Google omogućuje europskim Android korisnicima dodatne opcije za tražilicu i internet preglednik

Google omogućuje europskim Android korisnicima dodatne opcije za tražilicu i internet preglednik

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google se nakon kazne Europske komisije od 5,04 milijarde američkih dolara odlučio prilagoditi europskim kriterijima što znači da će Android korisnici imati nešto drugačije iskustvo korištenja mobilnih uređaja od onih izvan Europske unije. Riječ je o dva posebna prikaza na zaslonu kakve drugi nemaju prilike vidjeti.

Jer, s obzirom da je Google kažnjen zbog onemogućavanja proizvođačima postavljati softver "treće strane" na Android uređaje, to je sad moralo biti omogućeno. Odnosno, proizvođači više ne moraju postavljati Google Search i Chrome unaprijed na uređaje koje plasiraju na komercijalno tržište, što otvara mogućnost postavljanja konkurentskog softvera. U teoriji...

Svjesni svoje snage, u Googleu su vrlo jednostavno doskočili europskim odredbama i nitko im ne može zamjeriti da rade nešto krivo, dapače. Pa tako kad korisnik tek pokrene uređaj i prvi put otvori Google Play, pred očima će mu se pojaviti dva posebna prikaza na ekranu. Na jednom će se nalaziti sve najpopularnije internetske tražilice, poredane po tome koja ima najviše korisnika, dok će na drugom biti identična priča, ali za internetske preglednike.

Jasno, ono što je Europska komisija posebno zabranila jedino je i sporno, pa u Googleu ovim načinom žele osigurati da korisnici preuzimaju njegov softver, što će vrlo vjerojatno i biti tako s obzirom na očitu sugestiju. Jer, na samom je vrhu s jedne strane Google Search, a s druge strane Google Chrome. Ukoliko nisu unaprijed instalirani, to će pisati i korisnik potom može sam odlučiti što postaviti na uređaj.

Istina jest, dok Search sasvim sigurno neće izgubiti korisnike, s obzirom da konkurenciju ima u ne baš pretjerano poznatim tražilicama kao Qwant, DuckDuck Go, Ecosia i Seznam.cz, internetski preglednici nešto su poznatiji i ne tako nepopularni. Pa uz Chrome vidimo Firefox, Edge, Operu i Puffin. U trenucima izbora, mnogi bi mogli dobiti podsjetnik na preglednik koji vole na računalu, ili su voljeli, ali jednostavno bi se prilagođavali unaprijed postavljenom Chromeu...

Kako god, na kraju je pravda zadovoljena, Google je morao korisnicima omogućiti izbor i to je najbitnije u cijeloj priči.

Još iz kategorije

Mobilno igranje na 5G mreži

Mobilno igranje na 5G mreži

15.11.2019. komentiraj

U A1 5G Gaming Areni na Reboot InfoGameru  powered by A1 danas je po prvi puta u regiji i među prvima u svijetu, mobilne igre igrati na 5G mreži. Veliko finale četvrte sezone A1 Adria Lige igra se na testnoj A1 5G mreži. Natjecatelji će koristiti Huawei Mate 20X 5G uređaje. Danas je održano finale u dvjema igrama Hearthstone i Clash Royale, a vikend je rezerviran za računalne igre CS:GO i DOTA 2.

Chrome web aplikacije bi uskoro trebale imati brzinu onih s desktopa

Chrome web aplikacije bi uskoro trebale imati brzinu onih s desktopa

15.11.2019. komentiraj

Ako web aplikacije uistinu žele zamijeniti nativne aplikacije, trebat će instantnu responzivnost aplikacija kakve postoje na desktopu, a da bi to napokon mogao biti slučaj dao je za nagovijestiti Google predstavljanjem novih Chrome alata.

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

13.11.2019. komentiraj

Velike kompanije zajedničkim su snagama odlučile stati na kraj prevarama vezanima uz dijeljenje lozinki kako bi se mogao besplatno ili za mizerne svote gledati streaming sadržaj, odnosno svaki video sadržaj koji se nudi kroz određene platforme s mogućnosti zaštite korisničkih računala lozinkama.