Google Docs sada se mogu uređivati direktno iz Dropboxa

Google Docs sada se mogu uređivati direktno iz Dropboxa

Foto: DepositPhotos

Google i Dropbox su prije više od godinu dana objavili partnerstvo kako bi svoje proizvode kao Gmail, Docs, Sheets i Slides učinili boljima u zajedničkom radu, pa je nekako prirodno što se suradnja “pojačala” na način da su Googleovi proizvodi nativni u samom Dropboxu, što Dropbox Business korisnici mogu isprobati u beta verziji.

Integracija je u svojoj biti identična onoj koju su izveli Microsoft i Dropbox s Officeom, što drugospomenutog čini velikim pobjednikom na tržištu vezanom uz pohranu podataka. Ali veliki pobjednici su i korisnici, koji sad osim Officea imaju mogućnost direktnog otvaranja Docs, Sheets i Slides dokumenata. Naravno, sučelje je identično, samo se sve odvija u Dropboxu. Zapravo, URL je jedini koji otkriva da se radi o Dropboxu.

Ovime Google samo dodatno "pojačava" korištenje Docs, Sheets i Slides, nastavno na potez iz prosinca prošle godine, kad je taj trojac postao dostupan i onima koji nemaju Googleov korisnički račun. Time je Google poslušao što govori zajednica i dopustio G Suite korisnicima pozivanje na komentiranje, sugestije i uređivanje Docs, Sheets i Slide dokumenata čak i onima koji nemaju korisnički račun.

Najzanimljivije u svemu jest što vlasnici dokumenata mogu vidjeti što osoba kojoj su ga dijelili radi s njime pa u slučaju da im nešto nije po volji, mogu prekinuti dijeljenje, povući PIN i onemogućiti pristup. Tako nešto poprilično je praktično, posebno u poslovnom okruženju gdje osobe s kojima se dijele dokumenti ne moraju biti prijatelji, kolege ili poznanici.

Naravno, sve ovo može se raditi i na visokim razinama, administratori mogu dozvoliti pristup i način rada zaposlenima, kao i partnerima organizacije ili kompanije s kojom se surađuje. No, za sve to trebat će proći još neko vrijeme jer traje testna faza i kad bude gotova, novi G Suite bit će dostupan.

Na kraju priče, Google ide prema tome da korisnici biraju što žele, bez da ih se tjera na izbor. Naravno, iza takve odluke "sveprisutnosti" zapravo se krije pokušaj približavanja Googleovih proizvoda korisnicima.

Još iz kategorije

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

12.12.2019. komentiraj

Nakon uspješne provedbe i dobrih rezultata pilot-projekta otkupa kriptovaluta u zadarskim poštanskim uredima, Hrvatska pošta proširuje ovu uslugu na ukupno 55 poštanskih ureda u svim županijama.

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

11.12.2019. komentiraj

Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i otkrio da 44 milijuna njih jest u sigurnosnim problemima. Naime, za prijavu koriste podatke koji su “procurili” na drugim online uslugama.

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

10.12.2019. komentiraj

Googleov Chrome internetski preglednik naišao je na brojne kritike nakon objave plana za Manifest V3 ranije ove godine, kojim se uspijeva onesposobiti neke ad blockere. I ne samo to...