Google se nada da će umjetna inteligencija pretvoriti pretraživanje u razgovor

Google se nada da će umjetna inteligencija pretvoriti pretraživanje u razgovor

Foto: DepositPhotos

Google iz godine u godinu koristi I/O konferenciju za developere kako bi predstavio novitete od kojih često zastaje dah. Uvjerili smo se u to 2016. s predstavljanjem Google Home pametnog zvučnika, čiji dio je bio Google Assistant. Zatim, 2018. Duplex je debitirao s mogućnosti odgovaranja na pozive i planiranje sastanaka za poslovne korisnike...

Zašto je sve ovo bitno? Zato jer je u svibnju izvršni direktor (CEO) Alphabeta Sundar Pichai, predstavio LaMDA, umjetnu inteligenciju dizajniranu kako bi vodila razgovore o bilo kojoj temi.

Tijekom predstavljanja, Pichai je demonstrirao takve razgovore i LaMDA je odgovarao s tri do četiri rečenice, koje su potpuno ostavljale dojam kao da se radi o razgovoru dvije osobe. A sve to uskoro bi moglo postati dijelom Googleovih proizvoda i usluga.

Uostalom, najavio je to Pichai podosta konkretno.

"LaMDA će biti uključen u Googleove proizvode kao Assitant, Workspace i Search."

Upravo ova posljednja stavka jest i najbitnija jer, navodi Pichai, sposobnosti koje ima LaMDA samo mogu dodatno poboljšati pristup informacijama, njihovu konzumaciju i općenito pojednostaviti kompletno iskustvo za korisnika.

Kao dodatni segment ove priče, predstavljen je MUM (Multitask Unified Model), što zvuči kao "majka". Kroz nju bi korisnik dobio mogućnost pretrage tekstualnim ili vizualnim putem.

"Korisnici bi uskoro mogli kroz fotografiju para cipela pitati može li se njima planinariti i MUM će ponuditi odgovor. Isto tako, bit će moguće postavljati pitanja sličnog tipa", naglasio je potpredsjednik Alphabeta Prabhakar Raghavan.

Trenutno funkcionira na 75 jezika, ali to će samo nastaviti rasti s vremenom. Kao što će i mogućnosti predstavljene umjetne inteligencije. Zasad, teško je uopće točno zamisliti kamo će nas sve skupa odvesti i koliki će napredak na ovaj način biti ostvaren.

Još iz kategorije

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

26.09.2021.

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

25.09.2021.

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

24.09.2021.

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.