Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google možda jest jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ali griješi poput onih mnogo manjih, što je potvrdila posljednja informacija, prema kojoj su sve G Suite lozinke bile nezaštićene posljednjih 14 godina. Upravo tako, 14 godina!

A za sve je kriva greška, bug, kako god, zbog koje su od 2005. do danas sve G Suite lozinke umjesto na primjenjen način, bile pohranjene u običnom tekstualnom obliku.

Iako su Facebook i Instagram imali identičan problem, ovdje je riječ samo o poslovnim korisnicima, odnosno, korisnicima G Suite paketa. Samim time, kvantitetom je moguća šteta mogla biti manja, ali s obzirom da se iza poslovnih lozinki krije daleko više mogućnosti za nanijeti materijalnu štetu, sve skupa moglo je loše završiti. I to uz Google, od kojeg bi se ljudi najmanje nadali da bi učinio sličnu grešku...

"Nemamo nikakvih dokaza da je bilo tko iskoristio bug, ali korisnici su obaviješteni i pozvani su promijeniti postojeće lozinke kako se eventualna šteta ipak ne bi dogodila", naveo je Google u priopćenju no nije naveo o kojoj brojci korisnika se radi.

Inače, G Suite je konkurent za Office 365, a na istom je tržištu i kao Slack. Ukupno je na kraju prošle godine imao pet milijuna pretplatnika diljem svijeta, a svi oni mjesečno plaćaju za usluge šest do 25 američkih dolara. Upravo ta posljednja svota namijenjena je Enterprise korisnicima, kojih se i tiče ovaj bug.

I koliko god se spominjalo, navodilo kao greška, koliko god isprika bilo upućeno, nejasno je da se punih 14 godina mogao provlačiti u jednoj od najvećih kompanija svijeta, koja troši milijune i milijune dolara samo za pronalazak bugova u raznim proizvodima i uslugama u svojoj ponudi. Ali, upravo zato što je bio tako dobro skriven, nije ga "spoznao" nitko od nepoćudnih i nije došlo ni do kakve zabilježene štete.

Još iz kategorije

Gen-D - Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

Gen-D - Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

25.06.2019. komentiraj

Program „Gen-D – Nurturing a Digital Future“ pokrenut je s ciljem doprinosa digitalnoj transformaciji u obrazovanju u Hrvatskoj i ostalim zemljama sudionicama programa. Imajući u vidu značajne kurikularne reforme koje se trenutno provode u Hrvatskoj, suradnja u okviru prezentiranog programa predstavljat će resurs za nastavu informatike, zaključeno je na panel-diskusiji. Program provodi Propulsion uz podršku Microsofta.

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

Završava projekt GrowCERT financiran sredstvima Europske unije

23.06.2019. komentiraj

Projekt GrowCERT – Jačanje kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanje suradnje na nacionalnoj i europskoj razini provodi CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža, a sufinanciran je sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility). Ukupna vrijednost projekta bila je gotovo milijun eura odnosno 984.132,81 eura, a projekt je trajao dvije godine od početka srpnja 2017. godine do kraja lipnja ove godine.

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

19.06.2019. komentiraj

Hrvati koriste sve više digitalnih usluga te traže više inovacija u segmentima zdravstva, obrazovanja, javnom prijevozu i financijskim uslugama, a kad je riječ o digitalnim uslugama bitni su im sigurnost i troškovi, pokazuje istraživanje o digitalizaciji koje je Mastercard danas predstavio u Zagrebu. Studija, koju je Ipsos proveo u 13 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, donosi uvid u stavove građana prema digitalnim uslugama, digitalnim plaćanjima i digitalnoj sigurnosti.