Google želi da korisnici koriste dvostupanjsku autentifikaciju, pa će im je zato sam upaliti

Google želi da korisnici koriste dvostupanjsku autentifikaciju, pa će im je zato sam upaliti

Foto: DepositPhotos

Dvostupanjska autentifikacija (2FA) je jednostavan način da si učinkovito udvostručite sigurnost na bilo kojem online računu. Google tu opciju (Google Prompt) nudi već neko vrijeme i odsad će je uključivati automatski za korisničke račune pa oni koji to ne žele, morat će isključiti ručno.

Izgovor u kompliciranost procesa više ne može postojati jer već nekoliko godina on nije kompliciran. Uz nadogradnje otprije pet godina taj proces za Googleove servise se sveo na jedan dodir ekrana, što znači da je nelogično izbjegavati korištenje te opcije. Svjesni su tog u Googleu pa zato čine ovako nešto, odnosno, uvode automatizam.

Naime, 2FA pruža dodatnu razinu verifikacije koja jača sigurnost vašeg računa, što ga čini teže provaliti. On je dostupan za poslovne, ali i mnoge osobne račune, poput e-pošte, društvenih mreža, bankarstva itd. Mnogi se okreću takvom načinu verifikacije, kao Mozillin Firefox, koji time slijedi primjer Googlea.

Sve ovo iz ponajveće kompanije na svijetu najavljeno je 6. svibnja, na Svjetski dan lozinki. I ništa nije slučajno, kao i inače kad se radi o Googleu. Provjerom navika većine korisnika, shvatili su da poveći broj njih ostavlja unaprijed postavljene opcije na svojim uređajima i ne diraju ih. Idealna je to prilika za uvođenje korisnih i sigurnijih noviteta, koje potom korisnici lako prihvate i priviknu se na njih.

Naravno, kritike zajednice ne izostaju jer navodi se da je ovo još jedan u nizu pokušaja da Google kontrolira svoje korisnike. Ali nije to baš tako obzirom da se automatsko postavljeni 2FA može podešavati ili isključiti. No veći je problem što stariji uređaji nemaju podršku za takav novitet pa bi neki korisnici mogli ostati "zaključani". Barem u teoriji, u praksi bi bilo čudno da Google tako nešto nije unaprijed ispravio i mislio na takav nezanemariv detalj.

Još iz kategorije

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

24.06.2021.

EON, jedna od najpopularnijih OTT platformi u jugoistočnoj Europi, stigla je u Hrvatsku s bogatom ponudom najboljih domaćih i međunarodnih programa, kao i nagrađivanom tehnologijom koja nudi vrhunsko iskustvo gledanja gdje god se korisnici nalazili, neovisno o pružatelju internetske usluge, ističe predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina čija će tvrtka prodavati uslugu u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima hrvatski korisnici mogu odabrati jedan od triju ponuđenih paketa, ovisno o tome koji najbolje odgovara njihovu budžetu i potrebama.

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.