Google od 1.7. počinje indeksirati nove web stranice “mobile-first” metodom

Google od 1.7. počinje indeksirati nove web stranice “mobile-first” metodom

Foto: Antonio Jularić

Google je objavio da će od 1. srpnja ove godine početi indeksirati nove web stranice, koje još uvijek nisu otkrivene od strane njegove tražilice, koristeći “mobile-first” metodu indeksiranja. Stare web stranice koje još nisu indeksirane “mobile-first” metodom, neće biti prebacivane na mobilno indeksiranje dok god nisu za to spremne, dok se od svih novih web stranica odmah očekuje kompatibilnost prikaza za mobilne uređaje.

"Naša analiza je pokazala da su nove web stranice spremne za ovu metodu "crawlinga" i indeksiranje "mobilno na prvom mjestu" od 1. srpnja bit će omogućeno za sve dosad nepoznate web stranice u Google Search", naveo je Google u priopćenju, ali i dodao da će nova pravila vrijediti i za sve one koji se pokrenu nakon 1. srpnja, a imaju podršku za mobilno surfanje.

Stoga, svi oni koji žele od 1. srpnja imati bolju poziciju na najvećoj tražilici svijeta, imaju priliku do onda izvesti mobilnu verziju te iste stranice, ako već nisu. U suprotnom ovaj novitet neće vrijediti. Također, Google neće slati obavijesti tim novim stranicama iz razloga što će to biti unaprijed određeno "ponašanje" pa nema potrebe ikoga obavještavati da će odjednom biti dio Search pretraga.

Intrigantno je da, primjerice, nešto manje od 50 posto svih web stranica još uvijek nema izvedene mobilne verzije svojih web stranica, što znači da ostaju dijelom pretraga "na prvom mjestu" samo kad se one obavljaju s desktop računala.

"Kad te web stranice prijeđu na mobilno indeksiranje, obavijestit ćemo ih da su spremni", obećao je Google, što zapravo potiče vlasnike tih starijih web stranica na promjenu.

Također, ono što Google želi i na to poziva, jest da se koristi jedinstveni URL za dekstop i mobilne verzije web stranica, kako ne bi bilo zbunjivanja, kojem se svjedočilo u mnogo navrata. Uostalom, tako nešto također pomaže u boljem pozicioniranju prilikom pretraga. I, na kraju, treba znati i da "mobilno na prvom mjestu" nije faktor rangiranja, to je samo prilika za pojaviti se u pretragama. Ono što utječe na rangiranje jesu "mobile friendly" web stranice. To treba imati na umu!

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.