Google uvozi Ethereum blockchain na dnevnoj bazi za BigQuery analize

Google uvozi Ethereum blockchain na dnevnoj bazi za BigQuery analize

Foto: DepositPhotos

Google je napravio veliku stvar za ethereum i blockchain kao tehnologiju njihovim uvrštenjem u BigQuery uslugu, koja korisnicima omogućava provođenje analiza. Sličan potez Google je izveo početkom ove godine kad je u BigQuery uvrstio i bitcoin blockchain. Dakle, veliko je ovo priznanje za ethereum, nakon bitcoina najjaču kriptovalutu na svijetu.

Kao primjer dataseta koji se može provesti, Google je dao primjer najčešće prenešena "pametnog ugovora" za CryptoKitty igru. Konkretnije, obavilo se to 2,3 milijuna puta. Dakle, Google naglašava da ethereum blockchain  omogućava bolje donošenje poslovnih odluka, kao i poznavanje samog ethereuma i kad on točno treba nadogradnje.

Korisno je to za ethereum, kojeg u Sjedinjenim Američkim Državama nadležne institucije tretiraju kao sigurnosni problem zbog prečestih gređaka u kodu, zbog čega je na 30 tisuća "ugovora" čak šest milijuna američkih dolara bilo podložno krađi. U takvoj situaciji "zeleno svjetlo" ne može biti odobreno. Uz pomoć Googlea, možda se problem i uspješno riješi pa ethereum dobije bolji status.

Inače, blockchain je IBM implementirao u svoje poslovanje prije svih tehnoloških velikana, a u periodu od 2016. do kraja 2017. proizvodi direktno vezani uz njega donio je prihode od 242 milijuna dolara. Prognozira se da bi 2022. to trebalo porasti sve do 7,7 milijardi dolara. Iznimna je to prilika za IBM, koji se konstantno poboljšava i prati gdje se može što bolje pozicionirati. Tako nešto želi i Google, što se s ovom godinom jasno može vidjeti.

Jer, prema definiciji, blockchain je mreža servera koji se ponašaju kao replicirana baza podataka. Svaki server sadrži sve podatke o transakcijama. U toj mreži postoje tzv. čvorovi pod nazivom validatori i oni svaku transakciju provjeravaju i odobravaju ili odbijaju. Nakon što se transakcija odobri, posebni čvorovi šalju podatke po cijeloj mreži o transakciji i svaki server transkaciju zapisuje kod sebe. Na taj način svi imaju sve podatke o svim transakcijama.

Velikim kompanijama to je idealno jer mogu bez problema osigurati veće transakcije, kojima se ne može ući u trag, niti ih se može hakirati, niti je potreban posrednik. Isto tako, moguće je obaviti kvalitetnije i detaljnije analize, kao i "izvući" dijelove iz njih koji se dosad nisu mogli na identičan način.

Još iz kategorije

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili ukidanje podrške za TLS 1.0 i 1.1

19.10.2018. komentiraj

Apple, Google, Microsoft i Mozilla najavili su da će onemogućiti podršku za Transparent Layer Security (TLS) 1.0 i 1.1 u svojim internetskim preglednicima u prvoj polovici 2020. godine.

Oko 62 posto web stranica za 10 tjedana će raditi na nepodržanoj verziji PHP-a

Oko 62 posto web stranica za 10 tjedana će raditi na nepodržanoj verziji PHP-a

19.10.2018. komentiraj

Podaci kojima raspolaže W3Techs pokazuju da oko 78,9 posto svih web stranica koriste PHP za rad, što znači da bi za samo deset tjedana 62 posto istih tih web stranica moglo ostati bez PHP podrške. Jer, 31. prosinca ove godine sigurnosna podrška za PHP 5.6.x će službeno biti prekinuta, što znači da će uslijediti kraj podrške za bilo koju od PHP 5.x verzija.

Na Totalni JoomBoos dolazi 50 poznatih youtubera

Na Totalni JoomBoos dolazi 50 poznatih youtubera

18.10.2018. komentiraj

U povodu trećeg rođendana platforme JoomBoos, predstojećeg će se vikenda u zagrebačkoj Areni održati najveći YouTube događaj u regiji. Zagreb će tako 21. listopada postati središte europske YouTube scene, a očekuje se dolazak više od deset tisuća posjetitelja.