Google: Linkove za preusmjeravanje nema smisla prijavljivati za indeksiranje

Google: Linkove za preusmjeravanje nema smisla prijavljivati za indeksiranje

Foto: Antonio Jularić

Googleov John Mueller nedavno je objasnio da slanje URL link za indeksiranje nema smisla ukoliko on preusmjerava na neki drugi URL, te time zapravo otklonio mnoge sumnje i znatiželju onih koji se koriste takvom praksom s mišlju da mogu profitirati bolje no što bi profitirali slanjem URL linka koji uistinu žele kao krajnji cilj.

Ova tematika otvorila se na posljednjem AskGoogleWebmasters videu i s obzirom da jedna osoba koja uživa toliko poštovanje i ima enormno znanje, govori o njoj, dala je svemu jednu širu dimenziju. Naime, interes za temu prvenstveno su imali oni koji rade s JavaScript i koriste se preusmjeravanjima te vrste.

Jer, developeri su ostali zbunjeni i pitali o čemu se točno radi te može li se nekako izbjeći ta nova situacija. Ne može, ukratko. Jer, kako je Mueller i objasnio, po novome Googlebot funkcionira na taj način da zaprimi link i potom ga prosljeđuje dalje, u svrhu indeksiranja.

Ako pak URL koji je Googlebot zaprimio sadrži novo ciljno odredište, zanemarit će ga pa je u svrhu indeksiranja bolje slati direktni URL link za odredište koje se želi indeksirati. A sve ove promjene za developere su uistinu stigle kao preko noći jer dok se Chrome konstantno nadopunjavao i stigao do verzije 74, Googlebot je ostao na Chrome 41. Da bi se iznenada nadopunio i on te će se nadopunjavati zajedno s Chromeom.

Tako nešto se prakticiralo jer je Google htio osigurati indeksiranje web stranica koje su kompatibilne sa strijim Chrome verzijama, no od toga se sad odustalo jer je stav Google da je velika većina otišla potrebni korak dalje pa je bolje da se i Googlebot prilagođava "novim pravilima". Zajedno s developerima. Koji su dobili s novim Googlebotom oko tisuću novih mogućnosti, što je uistinu izniman korak naprijed.

Ali, preusmjeravanje će ipak morati ostaviti iza sebe ili naći neka nova rješenja, ukoliko bez takve prakse ne mogu odustati.

Što je sve Mueller točno rekao pogledajte u videu.

Još iz kategorije

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.

Preslabe lozinke predstavljaju najveći rizik za napade ransomwareom

Preslabe lozinke predstavljaju najveći rizik za napade ransomwareom

19.09.2019. komentiraj

Napadi koje kibernetički kriminalci izvode posljednjih godina u prvom redu vezani su uz ransomware, koji im nudi podosta kontrole nad žrtvom i usput jako brzu zaradu, a izvode se ponajprije jer žrtve imaju preslabu zaštitu u vidu jednostavno postavljenih lozinki, koje su za korisnike najveći rizik.