Google potvrdio da svakog tjedna skeniraju 300 milijardi Gmail privitaka

Google potvrdio da svakog tjedna skeniraju 300 milijardi Gmail privitaka

Foto: DepositPhotos

Gmail mijenja pogled na elektroničku poštu otkad se pojavio 2004. i s obzirom na sve što je donio, ne čudi da u ovim trenucima ima oko 1,5 milijardi aktivnih korisnika. Ali, koliko god se mijenjao svijet elektroničke pošte, malware i spam u globalu ostali su konstanta.

Upravo zato se Gmail mora razvijati iz dana u dan, kako bi mogao zadovoljiti potrebe korisnika te ih zaštititi što je više moguće. Ali, iznimno je teško dobiti bitku, no to ne znači da treba odustajati. Svjesni su toga u Googleu, zato ne odustaju u pokušajima zaštite, koja nije nimalo laka za izvesti s obzirom na konstantnu evoluciju zloćudnih privitaka u elektroničkoj pošti.

Privici su se pojavili u tom smislu još 1995., a uspijevali su zaraziti Microsoft Word dokumente. Microsoft se s tim nije znao nositi pa je Word "macrose" jednostavno onemogućio u Office 2000. i time potpisao poraz jer maliciozni dokumenti u privicima nastavili su se širiti razvijati, napadati...

"U ovom trenutku, maliciozni dokumenti predstavljaju 58 posto kompletnog malwarea s kojima su suočeni Gmail korisnici", naglasili su iz Googlea.

Zato se ponajveća kompanija svijeta odlučila doskočiti problemima uz "duboko učenje" (eng., deep learning) pa učenjem o malwareu radi na njegovoj prevenciji. Zasad taj način jako dobro funkcionira jer blokirano je 99,9 posto malicioznih Gmail privitaka, što je izniman uspjeh. Posebno ako se zna da svakog tjedna poseban AI alat skenira nevjerojatnih 300 milijardi privitaka na Gmail računima svojih korisnika.

"Oko 63 posto blokiranih poruka s privicima mijenja se iz dana u dan, imaju drugačiji pristup i ostavljaju drugačiji dojam. Ali, uz duboko učenje veliku većinu prepoznajemo na vrijeme", ponosno ističu u Googleu.

To se uspijeva jer umjetna inteligencija pomno skenira svaki dokument prije njegova otvaranja te donosi zaključke prema njegovom sadržaju i određuje radi li se o malicioznom privitku ili ne.

Još iz kategorije

Online trgovina nastavit će rasti nakon krize

Online trgovina nastavit će rasti nakon krize

03.04.2020. komentiraj

Iako je od izbijanja epidemije cjelokupno tržište online kupovine doživjelo ukupan pad sa 84 posto na 48 posto korisnika u Republici Hrvatskoj, došlo je do značajne konverzije kupaca koji prije nisu koristili online kupovinu, pokazalo je istraživanje koje je u ožujku provela komunikacijska agencija EQUESTRIS u suradnji s poslovnim radijom poslovniFM.

Božinović: Izdano više od 192 tisuće propusnica, pozivam sve na odgovorno izdavanje propusnica

Božinović: Izdano više od 192 tisuće propusnica, pozivam sve na odgovorno izdavanje propusnica

03.04.2020. komentiraj

Na današnjoj pressici Kriznog stožera Civilne zaštite RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je u ovom trenutku izdani 192.262 propusnice. Riječ je o zaista velikom broju, a ministar napominje da svi koji izdaju propusnice moraju pritom vrlo odgovorni.

Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

03.04.2020. komentiraj

Internet stvari (IoT) proživljava uzlet u trenucima kad mobilne mreže pete generacije (5G) polako osvajaju svijet, no ono što je zanimljivije u cijeloj priči jest činjenica da developeri IoT aplikacija uvelike već koriste umjetnu inteligenciju u istim tim aplikacijama.