Google (za sada) izbjegao kaznu EU komisije tešku milijardu dolara

Google (za sada) izbjegao kaznu EU komisije tešku milijardu dolara

Google je mogao biti kažnjen s kaznom od milijardu dolara da zemlje članice Europske unije podržale donošenje strožih sankcija koje bi trebale biti ugrađene u trenutni europski zakon o zaštiti podataka.

Kako bi potaknula članice da podrže nove strože sankcije, povjerenica Europske komisije za pravdu Viviene Reading je podsjetila europske zakonodavce da sadašnje ovlasti koje unija ima nisu dovoljne za rješavanje problema kada su u pitanju velike multinacionalne kompanije.

Francuska i Španjolska su nedavno otkrile da Google krši njihov trenutni zakon o zaštiti podataka, te su kaznile kompaniju sa 150 i 900 tisuća eura kazne, što Google zasigurno nije niti osjetio u svojim financijama. Uzimajući u obzir Googleove financijske rezultate za 2012. godinu, kazna koju je odredila Francuska čini tek 0,0003 posto od ukupnog godišnjeg Googleovog prometa.

Reading navodi da bi prema novim odredbama u zakonu Google mogao biti kažnjen s 2 posto globalnog prometa, što bi značilo da bi Google bio kažnjen sa 731 milijunom eura ili 1 milijardom dolara, koje bi Google zasigurno osjetio.

Europski parlament je u listopadu prošle godine glasao čak i za strožu kaznu od 5 posto globalnih prihoda, međutim taj je zakon u prosincu naišao na prepreku kada je Njemačka odbila podržati takav zakon, navodeći da bi on ugrozio postojeće njemačke zakone o zaštiti podataka.

Predstavnica europske komisije za pravdu navodi kako zemlje članice odugovlače s donošenjem odluke, čak i unatoč tome što afere o neovlaštenom nadziranju podataka svakodnevno pune novinske stupce, te da su sva njihova obećanja ostala samo na riječima.

Još iz kategorije

Online učenje je na svom vrhuncu i pokazuje novu budućnost obrazovanja

Online učenje je na svom vrhuncu i pokazuje novu budućnost obrazovanja

31.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na razne aspekte naših života i obrazovanje je jedno od njih jer učenici, studenti, nastavnici i profesori morali su se prilagoditi potpuno drugačijem načinu rada, koji bi u konačnici mogao biti podosta revolucionaran za kompletni obrazovni sustav. Na globalnoj razini!

Učenici osnovne škole Popovača virtualno su prešli granicu i predstavili Hrvatsku svojim vršnjacima

Učenici osnovne škole Popovača virtualno su prešli granicu i predstavili Hrvatsku svojim vršnjacima

30.05.2020. komentiraj

Digitalni alati omogućili su učenicima iz cijelog svijeta stjecanja znanja i to online, ali i da virtualno prijeđu nacionalne granice i povežu se s učenicima iz cijelog svijeta. 21. i 22. svibnja putem platforme Microsoft Teams organiziran je online „susret“ 13 škola iz 11 zemalja na međunarodnoj lekciji engleskog jezika. Među njima je bila i Osnovna škola Popovača iz Hrvatske.

Outlook za Windows uskoro dobiva mogućnost cloud e-mail potpisa

Outlook za Windows uskoro dobiva mogućnost cloud e-mail potpisa

29.05.2020. komentiraj

Microsoft u lipnju planira predstaviti nadopunu Outlooka za Windows klijent, koji će dodati mogućnost konfiguracije e-mail potpisa i spremiti ga u cloud radije nego u samu Outlook instalaciju.