Google Search s novim algoritmom BERT ostvario najveći napredak u zadnjih 5 godina

Google Search s novim algoritmom BERT ostvario najveći napredak u zadnjih 5 godina

Foto: Antonio Jularić

Google tvrdi da je njegov najnoviji algoritam za davanje odgovora na pitanja, nazvan BERT, ostvario najveći napredak u posljednjih pet godina!

Riječ je o razumijevanju upita koji su postavljeni pred njega u Google Search, a rezultati koje je ostvario nisu bili toliko značajni još od poticaja koji je dobio 2015. od RankBraina.

Ukratko, BERT može predvidjeti riječ u rečenici gledajući onu riječ koja je ispred i nakon nje u istoj toj rečenici. To je značajan napredak jer je riječ o dvostrukom smjeru (eng., bidirectional), a ne jednostrukom (eng., unidirectional) kao kod OpenAI GPT, koji gleda samo onu riječ prije.

Primjer o čemu se radi jest u rečenici "2019 brazil traveler to usa need a visa" (hrv., 2019 Brazilac koji putuje u SAD treba vizu), gdje je "to" (hrv., u) najbitniji dio s obzirom da sugerira kako je riječ o osobi koja iza Brazila putuje u SAD. Prije bi Google izbacio Amerikance koji putuju u Brazil kroz rezultate i to je bila velika mana. Koja se sad briše, uvelike.

Uostalom, BERT, koji je skraćenica za Bidirectional Encoder Representations from Transformers, nastao je upravo s ciljem dostizanja takvog uspjeha. Kojem je pak namjena za poboljšanje rezultata pretraga Googleove tražilice, čiji se napredak u ovo doba sve izraženijeg napretka na području umjetne inteligencije i strojnog učenja itekako traži.

Posebno kad se zna da Oracle sa svojom tražilicom uspijeva ostvarivati iznimne rezultate kroz personalizirani oblik pretraga, gdje se ne upisuju ključne riječi već postavljaju konkretna pitanja ili se upisuju pune rečenice. Dakle, Google shvaća da ne smije stagnirati i zato je BERT sad stigao "kao naručen", u smislu najvećeg iskoraka kroz posljednjih pet godina.

Konkretnije, ovaj napredak donijet će bolje razumijevanje za 15 posto ukupnih upita svakog dana. A ti su upiti bitni jer su unikatni, nikad prije nisu viđeni u tražilici i zato je bitno da BERT reagira na adekvatan način, doskoči svakoj prepreci pa potvrdi da strojno učenje kojem teži Google ide u pravom smjeru.

Još iz kategorije

Google uvodi partnere za sigurnosnu zaštitu kako bi poboljšao sigurnost Play Store-a

Google uvodi partnere za sigurnosnu zaštitu kako bi poboljšao sigurnost Play Store-a

19.11.2019. komentiraj

Google se uvelike trudi zaustaviti pošast zaraženih aplikacija na Play Storeu i da bi to postigao u još boljoj mjeri no dosad, odlučio je sklopiti partnerstva sa sigurnosnim kompanijama ESET, Lookout i Zimperium, koje su specijalizirane za mobilnu zaštiti te će svakako pomoći poboljšanju sigurnosti u Play Storeu.

Esport na Digital Shapersima

Esport na Digital Shapersima

18.11.2019. komentiraj

Digitalna transformacija društva i gospodarstva nije zaobišla niti sportsku industriju što je dovelo do razvoja novog oblika sporta – esporta ili natjecanja u igranju videoigara. Procjenjuje se da će vrijednost te industrije do 2020. godine doseći čak 1, 4 milijarde dolara. Virtualni sport u kojem pojedini igrači zarađuju i nekoliko milijuna dolara po samo jednom turniru, koji puni arene i apsolutni je hit u svijetu, stiže i na ovogodišnje izdanje RTL-ove konferencije Digital Shapers.

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

16.11.2019. komentiraj

Alibaba je na Dan samaca 11.11. uprihodila nevjerojatnih 38,4 milijardi američkih dolara od prodaje putem svoje e-trgovine, ali i uz partnerstva s maloprodajnim i veleprodajnim trgovačkim lancima u Kini. I to sve za samo 24 sata! To je za 7,6 milijardi dolara bolji rezultat nego prošle godine. Ali, krenimo redom...