Google prestigao Facebook po referral prometu prema web stranicama

Google prestigao Facebook po referral prometu prema web stranicama

Foto: Antonio Jularić

Izdavači nisu najsretniji s Facebookom i Googleom, ali potonji im je ipak draži u situaciji kad već trebaju birati kome se prikloniti da bi izvukli kakvu takvu korist. Zato Google i jest prestigao Facebook kad se radi o „upućenom prometu“ (eng., referral traffic).

Vidi se to prema podacima kojima barataju Chartbeat i Recode, a tiče se 12 mjeseci prošle godine. Njen početak bio je sjajan za Facebook jer putem mobilnih uređaja izdavači su donosili toj društvenoj mreži milijardu klikova dnevno, a na kraju prošle godine to se srozalo ispod 800 milijuna i trenutno je na 740 milijuna.

Kod stolnih računala situacija nikad za Facebook po ovom pitanju nije bila dobra i s 200 milijuna klikova pala je na 70 milijuna. Istovremeno, Google putem stolnih računala ima trenutno 530 milijuna klikova, a 2017. je počeo s 400 milijuna. Što se mobilnog dijela tiče, počeo je Google sa svega 650 milijuna klikova, a završio ju je s milijunardu i 90 milijuna.

Time je prestigao Facebook u mobilnom segmentu, a to nije mala stvar s obzirom da je to područje bilo Facebookovo posljednjih nekoliko godina. Ali, stvari se mijenjaju i nepovoljni novi algoritmi tjeraju izdavače da troše novac radije kroz Google...

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

Firefox blokira skrivene skripte za rudarenje kriptovaluta

17.04.2019. komentiraj

Mozilla s najnovijom nadopunom Firefoxa donosi nešto iznimno korisno, mogućnost blokiranja ostavljanja “otisaka” unutar internetskog preglednika tijekom surfanja i blokiranja skripti za rudarenje kriptovaluta. Naime, nijedna od dviju skripti nema značaj za korisnike, što ih u konačnici čini nepotrebnima i poruka koju Mozilla šalje je jasna - korisnici su na prvom mjestu.