Google.com mobilne stranice dobile podršku za glasovne naredbe

Google.com mobilne stranice dobile podršku za glasovne naredbe

Foto: Antonio Jularić

Glasovne naredbe ono su što novije generacije iznimno preferiraju, a polako se privikavaju i oni stariji, posebno na engleskom, kineskom i španjolskom govornom području, zbog čega čudi da se Google tek sad odlučio uvrstiti takvu mogućnost za Google.com na mobilnom webu.

Uistinu, rijetki bi pretpostavili da te mogućnosti nije bilo prije, no nije. Tek sad se s krajem siječnja konačno pojavila i korisnici će moći pretraživati mobilni web putem glasovnih naredbi uz Voice Search. Također, treba znati da je ovo omogućeno još uvijek samo za Android mobilne uređaje i nema najavi kad će biti i na iOS mobilnom operativnom sustavu. Ali, nagađa se da već u prvoj polovici ove godine.

Ujedno, svima onima kojima "negdje zvoni" da glasovne naredbe na Google Search već postoje nisu potpuno u krivu jer na stolnim računalima su dio ponude već podosta dugo. Uz to, Voice Search je postojao i prije kao dio raznih Googleovih projekata, što je čest slučaj kad se radi o tom tehnološkom gigantu i konstantnim "rošadama" projekata.

Ipak, u cijeloj priči nekako se čini da manji broj korisnika uopće ima potrebu putem Google.com obavljati pretrage, većina za to koristi aplikacije kojima ne nedostaje zanimljivih i korisnih mogućnosti. No, očito s tranzicijom sve većeg broja korisnika prema webu, pojavila se potreba oponašati sve ono što postoji u desktop svijetu.

Kako god, da biste pristupili Voice Search na mobilnim uređajima dovoljno je posjetiti Google.com u nekom od internetskih preglednika, što podrazumijeva zasad samo Chrome i Edge jer odnedavno radi na Chromiumu te pritisnuti sivu ikonu mikrofona koja se vidi na traci za pretragu. Što se pak tiče ostalih popularnih internetskih preglednika kao Opera, DuckDuckGo i Firefox, još uvijek nemaju ovu mogućnost i nije poznato hoće li je ikad dobiti.

Dakle, kad ste u zacrtanom internetskom pregledniku pronašli sivu ikonicu mikrofona morat ćete dati dopuštenje za pristup audio dijelu mobilnog uređaja i tek nakon toga krenuti s korištenjem Voice Search. Vjerojatno mnogima ovo neće biti revolucionarna promjena, ali u slabije razvijenim zemljama gdje prevladavaju slabiji mobilni uređaji, web je još uvijek sjajna stvar s obzirom da aplikacije zauzimaju prostor i troše podatkovni promet, što tamo može biti luksuz do kojeg se ne može doći...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.