Google dodaje tab grupe u Chrome

Google dodaje tab grupe u Chrome

Foto: Antonio Jularić

Google se za Chrome odlučio uvrstiti novu i podosta zanimljivu mogućnost, a tiče se grupiranja tabova kako bi se korisnici mogli lakše organizirati pri radu s povećim brojem njih otvorenih u isto vrijeme na samom vrhu internetskog preglednika.

Ova mogućnost dostupna je kroz posljednji Chrome Beta i svi je mogu isprobati kako bi uvidjeli ima li im novitet smisla ili nema. Svakako, onima koji u svakom trenutku imaju otvoreno na desetke tabova istovremeno, mogućnost grupiranja mogla bi biti korisna.

Slično je s favoriziranim internetskim stranicama, često ih ljudi grupiraju kako bi se lakše snašli. Pa su one za medije pod jednom grupom, one za zabavu pod drugom, one za nešto treće pod trećom... Na identičan način mogu se grupirati i tabovi, što onima koji nikad ne gase internetske preglednike itekako znači. Ili, ako ih jednostavno konstantno otvaraju da stanu gdje su bili prilikom posljednjeg zatvaranja.

Također, ta mogućnost otklanja onu nepreglednost koja postoji kad je previše tabova otvoreno na samom vrhu. Teško je više znati gdje je što, lako se pogubiti i lako je pogriješiti prilikom posla, posebno ako treba nešto napraviti u brzini. A i u takvom omanjem kaosu postoji svojevrsna organizacija.

Jer, neki korisnici otvore po nekoliko novih prozora i u njima određene skupine tabova, pa uvijek znaju gdje se što nalazi. Samo, za to treba imati memoriju, kako bi se sve upamtilo. Na ovaj način koji predstavlja Chrome, browser pamti umjesto korisnika, kojem je dovoljno samo kreirati grupu i u nju "pospremiti" željene tabove.

A kreiranje tabova obavlja se desnim klikom na tab i potom ga se doda u željenu grupu, koja je kreirana prije. Uz to, moguće je i dodijeliti boju grupama pa da se još lakše možete snaći pri radu. Naravno, tabovi se mogu postavljati iz grupe u grupu povlačenjem.

Nije Chrome prvi koji se ovoga dosjetio, ta čas pripada browseru Vivaldi. Ali, dok taj preglednik ima omanji broj korisnika, Chrome ih ima oko dvije milijarde...

Još iz kategorije

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

21.09.2020. komentiraj

CARNET-ov Nacionalni CERT i ove godine u listopadu obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti te već tradicionalno brojnim aktivnostima radi na podizanju svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

18.09.2020. komentiraj

Stariji zaposlenici imaju jednu poveću prednost pred mlađim generacijama, a ona je da se ne osjećaju toliko samopouzdano kad se radi o mogućnosti “phishing” vrste napada. Svjesni su da im se može dogoditi pa više paze, dok se mladi “zaletavaju” i onda zapravo češće završavaju kao žrtve pa time ulaze češće u statistiku.