Google.com mobilne stranice dobile podršku za glasovne naredbe

Google.com mobilne stranice dobile podršku za glasovne naredbe

Foto: Antonio Jularić

Glasovne naredbe ono su što novije generacije iznimno preferiraju, a polako se privikavaju i oni stariji, posebno na engleskom, kineskom i španjolskom govornom području, zbog čega čudi da se Google tek sad odlučio uvrstiti takvu mogućnost za Google.com na mobilnom webu.

Uistinu, rijetki bi pretpostavili da te mogućnosti nije bilo prije, no nije. Tek sad se s krajem siječnja konačno pojavila i korisnici će moći pretraživati mobilni web putem glasovnih naredbi uz Voice Search. Također, treba znati da je ovo omogućeno još uvijek samo za Android mobilne uređaje i nema najavi kad će biti i na iOS mobilnom operativnom sustavu. Ali, nagađa se da već u prvoj polovici ove godine.

Ujedno, svima onima kojima "negdje zvoni" da glasovne naredbe na Google Search već postoje nisu potpuno u krivu jer na stolnim računalima su dio ponude već podosta dugo. Uz to, Voice Search je postojao i prije kao dio raznih Googleovih projekata, što je čest slučaj kad se radi o tom tehnološkom gigantu i konstantnim "rošadama" projekata.

Ipak, u cijeloj priči nekako se čini da manji broj korisnika uopće ima potrebu putem Google.com obavljati pretrage, većina za to koristi aplikacije kojima ne nedostaje zanimljivih i korisnih mogućnosti. No, očito s tranzicijom sve većeg broja korisnika prema webu, pojavila se potreba oponašati sve ono što postoji u desktop svijetu.

Kako god, da biste pristupili Voice Search na mobilnim uređajima dovoljno je posjetiti Google.com u nekom od internetskih preglednika, što podrazumijeva zasad samo Chrome i Edge jer odnedavno radi na Chromiumu te pritisnuti sivu ikonu mikrofona koja se vidi na traci za pretragu. Što se pak tiče ostalih popularnih internetskih preglednika kao Opera, DuckDuckGo i Firefox, još uvijek nemaju ovu mogućnost i nije poznato hoće li je ikad dobiti.

Dakle, kad ste u zacrtanom internetskom pregledniku pronašli sivu ikonicu mikrofona morat ćete dati dopuštenje za pristup audio dijelu mobilnog uređaja i tek nakon toga krenuti s korištenjem Voice Search. Vjerojatno mnogima ovo neće biti revolucionarna promjena, ali u slabije razvijenim zemljama gdje prevladavaju slabiji mobilni uređaji, web je još uvijek sjajna stvar s obzirom da aplikacije zauzimaju prostor i troše podatkovni promet, što tamo može biti luksuz do kojeg se ne može doći...

Još iz kategorije

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

19.04.2019. komentiraj

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.