Google Chrome upozorit će vas na “lažne” linkove

Google Chrome upozorit će vas na “lažne” linkove

Foto: Antonio Jularić

Tipfeleri pri upisivanju URL adresa nisu rijetkost i svima se događaju, ali Google je kroz svoj Chrome internetski preglednik odlučio spriječiti takve situacije sugestijama koje daju jasno do znanja korisniku da ipak možda ne želi posjetiti “gogle.com” već “google.com”.

Zasad se na ovoj zanimljivoj mogućnost tek radi, ali uskoro bi mogla biti u funkciji kroz Chrome jer prezentirana je developerima i imali su joj prilike svjedočiti. Samo, motivi za njeno postavljanje u praksu ne leže samo u činjenici da bi korisniku bilo zgodno uštedjeti nešto vremena nego ga i zaštititi. Hakeri prate najčešće tipfelere i ciljano otvaraju web stranice koje se zovu prema tim najčešćim tipfelerima. Automatski, korisnik završi na stranici na kojoj nije htio i može biti otvoren za potencijalne napade.

Nije to sve, Google će automatski, odnosno Chrome, odvraćati korisnika s web stranica koje se označe kao ciljano načinjene da bi oponašale one legitimne. Primjerice, ako netko otvori paypall.com, Chrome na njih neće usmjeriti korisnika čak i ako klikne na nju putem nekog od sumnjivih oglasa. Čim se to dogodi, otvorit će se stranica s upozorenjem.

Naravno, korisnik može isključiti ovu mogućnost i neće mu se nuditi, a ako je želi imati kao dodatni osigurač, tad će se nakon trenutka u kojem se procijeni da web stranica nije prava, odnosno, da je u njoj mogući tipfeler, Chrome nudi web stranice koje bi možda ipak prije odgovarale onome što korisnik zapravo želi posjetiti.

Chrome ovime ponovno ide korak dalje od konkurencije i kroz njega Google dokazuje da se nimalo ne opušta bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi. A ona je takva da taj internetski preglednik ima udio od oko 65 posto na tržištu stolnih računala, što je dominacija kakvu je samo uživao Microsoftov Internet Explorer u nekim drugim vremenima.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.