Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google možda jest jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ali griješi poput onih mnogo manjih, što je potvrdila posljednja informacija, prema kojoj su sve G Suite lozinke bile nezaštićene posljednjih 14 godina. Upravo tako, 14 godina!

A za sve je kriva greška, bug, kako god, zbog koje su od 2005. do danas sve G Suite lozinke umjesto na primjenjen način, bile pohranjene u običnom tekstualnom obliku.

Iako su Facebook i Instagram imali identičan problem, ovdje je riječ samo o poslovnim korisnicima, odnosno, korisnicima G Suite paketa. Samim time, kvantitetom je moguća šteta mogla biti manja, ali s obzirom da se iza poslovnih lozinki krije daleko više mogućnosti za nanijeti materijalnu štetu, sve skupa moglo je loše završiti. I to uz Google, od kojeg bi se ljudi najmanje nadali da bi učinio sličnu grešku...

"Nemamo nikakvih dokaza da je bilo tko iskoristio bug, ali korisnici su obaviješteni i pozvani su promijeniti postojeće lozinke kako se eventualna šteta ipak ne bi dogodila", naveo je Google u priopćenju no nije naveo o kojoj brojci korisnika se radi.

Inače, G Suite je konkurent za Office 365, a na istom je tržištu i kao Slack. Ukupno je na kraju prošle godine imao pet milijuna pretplatnika diljem svijeta, a svi oni mjesečno plaćaju za usluge šest do 25 američkih dolara. Upravo ta posljednja svota namijenjena je Enterprise korisnicima, kojih se i tiče ovaj bug.

I koliko god se spominjalo, navodilo kao greška, koliko god isprika bilo upućeno, nejasno je da se punih 14 godina mogao provlačiti u jednoj od najvećih kompanija svijeta, koja troši milijune i milijune dolara samo za pronalazak bugova u raznim proizvodima i uslugama u svojoj ponudi. Ali, upravo zato što je bio tako dobro skriven, nije ga "spoznao" nitko od nepoćudnih i nije došlo ni do kakve zabilježene štete.

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.