Google uvozi Ethereum blockchain na dnevnoj bazi za BigQuery analize

Google uvozi Ethereum blockchain na dnevnoj bazi za BigQuery analize

Foto: DepositPhotos

Google je napravio veliku stvar za ethereum i blockchain kao tehnologiju njihovim uvrštenjem u BigQuery uslugu, koja korisnicima omogućava provođenje analiza. Sličan potez Google je izveo početkom ove godine kad je u BigQuery uvrstio i bitcoin blockchain. Dakle, veliko je ovo priznanje za ethereum, nakon bitcoina najjaču kriptovalutu na svijetu.

Kao primjer dataseta koji se može provesti, Google je dao primjer najčešće prenešena "pametnog ugovora" za CryptoKitty igru. Konkretnije, obavilo se to 2,3 milijuna puta. Dakle, Google naglašava da ethereum blockchain  omogućava bolje donošenje poslovnih odluka, kao i poznavanje samog ethereuma i kad on točno treba nadogradnje.

Korisno je to za ethereum, kojeg u Sjedinjenim Američkim Državama nadležne institucije tretiraju kao sigurnosni problem zbog prečestih gređaka u kodu, zbog čega je na 30 tisuća "ugovora" čak šest milijuna američkih dolara bilo podložno krađi. U takvoj situaciji "zeleno svjetlo" ne može biti odobreno. Uz pomoć Googlea, možda se problem i uspješno riješi pa ethereum dobije bolji status.

Inače, blockchain je IBM implementirao u svoje poslovanje prije svih tehnoloških velikana, a u periodu od 2016. do kraja 2017. proizvodi direktno vezani uz njega donio je prihode od 242 milijuna dolara. Prognozira se da bi 2022. to trebalo porasti sve do 7,7 milijardi dolara. Iznimna je to prilika za IBM, koji se konstantno poboljšava i prati gdje se može što bolje pozicionirati. Tako nešto želi i Google, što se s ovom godinom jasno može vidjeti.

Jer, prema definiciji, blockchain je mreža servera koji se ponašaju kao replicirana baza podataka. Svaki server sadrži sve podatke o transakcijama. U toj mreži postoje tzv. čvorovi pod nazivom validatori i oni svaku transakciju provjeravaju i odobravaju ili odbijaju. Nakon što se transakcija odobri, posebni čvorovi šalju podatke po cijeloj mreži o transakciji i svaki server transkaciju zapisuje kod sebe. Na taj način svi imaju sve podatke o svim transakcijama.

Velikim kompanijama to je idealno jer mogu bez problema osigurati veće transakcije, kojima se ne može ući u trag, niti ih se može hakirati, niti je potreban posrednik. Isto tako, moguće je obaviti kvalitetnije i detaljnije analize, kao i "izvući" dijelove iz njih koji se dosad nisu mogli na identičan način.

Još iz kategorije

Vlasnici poslovnih objekata dobili mogućnost odgovaranja na recenzije korisnika na Google Maps

Vlasnici poslovnih objekata dobili mogućnost odgovaranja na recenzije korisnika na Google Maps

19.02.2019. komentiraj

Vlasnici poslovnih objekata koji se nalaze na Google Maps bit će zadovoljni zbog činjenice da odsad mogu kroz Google My Business odgovarati na recenzije koje ostavljaju korisnici, što je iznimna stvar jer ponekad oni imaju pitanja u kojima pokušavaju riješiti neke probleme ili se žale zbog negativnih iskustava pa odgovor samog vlasnika može uliti povjerenje.

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

18.02.2019. komentiraj

Google News trn je u očima izdavača dugi niz godina, ali oni europski uskoro bi mogli slaviti pobjedu jer mogli bi ga se riješiti zahvaljujući Direktivi o autorskim pravima u Europskoj uniji, koja će se uskoro finalizirati. S njom bi stigao i tzv. “porez na linkove”, a tako nešto ponajveća kompanija na svijetu ne bi mogla ni željela podnijet i jednostavno bi se povukla s tržišta vezanog za izdavaštvo i medije općenito.

Instagram poruke stižu na desktope i u internet preglednike

Instagram poruke stižu na desktope i u internet preglednike

18.02.2019. komentiraj

Nije prošlo ni tjedan dana otkako je Facebook najavio integraciju direktnih poruka s Instagrama na Pages Manageru, a sad je korisnike obradovao vijesti o tome da će one napokon biti vidljive kroz aplikacije na stolnim računalima i kroz web internetske preglednike. Tako nešto dugo se zagovaralo.