Google uvodi velike promjene za Nofollow linkove

Google uvodi velike promjene za Nofollow linkove

Foto: DepositPhotos

Google se trudi izvesti evoluciju svojstva koja ima “nofollow” link pa predstavlja njih još, sve s ciljem boljeg razumijevanja same prirode linkova. Stoga, dva nova svojstva objedinjena u rel=”nofollow” su: rel=”sponsored” i rel=”ugc”.

Pa tako rel="sponsored" identificira one linkove na web stranici koji su kreirani kao dio oglasa, koji su sponzorirani ili imaju slična svojstva. Istovremeno, rel="ugc" identificira linkove koji se pojavljuju unutar sadržaja kojeg je generirao korisnik, kao što su komentari ili postovi na forumima.

Gledajući prema naprijed, svaka od novih svojstava bit će tretirana kao hintovi kako bi se lakše odredilo koje linkove isključiti iz rangiranja na Google Search. Treba znati da to ne znači njihovo ignoriranje već izdvajanje. Jer, Google iz svih tih detalja uči pa ih se ne želi odreći.

"Linkovi sadrže vrijedne informacije koje nam mogu pomoći u pretraživanju sadržaja. Kao, primjerice, informacije o tome kako riječi u linkovima opisuju sadržaj prema kojem upućuju. Promatrajući sve te linkove, otkrili smo da možemo uz njih bolje prepoznati i shvatiti neprirodne uzorke linkova. Stoga, kad se okrećemo hintovima, ne gubimo vrijednu informaciju, ali svejedno vlasnicima web stranica dajemo indikacije o tome koji linkovi ne bi trebali imati prostor kakav možda imaju", naglasili su u Googleu.

Sve ovo za SEO optimizaciju i vlasnike web stranica znači da su linkovi i dalje važni, ali bitno je označiti što jasnije one linkove koji su dio oglasa, ili su sponzorirani. Na taj se način izbjegavaju mogući "penali". Iako Google preferira korištenje "sponsored", dovoljno je postaviti i "nofollow", shvatit će se.

Također, nije potrebno mijenjati postojeće "nofollow" linkove jer Google će dosadašnja svojstva nastaviti poštovati. Ipak, Google potiče tranziciju prema sponsored. Pa tako, iako pritiska nema, bolje je prilagoditi se što prije. Jer, iako će "nofollow" aktualna pravila vrijediti, nakon ožujka 2020. nastupit će nova pravila...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

21.02.2020. komentiraj

Tijekom proteklog desetljeća internet je jačao gospodarstva, ponovno spajao obitelji, prikupljao novac u humanitarne svrhe i pomagao u ostvarenju političkih promjena. Međutim, također je olakšao dijeljenje štetnog sadržaja poput govora mržnje i terorističke propagande.

Lažni antivirusi haraju Androidom

Lažni antivirusi haraju Androidom

21.02.2020. komentiraj

Android korisnici ponovno su u opasnosti jer antivirusne aplikacije koje bi ih trebale štititi čine upravo suprotno i dovode ih u opasnost, razotkrila je kompanija VPNpro kroz svoje istraživanje na Google Play Storeu.