Google.com mobilne stranice dobile podršku za glasovne naredbe

Google.com mobilne stranice dobile podršku za glasovne naredbe

Foto: Antonio Jularić

Glasovne naredbe ono su što novije generacije iznimno preferiraju, a polako se privikavaju i oni stariji, posebno na engleskom, kineskom i španjolskom govornom području, zbog čega čudi da se Google tek sad odlučio uvrstiti takvu mogućnost za Google.com na mobilnom webu.

Uistinu, rijetki bi pretpostavili da te mogućnosti nije bilo prije, no nije. Tek sad se s krajem siječnja konačno pojavila i korisnici će moći pretraživati mobilni web putem glasovnih naredbi uz Voice Search. Također, treba znati da je ovo omogućeno još uvijek samo za Android mobilne uređaje i nema najavi kad će biti i na iOS mobilnom operativnom sustavu. Ali, nagađa se da već u prvoj polovici ove godine.

Ujedno, svima onima kojima "negdje zvoni" da glasovne naredbe na Google Search već postoje nisu potpuno u krivu jer na stolnim računalima su dio ponude već podosta dugo. Uz to, Voice Search je postojao i prije kao dio raznih Googleovih projekata, što je čest slučaj kad se radi o tom tehnološkom gigantu i konstantnim "rošadama" projekata.

Ipak, u cijeloj priči nekako se čini da manji broj korisnika uopće ima potrebu putem Google.com obavljati pretrage, većina za to koristi aplikacije kojima ne nedostaje zanimljivih i korisnih mogućnosti. No, očito s tranzicijom sve većeg broja korisnika prema webu, pojavila se potreba oponašati sve ono što postoji u desktop svijetu.

Kako god, da biste pristupili Voice Search na mobilnim uređajima dovoljno je posjetiti Google.com u nekom od internetskih preglednika, što podrazumijeva zasad samo Chrome i Edge jer odnedavno radi na Chromiumu te pritisnuti sivu ikonu mikrofona koja se vidi na traci za pretragu. Što se pak tiče ostalih popularnih internetskih preglednika kao Opera, DuckDuckGo i Firefox, još uvijek nemaju ovu mogućnost i nije poznato hoće li je ikad dobiti.

Dakle, kad ste u zacrtanom internetskom pregledniku pronašli sivu ikonicu mikrofona morat ćete dati dopuštenje za pristup audio dijelu mobilnog uređaja i tek nakon toga krenuti s korištenjem Voice Search. Vjerojatno mnogima ovo neće biti revolucionarna promjena, ali u slabije razvijenim zemljama gdje prevladavaju slabiji mobilni uređaji, web je još uvijek sjajna stvar s obzirom da aplikacije zauzimaju prostor i troše podatkovni promet, što tamo može biti luksuz do kojeg se ne može doći...

Još iz kategorije

Spotify usprkos žestokoj konkurenciji Apple Musica uspješno održava prednost

Spotify usprkos žestokoj konkurenciji Apple Musica uspješno održava prednost

21.10.2019. komentiraj

Apple Music je gigant u svijetu streaminga glazbe, što se vidi po brojci pretplatnika koja je dosegnula 60 milijuna u lipnju ove godine, ali se razmak koji održava Spotify sa svojih 108 milijuna povećao za dva milijuna u odnosu na prosinac 2018.

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.