Google (za sada) izbjegao kaznu EU komisije tešku milijardu dolara

Google (za sada) izbjegao kaznu EU komisije tešku milijardu dolara

Google je mogao biti kažnjen s kaznom od milijardu dolara da zemlje članice Europske unije podržale donošenje strožih sankcija koje bi trebale biti ugrađene u trenutni europski zakon o zaštiti podataka.

Kako bi potaknula članice da podrže nove strože sankcije, povjerenica Europske komisije za pravdu Viviene Reading je podsjetila europske zakonodavce da sadašnje ovlasti koje unija ima nisu dovoljne za rješavanje problema kada su u pitanju velike multinacionalne kompanije.

Francuska i Španjolska su nedavno otkrile da Google krši njihov trenutni zakon o zaštiti podataka, te su kaznile kompaniju sa 150 i 900 tisuća eura kazne, što Google zasigurno nije niti osjetio u svojim financijama. Uzimajući u obzir Googleove financijske rezultate za 2012. godinu, kazna koju je odredila Francuska čini tek 0,0003 posto od ukupnog godišnjeg Googleovog prometa.

Reading navodi da bi prema novim odredbama u zakonu Google mogao biti kažnjen s 2 posto globalnog prometa, što bi značilo da bi Google bio kažnjen sa 731 milijunom eura ili 1 milijardom dolara, koje bi Google zasigurno osjetio.

Europski parlament je u listopadu prošle godine glasao čak i za strožu kaznu od 5 posto globalnih prihoda, međutim taj je zakon u prosincu naišao na prepreku kada je Njemačka odbila podržati takav zakon, navodeći da bi on ugrozio postojeće njemačke zakone o zaštiti podataka.

Predstavnica europske komisije za pravdu navodi kako zemlje članice odugovlače s donošenjem odluke, čak i unatoč tome što afere o neovlaštenom nadziranju podataka svakodnevno pune novinske stupce, te da su sva njihova obećanja ostala samo na riječima.

Još iz kategorije

Mobilno igranje na 5G mreži

Mobilno igranje na 5G mreži

15.11.2019. komentiraj

U A1 5G Gaming Areni na Reboot InfoGameru  powered by A1 danas je po prvi puta u regiji i među prvima u svijetu, mobilne igre igrati na 5G mreži. Veliko finale četvrte sezone A1 Adria Lige igra se na testnoj A1 5G mreži. Natjecatelji će koristiti Huawei Mate 20X 5G uređaje. Danas je održano finale u dvjema igrama Hearthstone i Clash Royale, a vikend je rezerviran za računalne igre CS:GO i DOTA 2.

Chrome web aplikacije bi uskoro trebale imati brzinu onih s desktopa

Chrome web aplikacije bi uskoro trebale imati brzinu onih s desktopa

15.11.2019. komentiraj

Ako web aplikacije uistinu žele zamijeniti nativne aplikacije, trebat će instantnu responzivnost aplikacija kakve postoje na desktopu, a da bi to napokon mogao biti slučaj dao je za nagovijestiti Google predstavljanjem novih Chrome alata.

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

13.11.2019. komentiraj

Velike kompanije zajedničkim su snagama odlučile stati na kraj prevarama vezanima uz dijeljenje lozinki kako bi se mogao besplatno ili za mizerne svote gledati streaming sadržaj, odnosno svaki video sadržaj koji se nudi kroz određene platforme s mogućnosti zaštite korisničkih računala lozinkama.