Googleov projekt Jigsaw političkim organizacijama nudi zaštitu od DDoS napada

Googleov projekt Jigsaw političkim organizacijama nudi zaštitu od DDoS napada

Političke organizacije u Europi napokon mogu bezbrižnije obitavati na webu, bez straha od DDoS (Distributed Denial of Service) napada i to sve zahvaljujući Googleu koji nudi zaštitu kroz Jigsaw, inkubator za kibernetičku sigurnost. Time po prvi put u Europi postoji mogućnost korištenja Project Shield, alata koji štiti od DDoS napada. Prije tog, tehnologija je bila omogućena samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Inače, DDoS označava sprječavanje pristupa računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih raspršenih resursa koji se većinom nalaze na internetu. Uobičajeni način na koji se sprječava pristup računalnom sustavu ili sustavima je kroz preopterećivanje računalne mreže slanjem mnogostrukih zahtjeva prema poslužitelju, tako da se zaustavi legitimni promet prema tim poslužiteljima.

Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji, banke, tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, te korijenski (en. root) DNS poslužitelji. Cilj napada je razbiti sigurnosne sustave koji brane poslužitelje tako da se mogu dokopati vrijednih informacija koje poslužitelji pohranjuju. Metode napada također se koriste u "ratovanju" za onesposobljavanje internetskog sustava neke države, zbog čega su također iznimno opasni u ovo vrijeme kad se sve što vrijedi nalazi na internetu. No u prošloj godini najčešći napadi bili su na političke organizacije, inudstriju zabave i medije.

Najgore od svega jest što su napadi "najviše klase" u porastu i jako ih je teško spriječiti. Barem je bilo dosad. A kad se govori o "najvišoj klasi" misli se na one koji u svojoj veličini nadilaze deset gigabajta po sekundi. Što se tiče rekordnog napada, izvršen je na Github krajem veljače i početkom ožujka prošle godine, a iznostio je čak 1,35 Tbps.

Primjerice, još 2007. najjači DDoS napad bio je 24Gbps, što znači da se kroz 12 godina odvio napredak kakav se teško prati kad treba postavljati prepreke i održavati sigurno okruženje. Ali, kad god se postavi zaštita, ona funkcionira sve dok se granice uvelike ne pomaknu. A pomaknuti se s ove razine ipak nije lako, iskorak bi morao biti osjetan, na razini nekoliko puta moćnijoj od trenutne.

Srećom, tu je Google koji potpuno besplatno nudi svoju zaštitu. Barem u teoriji, ali u praksi bi ona mogla poslužiti kao razmjena u situaciji kad su protiv te kompanije pokrenute brojne istrage te najavljene paprene novčane kazne...

Još iz kategorije

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

19.04.2019. komentiraj

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.