Google objavio predviđanja za budućnost kibernetičke sigurnosti

Google objavio predviđanja za budućnost kibernetičke sigurnosti

Foto: DepositPhotos

Potpredsjednik za Google Security Royal Hansen, otkrio je što vidi kao najveći izazov u posljednjih deset godina za kibernetičku sigurnost. Naime, osoba kao on ima iza sebe poveći tim, infrastrukturu, proračun i enormnu količinu podataka, što znači da jako dobro zna otprilike govoriti o onome što nas čeka u narednim godinama.

"Fokus će se početi mijenjati, više neće biti na tehničkom aspektu koda i konfiguraciji, već će se okrenuti prema podacima koji mogu braniti sebe same. Tako nešto će uštedjeti vrijeme i novac, a ujedno će pružiti sigurnije okruženje za inovacije, što znači ubrzaniji razvoj", naglasio je Hansen.

Objasnio je malo detaljnije što misli pod "podacima koji brane sebe same".

"Kroz razvoj i metodologiju naučili smo da će operacije biti neovisnije no što su trenutno, a samim time će se moći zasebno i braniti."

Tako nešto, laički rečeno, znači da neka minorna ranjivost u sustavu više neće učiniti to da ako ju netko iskoristi, cijeli sustav dolazi u opasnost. Ne, u budućnosti će ranjivost biti vezana za određeni dio sustava, neovisan o ostatku sustava. Pa ako netko želi administrativne ovlasti, neće do njih moći doći, ako, primjerice, "provali" u sustav zahvaljujući propustima u nekom minornom dijelu.

Ohrabruju takve prognoze jer trenutno se zbog pandemije koronavirusa stvorila jedna poprilično izazovna situacija. Napada je više nego ikad i nekako se ostavio dojam da su kibernetički kriminalci korak, ili više njih, ispred onih koji se žele obraniti i očuvati sigurnost.

Već smo pisali posljednjih mjeseci u više navrata da se konstantno ruše rekordi po broju napada, po broju prijetnji, po visini materijalne štete prouzročene napadima... Jasno je po tome koliko problema trenutno postoji, a itekako ih je svjestan i Google, koji sam godišnje uklanja milijune pa i milijarde malwarea na raznim uslugama i platformama koje su vezane uz njega.

Još iz kategorije

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

23.06.2021.

Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge. Za svoje klijente, korisnike Android uređaja, Zagrebačka banka od 17. lipnja uvela je mogućnost mobilnog plaćanja putem Google Pay aplikacije.

Izdavanje Iskaznice za osobe s invaliditetom elektronskim putem

Izdavanje Iskaznice za osobe s invaliditetom elektronskim putem

23.06.2021.

Zahtjev za Iskaznicu za osobe s invaliditetom korisnici mogu podnijeti putem platforme e-Građani odabirom usluge u Katalogu usluga, područje Obitelj i život ili putem poveznice https://prava-osi.hr. Time je osobama s invaliditetom omogućeno ostvarivanje prava na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama bez potrebe fizičkog slanja zahtjeva.