Google (za sada) izbjegao kaznu EU komisije tešku milijardu dolara

Google (za sada) izbjegao kaznu EU komisije tešku milijardu dolara

Google je mogao biti kažnjen s kaznom od milijardu dolara da zemlje članice Europske unije podržale donošenje strožih sankcija koje bi trebale biti ugrađene u trenutni europski zakon o zaštiti podataka.

Kako bi potaknula članice da podrže nove strože sankcije, povjerenica Europske komisije za pravdu Viviene Reading je podsjetila europske zakonodavce da sadašnje ovlasti koje unija ima nisu dovoljne za rješavanje problema kada su u pitanju velike multinacionalne kompanije.

Francuska i Španjolska su nedavno otkrile da Google krši njihov trenutni zakon o zaštiti podataka, te su kaznile kompaniju sa 150 i 900 tisuća eura kazne, što Google zasigurno nije niti osjetio u svojim financijama. Uzimajući u obzir Googleove financijske rezultate za 2012. godinu, kazna koju je odredila Francuska čini tek 0,0003 posto od ukupnog godišnjeg Googleovog prometa.

Reading navodi da bi prema novim odredbama u zakonu Google mogao biti kažnjen s 2 posto globalnog prometa, što bi značilo da bi Google bio kažnjen sa 731 milijunom eura ili 1 milijardom dolara, koje bi Google zasigurno osjetio.

Europski parlament je u listopadu prošle godine glasao čak i za strožu kaznu od 5 posto globalnih prihoda, međutim taj je zakon u prosincu naišao na prepreku kada je Njemačka odbila podržati takav zakon, navodeći da bi on ugrozio postojeće njemačke zakone o zaštiti podataka.

Predstavnica europske komisije za pravdu navodi kako zemlje članice odugovlače s donošenjem odluke, čak i unatoč tome što afere o neovlaštenom nadziranju podataka svakodnevno pune novinske stupce, te da su sva njihova obećanja ostala samo na riječima.

Još iz kategorije

Stariji Android mobiteli imat će problema sa surfanjem po internetu u 2021.

Stariji Android mobiteli imat će problema sa surfanjem po internetu u 2021.

24.11.2020. komentiraj

Android operativni sustav ima problem fragmentacije, što znači da stotine milijuna korisnika ne prelazi na njegove najnovije verzije već se drže onih s kojima im je “stigao” pametni telefon. Problematično je što milijuni uređaja u ovoj priči, primjerice, još uvijek imaju minimalno četiri godine stari Android 7.1 Nougat.

Zagrebačka banka uvela plaćanje na internetu metodom biometrijske autentifikacije

Zagrebačka banka uvela plaćanje na internetu metodom biometrijske autentifikacije

24.11.2020. komentiraj

Klijenti Zagrebačke banke od sada svoja plaćanja na internetu mogu obavljati još brže i sigurnije. Kako bi svojim klijentima dodatno olakšali korištenje kartica na internetu, a pritom se pridržavali najvišeg stupnja sigurnosti, Zagrebačka banka uvela je plaćanje metodom 3D Secure biometrije.

Nakon dugotrajne procedure Hrvatska pošta postaje regionalni partner Amazona

Nakon dugotrajne procedure Hrvatska pošta postaje regionalni partner Amazona

23.11.2020. komentiraj

U ovom trenutku Hrvatska pošta postat će regionalni partner Amazona za Hrvatsku i Sloveniju, a u narednom periodu i za cijelu našu regiju, saznaje ICTbusiness.info. Iz Hrvatske pošte rekli su nam kako te informacije komentirati, no jasno je da se ulaganje u novi sortirni centra vrijedan oko 50 milijuna eura itekako isplatilo. Pogotovo jer je u Velikoj Gorici instaliran jedan od najmodernijih na svijetu uređaja za sortiranje paketa što je omogućilo suradnju s Amazonom i ostalim velikim trgovcima poput About You, ali i domaćim kao što je e-Kupi.