Google prošle godine poslao 25 posto manje phishing upozorenja

Google prošle godine poslao 25 posto manje phishing upozorenja

Foto: DepositPhotos

Google kao da je dobio barem jednu bitku protiv phishinga ili barem tako sugeriraju brojke koje je objavio u izvještaju o borbi protiv te pošasti. Naime, prošle godine poslano je 40.000 upozorenja vezanih za phishing, što je pad od gotovo 25 posto u odnosu na 2018.

Razlozi za takvu situaciju kriju se, kako tvrde u Googleu, u njihovu Advanced Protection Programu, koji detektira prijetnje, odnosno, izvrstan je po pitanju njihove prevencije. Pomoglo je i što se zaštita za phishing uvrstila kao dio Chrome internetskog preglednika.

Svejedno, iako brojke padaju, iz Googlea upozoravaju da su kibernetički kriminalci domišljatiji nego ikad, ali i da ne prezaju nit pred čime kako bi ispunili cilj. Svejedno, činjenica da Google širi doseg Advanced Protection Programa trebala bi doskočiti i novim pokušajima napada. Jer, od sredine ožujka krenulo je blokiranje pokretanja Play Store aplikacija "sa strane".

No, bitno je znati da se u taj program korisnici uključuju svojevoljno, nije obveza i samim time nema nikakvih problema za one koji i dalje žele preuzimati aplikacije s "izvora" kao što su XDA Labs Apps, App Bazaar Apps, Qoo App Apps, F-Droid Apps, Aptoide Apps, APK Mirror Apps, Modded Apks ili Apk Pure Apps...

Potrebno je znati i da će blokiranje aplikacija koje su preuzete "sa strane" biti onemogućeno za provjerene platforme, odnosno, one koje su unaprijed postavljene na uređaj. A to se čini kroz Android Debug Bridge, što znači da je sve provjereno unaprijed i korisnici su po tom pitanju potpuno mirni i spokojni.

A što se phishinga tiče, oni koji možda ne znaju, riječ je o klasičnom obmanjivanju korisnika sadržajem koji se doima legitiman, ali kad se slijedi URL na koji taj "legitimni" sadržaj vodi, gotovo je - korisnik je upecan. Zato, najbolja zaštita protiv phishinga je klikati na ono što je provjereno!

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

05.06.2020. komentiraj

Python programski jezik ostao je najpopularniji i u ovoj godini, prema podacima koje nude GitHub i Google Trends. Time je iza sebe ostavio Java i JavaScript programske jezike, koji su godinama dominirali na ovakvim ljestvicama.

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

05.06.2020. komentiraj

Google je najavio planove za omogućenje sustava kojim bi Chrome blokirao neželjene notifikacije te ih tretirao kao spam. Time se misli na sve one korisnike koji automatski po dolasku na neku web stranicu označe da ne žele primati daljnje obavijesti ili se pretplatiti na newsletter te web stranice.

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.