Google prestigao Facebook po referral prometu prema web stranicama

Google prestigao Facebook po referral prometu prema web stranicama

Foto: Antonio Jularić

Izdavači nisu najsretniji s Facebookom i Googleom, ali potonji im je ipak draži u situaciji kad već trebaju birati kome se prikloniti da bi izvukli kakvu takvu korist. Zato Google i jest prestigao Facebook kad se radi o „upućenom prometu“ (eng., referral traffic).

Vidi se to prema podacima kojima barataju Chartbeat i Recode, a tiče se 12 mjeseci prošle godine. Njen početak bio je sjajan za Facebook jer putem mobilnih uređaja izdavači su donosili toj društvenoj mreži milijardu klikova dnevno, a na kraju prošle godine to se srozalo ispod 800 milijuna i trenutno je na 740 milijuna.

Kod stolnih računala situacija nikad za Facebook po ovom pitanju nije bila dobra i s 200 milijuna klikova pala je na 70 milijuna. Istovremeno, Google putem stolnih računala ima trenutno 530 milijuna klikova, a 2017. je počeo s 400 milijuna. Što se mobilnog dijela tiče, počeo je Google sa svega 650 milijuna klikova, a završio ju je s milijunardu i 90 milijuna.

Time je prestigao Facebook u mobilnom segmentu, a to nije mala stvar s obzirom da je to područje bilo Facebookovo posljednjih nekoliko godina. Ali, stvari se mijenjaju i nepovoljni novi algoritmi tjeraju izdavače da troše novac radije kroz Google...

Još iz kategorije

Facebookova kriptovaluta nailazi na podršku velikih imena

Facebookova kriptovaluta nailazi na podršku velikih imena

23.07.2019. komentiraj

Facebook dogodine planira predstaviti svoju kriptovalutu i to nije novost, ali zato je novost da u tome ima podršku nekih od najjačih kompanija svijeta. Primjerice, riječ je o PayPalu, Uberu, Visi i Mastercardu, a svaki od njih ulaže oko deset milijuna američkih dolara  projekt.

Google gasi AdSense aplikacije za Android i iOS

Google gasi AdSense aplikacije za Android i iOS

22.07.2019. komentiraj

Google ukida AdSense aplikaciju za iOS i Andorid operativne sustave kako bi se okrenuo web aplikacijama. Ta odluka stigla je poprilično iznenada, posebno ako se zna da trećina korisnika jest i u mobilnom okruženju, što znači da im je AdSense nužan za oglašavanje i upravljanje oglasima.

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

21.07.2019. komentiraj

Mozilla je sa svojim Firefox internetskim preglednikom odlučila krenuti putem kojim je i Googleov Chrome, jedino što kasni za njime godinu dana. Naime, odlučeno je da će se sve HTTP (Hypertext Transfer Protocol) web stranice početi označavati kao nesigurne dok se surfa u Firefoxu.