Google ponovno odgodio uvođenje blokiranja kolačića

Google ponovno odgodio uvođenje blokiranja kolačića

Foto: Antonio Jularić

Internetski preglednici Safari i Firefox već otprilike dvije godine imaju mogućnost blokiranja kolačića „treće strane“ namijenjenih praćenju korisnika u oglašivačke svrhe, no Chrome je još uvijek "na čekanju" jer Google uporno odgađa uvesti tu potrebnu značajku. Ovaj put kao razlog novih kašnjenja su testovi, odnosno, njihov smjer koji još ne udovoljava uvođenju noviteta.

Najgore od svega, službeno je objavljeno od strane Google da će nuditi podršku za "tracking" sve do druge polovice 2024., što je još naredne dvije godine. U prijevodu, ponajveća kompanija na svijetu nije pronašla alternativu za prihode koje ostvaruje kroz oglašavanje.

Konkretno, godišnje Googleova matična kompanija Alphabet ostvaruje oko 200 milijardi američkih dolara samo od oglašavanja. Uvesti mogućnost blokiranja praćenja zapravo bi bilo kao da si "puca u nogu" jer ti bi se prihodi možda prepolovili, ako ne i gore od toga.

No, to je samo odgađanje neizbježnog, Chrome će prije ili kasnije morati ići za konkurencijom jer korisnici su svjesni onoga što žele i što ne žele, puno više nego što su bili prije pet ili deset godina. Naravno, u Googleu se malo tko mogao nadati da svih ovih godina neće pronaći nešto profitabilno, čime bi se prekinula tolika ovisnost o oglašavanju, no to se nije dogodilo.

Stoga, posao s oglasima će za Alphabet vjerojatno biti dvosjekli mač, kao što je i za Facebook. Naime, sigurno je da su slavni dani dominacije u oglašivačkom smislu, kao i izostanka potrebnih regulativa, pravila, smjernica i svega što štiti korisnike... gotovi.

Dakle, ako ne dođe do novih odgoda, Googleov Privacy Sandbox, koji će korigirati postojeći "tracking" sustav, stiže za dvije godine i bit će to zapravo početak jedne nove ere. U kojoj bismo možda mogli vidjeti promjene na tržištu vezano uz oglašavanje. Ali i na tržištu koje se tiče internetskih pretraga, društvenih mreža u cijelosti te browsera. Nekako je dojam da će Googleova apsolutna dominacija splasnuti.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.