kroz recenziju ili davanje zvjezdica dobile bi se nagrade koje su potom iskoristive u samoj igri.

Kako ne bi sve ostalo samo na developerima, Google će kažnjavati i korisnike koji ostavljaju neukusne, uvredljive ili komentare koji propagiraju govor mržnje, rasizam, šovinizam... Ukratko, Google Play Store postat će jedno bitno drugačije mjesto, okruženje u kojem se ipak cijene neke vrijednosti. Barem kad se radi o samom ponašanju, još će se pričekati stroža kontrola za one aplikacije koje prate korisnike bez njihova znanja ili prevarom pokušavaju izvući novac od male djece i maloljetnika. Ali, druga je to priča, doći će se već do nje.

Zasad treba poraditi na ovom detalju, koji neće biti lako ispraviti jer samo jednom običnom pretragom kroz Googleovu tražilicu može se naći na desetke web stranica koje nude male novčane svote u zamjenu za ostavljanje ocjena i recenzija aplikacija. Jasno je već po tome koliko dugo će trajati Googleova bitka, posebno protiv onih koji su spremni uvijek se iznova registrirati i nuditi nešto svoje.

Nije samo to problem, Google Play Store broji čak 2,6 milijuna aplikacija i na desetke milijuna recenzija i ocjena svakodnevno, što se uistinu teško može provjeriti na adekvatan način. U redu, algoritmi koje Google ima mogu dobro poslužiti, ali u ovom slučaju trebat će i podosta preciznosti kako bi sve funkcioniralo kako je zamišljeno.

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.