Google Chrome upozorit će vas na “lažne” linkove

Google Chrome upozorit će vas na “lažne” linkove

Foto: Antonio Jularić

Tipfeleri pri upisivanju URL adresa nisu rijetkost i svima se događaju, ali Google je kroz svoj Chrome internetski preglednik odlučio spriječiti takve situacije sugestijama koje daju jasno do znanja korisniku da ipak možda ne želi posjetiti “gogle.com” već “google.com”.

Zasad se na ovoj zanimljivoj mogućnost tek radi, ali uskoro bi mogla biti u funkciji kroz Chrome jer prezentirana je developerima i imali su joj prilike svjedočiti. Samo, motivi za njeno postavljanje u praksu ne leže samo u činjenici da bi korisniku bilo zgodno uštedjeti nešto vremena nego ga i zaštititi. Hakeri prate najčešće tipfelere i ciljano otvaraju web stranice koje se zovu prema tim najčešćim tipfelerima. Automatski, korisnik završi na stranici na kojoj nije htio i može biti otvoren za potencijalne napade.

Nije to sve, Google će automatski, odnosno Chrome, odvraćati korisnika s web stranica koje se označe kao ciljano načinjene da bi oponašale one legitimne. Primjerice, ako netko otvori paypall.com, Chrome na njih neće usmjeriti korisnika čak i ako klikne na nju putem nekog od sumnjivih oglasa. Čim se to dogodi, otvorit će se stranica s upozorenjem.

Naravno, korisnik može isključiti ovu mogućnost i neće mu se nuditi, a ako je želi imati kao dodatni osigurač, tad će se nakon trenutka u kojem se procijeni da web stranica nije prava, odnosno, da je u njoj mogući tipfeler, Chrome nudi web stranice koje bi možda ipak prije odgovarale onome što korisnik zapravo želi posjetiti.

Chrome ovime ponovno ide korak dalje od konkurencije i kroz njega Google dokazuje da se nimalo ne opušta bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi. A ona je takva da taj internetski preglednik ima udio od oko 65 posto na tržištu stolnih računala, što je dominacija kakvu je samo uživao Microsoftov Internet Explorer u nekim drugim vremenima.

Još iz kategorije

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

Na Dark Webu se prodaje gotovo 620 milijuna ukradenih korisničkih računa

17.02.2019. komentiraj

Hakeri su kroz nekoliko posljednjih godina otuđili stotine milijuna korisničkih računa s povjerljivim informacijama na nekima od najposjećenijih web stranica i nude ih za pristojne svote na Dark Webu. Konkretnije, riječ je o 617 milijuna korisničkih računa, a sve ih se može dobiti za svega 20 tisuća američkih dolara, ali u protuvrijednosti bitcoina.

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

Njemačka želi porez na internetsko oglašavanje

16.02.2019. komentiraj

Kako bi zaštitila svoje medije od američkih tvrtki koje uz igru velikih brojeva žele cijelo oglašavanje preusmjeriti prema sebi njemačka država želi uvesti 15 postotni porez na internetsko oglašavanje i pri tome su vrlo ozbiljni.

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

15.02.2019. komentiraj

Uslugu m-novčanik, koja omogućava jednostavna plaćanja pametnim telefonom, odsad mogu koristiti korisnici svih Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke. Zaba je uvela novu dodatnu uslugu unutar m-zabe te tako omogućila potpunu digitalizaciju kartica i plaćanje mobitelom za korisnike Android uređaja. Sada se u restoran, kupnju ili u večernji izlazak možete uputiti bez novčanika, samo s mobitelom u kojem imate aplikaciju m-zaba.