Google Chrome uveo podršku za Windows 10 notifikacije

Google Chrome uveo podršku za Windows 10 notifikacije

Foto: Antonio Jularić

Alphabet i Microsoft nemaju baš najbolji odnos, što se može zaključiti po tome da nećete u Windows Store naći Googleove usluge ili alate. Ali, bez obzira na to, Chrome 68 je dobio novitet koji se tiče Windows 10 i zasad u njemu može uživati oko 50 posto Chrome korisnika diljem svijeta.

Riječ je o notifikacijama za Windows 10 direktno u Chrome internetskom pregledniku. Tako nešto Google testira posljednjih nekoliko mjeseci jer želio je istinsku nativnu podršku za svoj browser u Windows 10 okruženju i to se postiglo. Znači, korisnici sad mogu direktno iz Chromea podešavati određene Windows 10 stavke, koje se nalaze u Focus Assist.

Ukratko, ako ne želite zvuk notifikacija, možete ga isključiti, kao što se može postaviti "ne ometaj" (do-not-disturb) tijekom rada, igranja igara ili bilo koje aktivnosti zbog koje ne biste željeli da vam pažnju skreću brojne obavijesti. Velika je to stvar i možda korak naprijed u poboljšanju odnosa dviju ponajvećih tehnoloških kompanija na svijetu.

Ukoliko nekim slučajem želite ubrzati dolazak ove mogućnosti na svoj Chrome, možete to učiniti ručno. Samo otiđite u "chrome://flags" i uključite "native notifications" pa će vam novitet biti dostupan. Dakle, nitko neće biti izostavljen i vrlo brzo svima će se ponuditi mogućnost koja se u zajednici zagovarala jer nema smisla na jednom operativnom sustavu sputavati bilo koga.

Upravo zato je nejasno zašto se toliko čeka na podršku za Microsoftovu Timeline mogućnosti za Chrome i Firefox. Naime, Google i Mozilla odlučili su čekati ili možda malo duže rade na adaptaciji za svoje internetske preglednike. Bilo bi dobro da se požuri jer Timeline je osvježavajuć, automatski pohranjuje ono što su korisnici radili u internetskom pregledniku pa kad ga ponovno pokrenu, dočeka ih ono gdje su stali. U ovom trenutku, to je dostupno samo za Edge, odnosno, u Chrome i Firefoxu kroz ekstenziju "treće strane".

Još iz kategorije

Nova EU regulativa o autorskim pravima

Nova EU regulativa o autorskim pravima

18.02.2019. komentiraj

Prije nekoliko dana Europski parlament, Vijeće EU-a i Europska komisija usuglasili su nova pravila o autorskim pravima za koja tvrde da će biti u skladu s trendovima digitalnog društva i digitalne ekonomije. Iako će neki smatrati 13. veljače kao poraz drugi će sigurno biti zadovoljni i to se prije svega odnosi na one koji proizvode sadržaj.

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

17.02.2019. komentiraj

Hakeri su kroz nekoliko posljednjih godina otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih za pristojne svote na Dark Webu. Konkretnije, riječ je o 617 milijuna korisničkih računa, a sve ih se može dobiti za svega 20 tisuća američkih dolara, ali u protuvrijednosti bitcoina.

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

16.02.2019. komentiraj

Kako bi zaštitila svoje medije od američkih tvrtki koje uz igru velikih brojeva žele cijelo oglašavanje preusmjeriti prema sebi njemačka država želi uvesti 15 postotni porez na internetsko oglašavanje i pri tome su vrlo ozbiljni.