Google dodatno pojačava enkripciju e-maila

Google dodatno pojačava enkripciju e-maila

Google želi osigurati korisnicima njihova Gmaila privatnost, pa su tako poduzeli dva koraka u smjeru zaštite i enkripcijom će omogućiti nikad bolje uvjete za korisnike, što zasigurno uveseljava. Uz to će upozoriti korisnike i na nedostatak privatnosti kod drugih e-mail servisa, čime im zapravo čine negativnu reklamu, ali ih ujedno i na neki način prisiljavaju da se više potrude oko zaštite svojih korisnika.

Svjesni kritika koje već dugi niz godina stižu na njihov račun, a tiču se nedostatka privatnosti vezanima uz sve Googleove proizvode, ta megakompanija u posljednje vrijeme čini sve kako bi dokazala da je privatnost korisnika njihova glavna strategija poslovanja, kada su u pitanju internet preglednik Chrome, Gmail, Google+ ili YouTube. Čini se da tako uistinu i jest, a svakako je bilo potrebno čuti ove vijesti nakon posljednjih problema s Google tražilicom i brisanjem podataka iz nje.

Novi e-mail bit će omogućen kroz ekstenzije na Google Chromeu i zvat će se "End-to-End", što simbolički pokazuje da Google želi omogućiti prijenos e-mail sadržaja s jednog kraja na drugi, bez ikakvih "konflikata" u "sredini". A sve će funkcionirati na način da će omogućiti enkripcijski ključ osobi koja šalje i prima e-mail, a sve pomoću OpenPGP protokola. To "treću stranu" ostavlja u "mrakU" čak i ako presretnu e-mail. Problema naravno ima, potrebne su dvije strane da bi ova opcija funkcionirala, a ne omogućava svaki e-mail servis enkripciju, niti svaki korisnik želi koristiti tu opciju.

Googleova vizija jest da će se ova opcija koristiti isključivo za sadržaj osjetljivog tipa, ali teško je pronogzirati navike korisnika, moguće je da će se to koristiti i u mnogo banalnije svrhe no što Google trenutno zamišlja.

U budućnosti možda sve skupa zaživi bolje, ali za prvu ruku bilo bi dovoljno kad bi i ostali e-mail servisi, neovisno o korisnicima, omogućili enkripciju barem za trenutke dok e-mail putuje s jednog kraja na drugi, što Gmail ima već neko vrijeme. Kaskaju Constant Contact, eBay, Groupon i Hotmail, a relativno su sigurne poruke na Yahoo e-mail servisu, Facebooku i Twitteru.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

12.10.2019. komentiraj

Specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta - posao.hr predstavio je novi dizajn koji će korisnicima omogućiti jednostavnije snalaženje i praćenje aktualnih događaja na tržištu rada. Portal posao.hr ove godine slavi 17 godina svojeg postojanja i u tom je razdoblju na njemu objavljeno više od pola milijuna oglasa za posao, a trenutno je i među 15 najposjećenijih hrvatskih stranica.

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

11.10.2019. komentiraj

Pretplatnici su ono za što se bori svaki YouTube autor jer što ih je više, više je pogleda, više je slave i više je prihoda. A zanimljivo je da su se stvari ponešto promijenile s obzirom da činjenicu da su YouTubea kao platformu prepoznali mnogi u raznim granama moćne zabavne industrije.