Google omogućuje europskim Android korisnicima dodatne opcije za tražilicu i internet preglednik

Google omogućuje europskim Android korisnicima dodatne opcije za tražilicu i internet preglednik

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google se nakon kazne Europske komisije od 5,04 milijarde američkih dolara odlučio prilagoditi europskim kriterijima što znači da će Android korisnici imati nešto drugačije iskustvo korištenja mobilnih uređaja od onih izvan Europske unije. Riječ je o dva posebna prikaza na zaslonu kakve drugi nemaju prilike vidjeti.

Jer, s obzirom da je Google kažnjen zbog onemogućavanja proizvođačima postavljati softver "treće strane" na Android uređaje, to je sad moralo biti omogućeno. Odnosno, proizvođači više ne moraju postavljati Google Search i Chrome unaprijed na uređaje koje plasiraju na komercijalno tržište, što otvara mogućnost postavljanja konkurentskog softvera. U teoriji...

Svjesni svoje snage, u Googleu su vrlo jednostavno doskočili europskim odredbama i nitko im ne može zamjeriti da rade nešto krivo, dapače. Pa tako kad korisnik tek pokrene uređaj i prvi put otvori Google Play, pred očima će mu se pojaviti dva posebna prikaza na ekranu. Na jednom će se nalaziti sve najpopularnije internetske tražilice, poredane po tome koja ima najviše korisnika, dok će na drugom biti identična priča, ali za internetske preglednike.

Jasno, ono što je Europska komisija posebno zabranila jedino je i sporno, pa u Googleu ovim načinom žele osigurati da korisnici preuzimaju njegov softver, što će vrlo vjerojatno i biti tako s obzirom na očitu sugestiju. Jer, na samom je vrhu s jedne strane Google Search, a s druge strane Google Chrome. Ukoliko nisu unaprijed instalirani, to će pisati i korisnik potom može sam odlučiti što postaviti na uređaj.

Istina jest, dok Search sasvim sigurno neće izgubiti korisnike, s obzirom da konkurenciju ima u ne baš pretjerano poznatim tražilicama kao Qwant, DuckDuck Go, Ecosia i Seznam.cz, internetski preglednici nešto su poznatiji i ne tako nepopularni. Pa uz Chrome vidimo Firefox, Edge, Operu i Puffin. U trenucima izbora, mnogi bi mogli dobiti podsjetnik na preglednik koji vole na računalu, ili su voljeli, ali jednostavno bi se prilagođavali unaprijed postavljenom Chromeu...

Kako god, na kraju je pravda zadovoljena, Google je morao korisnicima omogućiti izbor i to je najbitnije u cijeloj priči.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

20.01.2020. komentiraj

Kina je sveprisutna no za nju ipak vrijede druga pravila i to se posebno može iščitati u online svijetu, gdje ne postoje Google, Facebook ili Amazon, već njihove više nego uspješne kopije, odnosno, zamjene.

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

19.01.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u ožujku prošle godine obvezao se omogućiti šifriranje s kraja na kraj. Ili, na engleskom, end-to-end enkripciju. Ipak, s razlogom nije naveo kad će ta mogućnost stići jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo svjedočiti takvoj situaciji narednih nekoliko godina.