Google čini dvostruku autentifikaciju još sigurnijom

Google čini dvostruku autentifikaciju još sigurnijom

Google se već poduže vrijeme trudi kako bi učinio okruženje pametnih telefona što sigurnijima, a dokaz za to svakako jest dvostruka autentifikacija, koja postaje unaprijed određena za korisnike.

Dakle, riječ je o načinu prijave na razne usluge, ali uz prvotno odobrenje korisnika putem njegova mobilnog uređaja. Primjerice, spajate se prvi put na Gmail ili općenito Google korisnički račun na nekom dotad nezabilježenom računalu. U tom trenutku Google "reagira" i onemogućava prijavu dok je ne odobrite ručno na mobilnom uređaju. Naravno, uz to je potrebno znati i lozinku za pristup računu.

Od 7. srpnja to će postati unaprijed određeno za sve korisnike koji nisu koristili takav način prijave na Google račune. Time se daje dodatni "impuls" sigurnosti na internetu i Google nekako ostaje predvodnik te priče, bez obzira što je riječ o kompaniji čiji se udari na privatnost korisnika često spominju u negativnom kontekstu.

Ukratko, odsad će se za sve nove prijave one trebati odobravati uz mobilni uređaj. Normalno, ukoliko dosad to već korisnik nije radio. Ako jest, sve ostaje isto i cijela priča potpuno je poznata. Time se zapravo želi "doskočiti" nepotrebnim prijavama korištenjem SMS poruka, što radi Facebook.

Na taj način korisnici mogu zadržati privatnost u smislu odbijanja dijeljenja telefonskog broja. Ali, cijeli proces se na taj način pojednostavljuje jer sve što treba jest prijava na Google korisnički račun. Samim time, ako na mobilnom uređaju korisnik nije spojen na račun, neće dobiti notifikaciju. Ali, Android korisnici teško da nisu spojeni na njega.

Ipak, za one koji više vole SMS poruke kao sredstvo dvostruke autentifikacije, to ostaje jedna od mogućnosti i korisnici ne moraju brinuti oko tog detalja. Također, ako se radi o korporativnim računima ili računima većih organizacija, moguće je da će promjena stići tek 15 dana nakon 7. srpnja.

Za kraj, Google preporuča ovakav način prijave ispred SMS poruka ili poziva jer njih je lakše "hakirati", što znači da se hakeru automatski otvara put prema kompletnom Googleovom računu korisnika, a time se otvara mogućnost za razne malverzacije, koje apsolutno svi žele izbjeći...

Još iz kategorije

U više od 100.000 Zyxel firewalla i VPN gatewaya otkriven backdoor pristup

U više od 100.000 Zyxel firewalla i VPN gatewaya otkriven backdoor pristup

23.01.2021. komentiraj

Više od 100.000 Zyxel firewallova, VPN gatewaya i kontrolera pristupnih točaka sadrži hardcoded backdoor korisnički račun administratorske razine. To znači da hakeri putem njega mogu pristupiti sustavu, a potom i uređajima koji se vežu uz njega.

Azure govori hrvatski

Azure govori hrvatski

22.01.2021. komentiraj

Posljednjih nekoliko godina donijelo je uzbudljive inovacije na području umjetne inteligencije, posebno kada je riječ o napretku u obradi govora i jezika. Obrada govora i omogućavanje pretraživanja tekstualnih i zvučnih informacija omogućuju raznolik niz inovativnih aplikacija, uključujući, na primjer, pomoć istraživačima u pretraživanju povezanih radova ili otkrivanje problema s proizvodima i uslugama u gotovo stvarnom vremenu. Za regiju kao što je srednja i istočna Europa, koja obuhvaća 30+ zemalja, koje većinom govore svoj jezik, podrška lokalnim jezicima je ključan uvjet za provođenje inovacija. Zato je nedavno ažuriranje usluga Azure Speech otvorilo potpuno novo područje mogućnosti za našu regiju.

WordPress pogoni gotovo 40 posto svih web stranica

WordPress pogoni gotovo 40 posto svih web stranica

22.01.2021. komentiraj

Podaci omogućeni od strane W3Techsa pokazuju da se WordPress sustav za upravljanje sadržajem (CMS) koristi na 39,5 posto svih stranica na webu. Riječ je o prvim podacima u godini, što znači da su relevantni.