Google uvozi Ethereum blockchain na dnevnoj bazi za BigQuery analize

Google uvozi Ethereum blockchain na dnevnoj bazi za BigQuery analize

Foto: DepositPhotos

Google je napravio veliku stvar za ethereum i blockchain kao tehnologiju njihovim uvrštenjem u BigQuery uslugu, koja korisnicima omogućava provođenje analiza. Sličan potez Google je izveo početkom ove godine kad je u BigQuery uvrstio i bitcoin blockchain. Dakle, veliko je ovo priznanje za ethereum, nakon bitcoina najjaču kriptovalutu na svijetu.

Kao primjer dataseta koji se može provesti, Google je dao primjer najčešće prenešena "pametnog ugovora" za CryptoKitty igru. Konkretnije, obavilo se to 2,3 milijuna puta. Dakle, Google naglašava da ethereum blockchain  omogućava bolje donošenje poslovnih odluka, kao i poznavanje samog ethereuma i kad on točno treba nadogradnje.

Korisno je to za ethereum, kojeg u Sjedinjenim Američkim Državama nadležne institucije tretiraju kao sigurnosni problem zbog prečestih gređaka u kodu, zbog čega je na 30 tisuća "ugovora" čak šest milijuna američkih dolara bilo podložno krađi. U takvoj situaciji "zeleno svjetlo" ne može biti odobreno. Uz pomoć Googlea, možda se problem i uspješno riješi pa ethereum dobije bolji status.

Inače, blockchain je IBM implementirao u svoje poslovanje prije svih tehnoloških velikana, a u periodu od 2016. do kraja 2017. proizvodi direktno vezani uz njega donio je prihode od 242 milijuna dolara. Prognozira se da bi 2022. to trebalo porasti sve do 7,7 milijardi dolara. Iznimna je to prilika za IBM, koji se konstantno poboljšava i prati gdje se može što bolje pozicionirati. Tako nešto želi i Google, što se s ovom godinom jasno može vidjeti.

Jer, prema definiciji, blockchain je mreža servera koji se ponašaju kao replicirana baza podataka. Svaki server sadrži sve podatke o transakcijama. U toj mreži postoje tzv. čvorovi pod nazivom validatori i oni svaku transakciju provjeravaju i odobravaju ili odbijaju. Nakon što se transakcija odobri, posebni čvorovi šalju podatke po cijeloj mreži o transakciji i svaki server transkaciju zapisuje kod sebe. Na taj način svi imaju sve podatke o svim transakcijama.

Velikim kompanijama to je idealno jer mogu bez problema osigurati veće transakcije, kojima se ne može ući u trag, niti ih se može hakirati, niti je potreban posrednik. Isto tako, moguće je obaviti kvalitetnije i detaljnije analize, kao i "izvući" dijelove iz njih koji se dosad nisu mogli na identičan način.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.