USER FRIENDLY

Google Drive dobiva novi sustav kategorizacije i već izaziva veliku pažnju

Google Drive dobiva novi sustav kategorizacije i već izaziva veliku pažnju
Depositphotos

Google konstantno poboljšava Drive i njegov sustav za upravljanje pohranjenim podacima. Naime, dok je mogućnost pretrage na visokoj razini, korisnici će ubrzo imati mogućnost kategorizacije datoteka koje pohranjuju. Na taj način će sve skupa biti bitno preglednije, što posebno znači onima koji barataju povećom količinom podataka.

Prema dijelu koda koji je procurio u javnost, čini se da bi ovaj novitet trebao funkcionirati na sličan način kao Labels unutar Google Workspace. Dakle, korisnici će unaprijed označiti kategorije i jednostavno pohranjivati podatke u njih. Zanimljivo, zna se i o kojim kategorijama je riječ, što znači da korisnici neće moći sami kreirati.

Radi se o njih 12 - automobili, bankarstvo, troškovi, dom, IDS, osiguranje, medicinski, kućni ljubimci, škola, porezi, putovanja i posao. Uz Android, ovaj novitet bit će dostupan i za iOS, ali i desktop. Upravljanje je potpuno jednostavno i svaki iole upućeni korisnik lako će se snaći. I, neće biti limitiran postavljati podatke u jednu kategoriju već koliko želi.

Ovo je samo jedan primjer značajke koju Google možda uvodi kako bi poboljšao cjelokupno korisničko sučelje za Drive korisnike. Što i ne čudi jer je ranije ove godine Google najavio promjene u Workspace paketu kako bi pružio slične pogodnosti pa su Android aplikacije Docs, Slides i Sheets ažurirane tako da uključuju formatting sidebar.

Iako je to bilo manje ažuriranje, korisnicima je dalo ikone za naredbe kao što su poništavanje i ponavljanje kako bi se stvorilo glatkije korisničko sučelje. Za korisnike tableta, promjene su smanjile broj klikova potrebnih za pristup takvim alatima unutar Workspacea.