Google uvodi nove promjene u rezultatima pretraživanja

Google uvodi nove promjene u rezultatima pretraživanja

Foto: Antonio Jularić

Europska unija uspjela je natjerati Google da promjeni praksu poslovanja te počne isticati kroz svoje rezultate pretraga konkurenciju koja je korisniku možda važnija od one koju nudi kroz svoje usluge Google.

Stoga, po novom je vidljivo da kad Europljani obavljaju pretrage, nude im se web stranice "treće strane", koje se tiču lokalnih usluga ili proizvoda. Najbolje od svega jest što se pojavljuju na samom vrhu rezultata pretraga i istaknute su u posebnom "boksu", što ih čini itekako vidljivima.

Samim time, jasno je da su kazne koje je Europska unija odredila Googleu urodile plodom, a prvenstveno se pritom misli na onu u iznosu od 2,7 milijardi američkih dolara zbog favoriziranja svojih usluga u rezultatima pretraga. Algoritmi su sad promijenjeni pa se rezultati pojavljuju prema važnosti na određenom području, odnosno, prema popularnosti na određenom području.

Dakle, sve što se donedavno činilo podosta nezamislivim, postalo je s krajem veljače stvarno. Pa tako Yell, TripAdvisor, Thomson Local i brojni drugi imaju jasnu i vidljivu poziciju na Googleu te više nisu smješteni na dno stranice jer ili ne plaćaju dovoljno da bi bili na vrhu, ili su konkurencija onome što Google nudi. Ukratko, time se monopol koji je Google imao u svojim rukama jednostavno "izbio".

Jer, prije rigoroznih kazni je to bilo bitno drugačije. Google bi iskorištavao dominantnu poziciju tako što bi umjetno onemogućavao prikazivanje konkurentskih oglasa u rezultatima pretraga. Dapače, ako netko ne bi koristio njegove usluge u vidu oglašavanja, jednostavno bi ih Google pozicionirao dovoljno nisko da se kroz njegovu tražilicu teško može istaknuti na adekvatan način.

Srećom, nekoliko milijardi američkih dolara kasnije, situacija se promijenila onako kako je zamišljena od strane regulatornih tijela Europske unije.

Još iz kategorije

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!