Googleov projekt Jigsaw političkim organizacijama nudi zaštitu od DDoS napada

Googleov projekt Jigsaw političkim organizacijama nudi zaštitu od DDoS napada

Političke organizacije u Europi napokon mogu bezbrižnije obitavati na webu, bez straha od DDoS (Distributed Denial of Service) napada i to sve zahvaljujući Googleu koji nudi zaštitu kroz Jigsaw, inkubator za kibernetičku sigurnost. Time po prvi put u Europi postoji mogućnost korištenja Project Shield, alata koji štiti od DDoS napada. Prije tog, tehnologija je bila omogućena samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Inače, DDoS označava sprječavanje pristupa računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih raspršenih resursa koji se većinom nalaze na internetu. Uobičajeni način na koji se sprječava pristup računalnom sustavu ili sustavima je kroz preopterećivanje računalne mreže slanjem mnogostrukih zahtjeva prema poslužitelju, tako da se zaustavi legitimni promet prema tim poslužiteljima.

Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji, banke, tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, te korijenski (en. root) DNS poslužitelji. Cilj napada je razbiti sigurnosne sustave koji brane poslužitelje tako da se mogu dokopati vrijednih informacija koje poslužitelji pohranjuju. Metode napada također se koriste u "ratovanju" za onesposobljavanje internetskog sustava neke države, zbog čega su također iznimno opasni u ovo vrijeme kad se sve što vrijedi nalazi na internetu. No u prošloj godini najčešći napadi bili su na političke organizacije, inudstriju zabave i medije.

Najgore od svega jest što su napadi "najviše klase" u porastu i jako ih je teško spriječiti. Barem je bilo dosad. A kad se govori o "najvišoj klasi" misli se na one koji u svojoj veličini nadilaze deset gigabajta po sekundi. Što se tiče rekordnog napada, izvršen je na Github krajem veljače i početkom ožujka prošle godine, a iznostio je čak 1,35 Tbps.

Primjerice, još 2007. najjači DDoS napad bio je 24Gbps, što znači da se kroz 12 godina odvio napredak kakav se teško prati kad treba postavljati prepreke i održavati sigurno okruženje. Ali, kad god se postavi zaštita, ona funkcionira sve dok se granice uvelike ne pomaknu. A pomaknuti se s ove razine ipak nije lako, iskorak bi morao biti osjetan, na razini nekoliko puta moćnijoj od trenutne.

Srećom, tu je Google koji potpuno besplatno nudi svoju zaštitu. Barem u teoriji, ali u praksi bi ona mogla poslužiti kao razmjena u situaciji kad su protiv te kompanije pokrenute brojne istrage te najavljene paprene novčane kazne...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.