Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Mozilla je ovih dana izbacila veliku nadogradnju svog preglednika interneta Firefoxa koja donosi mnoge novosti. Jedna od njih je da je korisnicima u SAD-u ponovno dostupna mogućnost rezultata pretraživanja Googlea iz glavne kućice za pretrage.

Dapače, Google je ponovno postao glavni alat za pretrage u SAD-u, Kanadi, Hong Kongu i Tajvanu. Sporazum koji su postigle dvije tvrtke podsjeća na raniji koji je bio aktivan sve dok Mozilla i Google nisu postali konkurenti u svijetu preglednika interneta. Spomenuto rivalstvo rezultiralo je dogovorom s Yahooom koji je prije tri godine postao Firefoxov glavni pretraživač za 300 milijuna dolara godišnje.

Novi vlasnik Yahooa Verizon nije presretan postizanjem dogovora između Mozille i Googlea. Glasnogovornik njihove nove poslovne jedinice Oath, pod kojom se nalazi i Yahoo, Charles Stewart izjavio je kako su s Mozillom imali 'produktivan odnos' od 2014. "Iznenađen sam ovakvom odlukom kojom je naš partner odlučio poći drugim putem. Trenutačno smo u pregovorima koji se odnose na stavke ugovora o suradnji koji je bio potpisan na pet godina", rekao je Stewart.

Novi posao s Mozillom Googleu će zasigurno pomoći u povećanju već ionako velikog udjela na tržištu pretraživača interneta. Googleova kućica za pretragu sada će se nalaziti na početnoj stranici Firefoxa čime će privući korisnike koji su do sada, upravo putem tog preglednika, informacije tražili preko Yahooa. Novi ugovor ima jednu zanimljivu stavku koja se neće baš svima svidjeti. U njemu, naime, stoji kako će Google isplaćivati naknadu partnerima koji im preusmjeravaju pretragu. Zasad nije poznato kolika će ona biti što će, vjerojatno, zabrinuti Googleove investitore.

Još iz kategorije

E-trgovina nastavlja rasti

E-trgovina nastavlja rasti

15.06.2018. komentiraj

Sjedinjene Američke Države proteklih dvadeset godina svjedoče polaganom i sigurnom rastu e-trgovine, što se odrazilo i na globalne prilike pa je ponuda nikad bolja, kvalitetnija, a samo korištenje platformi sigurnije nego ikad prije. Vjerojatno će zato u ovoj godini oko 230 milijuna Amerikanaca online putem kupiti barem jednu stvar i time donijeti prihode od 474 milijardi američkih dolara.

Preko polovice svih internet stranica pisano na engleskom, na hrvatskom 0,1 posto

Preko polovice svih internet stranica pisano na engleskom, na hrvatskom 0,1 posto

15.06.2018. komentiraj

Ako ste se pitali koji jezik dominira internetom, većina bi rekla da je to engleski, i bili bi u pravu. Prema stranici W3techs.com, uvjerljivo najzastupljeniji jezik na internetu je engleski, kojim je pisano čak 52,4 posto web stranica. Ostali jezici daleko slabije zastupljeni.

Prevare s oglasima uzimaju legitimnim portalima milijarde dolara

Prevare s oglasima uzimaju legitimnim portalima milijarde dolara

14.06.2018. komentiraj

Lažni medijski portali koji su se koristili tehnikama ostvarivanja lažnog prometa kako bi ostavile dojam da su legitimni odnose milijarde američkih dolara prihoda onima koji uistinu jesu legitimni zbog činjenice da lažnim prometom dolaze do stvarnog novca od oglašavanja, „napumpanog“ baš zbog dojma da je promet legitiman.