Google uvozi Ethereum blockchain na dnevnoj bazi za BigQuery analize

Google uvozi Ethereum blockchain na dnevnoj bazi za BigQuery analize

Foto: DepositPhotos

Google je napravio veliku stvar za ethereum i blockchain kao tehnologiju njihovim uvrštenjem u BigQuery uslugu, koja korisnicima omogućava provođenje analiza. Sličan potez Google je izveo početkom ove godine kad je u BigQuery uvrstio i bitcoin blockchain. Dakle, veliko je ovo priznanje za ethereum, nakon bitcoina najjaču kriptovalutu na svijetu.

Kao primjer dataseta koji se može provesti, Google je dao primjer najčešće prenešena "pametnog ugovora" za CryptoKitty igru. Konkretnije, obavilo se to 2,3 milijuna puta. Dakle, Google naglašava da ethereum blockchain  omogućava bolje donošenje poslovnih odluka, kao i poznavanje samog ethereuma i kad on točno treba nadogradnje.

Korisno je to za ethereum, kojeg u Sjedinjenim Američkim Državama nadležne institucije tretiraju kao sigurnosni problem zbog prečestih gređaka u kodu, zbog čega je na 30 tisuća "ugovora" čak šest milijuna američkih dolara bilo podložno krađi. U takvoj situaciji "zeleno svjetlo" ne može biti odobreno. Uz pomoć Googlea, možda se problem i uspješno riješi pa ethereum dobije bolji status.

Inače, blockchain je IBM implementirao u svoje poslovanje prije svih tehnoloških velikana, a u periodu od 2016. do kraja 2017. proizvodi direktno vezani uz njega donio je prihode od 242 milijuna dolara. Prognozira se da bi 2022. to trebalo porasti sve do 7,7 milijardi dolara. Iznimna je to prilika za IBM, koji se konstantno poboljšava i prati gdje se može što bolje pozicionirati. Tako nešto želi i Google, što se s ovom godinom jasno može vidjeti.

Jer, prema definiciji, blockchain je mreža servera koji se ponašaju kao replicirana baza podataka. Svaki server sadrži sve podatke o transakcijama. U toj mreži postoje tzv. čvorovi pod nazivom validatori i oni svaku transakciju provjeravaju i odobravaju ili odbijaju. Nakon što se transakcija odobri, posebni čvorovi šalju podatke po cijeloj mreži o transakciji i svaki server transkaciju zapisuje kod sebe. Na taj način svi imaju sve podatke o svim transakcijama.

Velikim kompanijama to je idealno jer mogu bez problema osigurati veće transakcije, kojima se ne može ući u trag, niti ih se može hakirati, niti je potreban posrednik. Isto tako, moguće je obaviti kvalitetnije i detaljnije analize, kao i "izvući" dijelove iz njih koji se dosad nisu mogli na identičan način.

Još iz kategorije

Windows 10 šalje podatke o vašim aktivnostima Microsoftu čak i kada mu to zabranite

Windows 10 šalje podatke o vašim aktivnostima Microsoftu čak i kada mu to zabranite

14.12.2018. komentiraj

Microsoft je krenuo u samom startu uistinu odlično sa svojim Windows 10 operativnim sustavom u baš svakom pogledu. Korisnici su ga prihvatili i njihov broj je rasta, a što je bolje od svega - ostali su uz njega. Čak ni bugova ili raznih problema nije bilo. I u takvoj situaciji očekivalo bi se kako će se biti idealno, a kad ono Microsoft je morao biti Microsoft i narušiti privatnost korisnika te se o tome priča već dvije godine, a stvari se nisu poboljšale.

Saznajte što su Hrvati najviše pretraživali na Googleu u 2018.

Saznajte što su Hrvati najviše pretraživali na Googleu u 2018.

13.12.2018. komentiraj

Na temelju pretraživanja u Hrvatskoj tijekom 2018. godine Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u velika događanja i najpopularnije trendove. Kao nacija koja voli reći kako joj je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu očekivano smo najviše u protekloj godini na Googleu pretraživali pojam Svjetskog prvenstva, koje se tijekom lipnja i srpnja održavalo u Rusiji i na kojem je Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila senzacionalan uspjeh pozicioniravši se kao druga na svijetu.

Google sada može prikazati određene rezultate za mobilna pretraživanja bez spajanja na web

Google sada može prikazati određene rezultate za mobilna pretraživanja bez spajanja na web

12.12.2018. komentiraj

Google Search sadrži niz korisnih alata koji omogućavaju da se pretrage više ne prikazuju kroz direktne linkove već kroz direktni rezultat, bilo da se radi o kalkulatoru, konverteru jedinica ili satu. Svi ti rezultati ujedno se prikazuju na samom vrhu pretraga pa su vrlo praktični.