Google Chrome upozorit će vas na “lažne” linkove

Google Chrome upozorit će vas na “lažne” linkove

Foto: Antonio Jularić

Tipfeleri pri upisivanju URL adresa nisu rijetkost i svima se događaju, ali Google je kroz svoj Chrome internetski preglednik odlučio spriječiti takve situacije sugestijama koje daju jasno do znanja korisniku da ipak možda ne želi posjetiti “gogle.com” već “google.com”.

Zasad se na ovoj zanimljivoj mogućnost tek radi, ali uskoro bi mogla biti u funkciji kroz Chrome jer prezentirana je developerima i imali su joj prilike svjedočiti. Samo, motivi za njeno postavljanje u praksu ne leže samo u činjenici da bi korisniku bilo zgodno uštedjeti nešto vremena nego ga i zaštititi. Hakeri prate najčešće tipfelere i ciljano otvaraju web stranice koje se zovu prema tim najčešćim tipfelerima. Automatski, korisnik završi na stranici na kojoj nije htio i može biti otvoren za potencijalne napade.

Nije to sve, Google će automatski, odnosno Chrome, odvraćati korisnika s web stranica koje se označe kao ciljano načinjene da bi oponašale one legitimne. Primjerice, ako netko otvori paypall.com, Chrome na njih neće usmjeriti korisnika čak i ako klikne na nju putem nekog od sumnjivih oglasa. Čim se to dogodi, otvorit će se stranica s upozorenjem.

Naravno, korisnik može isključiti ovu mogućnost i neće mu se nuditi, a ako je želi imati kao dodatni osigurač, tad će se nakon trenutka u kojem se procijeni da web stranica nije prava, odnosno, da je u njoj mogući tipfeler, Chrome nudi web stranice koje bi možda ipak prije odgovarale onome što korisnik zapravo želi posjetiti.

Chrome ovime ponovno ide korak dalje od konkurencije i kroz njega Google dokazuje da se nimalo ne opušta bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi. A ona je takva da taj internetski preglednik ima udio od oko 65 posto na tržištu stolnih računala, što je dominacija kakvu je samo uživao Microsoftov Internet Explorer u nekim drugim vremenima.

Još iz kategorije

Spotify usprkos žestokoj konkurenciji Apple Musica uspješno održava prednost

Spotify usprkos žestokoj konkurenciji Apple Musica uspješno održava prednost

21.10.2019. komentiraj

Apple Music je gigant u svijetu streaminga glazbe, što se vidi po brojci pretplatnika koja je dosegnula 60 milijuna u lipnju ove godine, ali se razmak koji održava Spotify sa svojih 108 milijuna povećao za dva milijuna u odnosu na prosinac 2018.

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.