Google Chrome upozorit će vas na “lažne” linkove

Google Chrome upozorit će vas na “lažne” linkove

Foto: Antonio Jularić

Tipfeleri pri upisivanju URL adresa nisu rijetkost i svima se događaju, ali Google je kroz svoj Chrome internetski preglednik odlučio spriječiti takve situacije sugestijama koje daju jasno do znanja korisniku da ipak možda ne želi posjetiti “gogle.com” već “google.com”.

Zasad se na ovoj zanimljivoj mogućnost tek radi, ali uskoro bi mogla biti u funkciji kroz Chrome jer prezentirana je developerima i imali su joj prilike svjedočiti. Samo, motivi za njeno postavljanje u praksu ne leže samo u činjenici da bi korisniku bilo zgodno uštedjeti nešto vremena nego ga i zaštititi. Hakeri prate najčešće tipfelere i ciljano otvaraju web stranice koje se zovu prema tim najčešćim tipfelerima. Automatski, korisnik završi na stranici na kojoj nije htio i može biti otvoren za potencijalne napade.

Nije to sve, Google će automatski, odnosno Chrome, odvraćati korisnika s web stranica koje se označe kao ciljano načinjene da bi oponašale one legitimne. Primjerice, ako netko otvori paypall.com, Chrome na njih neće usmjeriti korisnika čak i ako klikne na nju putem nekog od sumnjivih oglasa. Čim se to dogodi, otvorit će se stranica s upozorenjem.

Naravno, korisnik može isključiti ovu mogućnost i neće mu se nuditi, a ako je želi imati kao dodatni osigurač, tad će se nakon trenutka u kojem se procijeni da web stranica nije prava, odnosno, da je u njoj mogući tipfeler, Chrome nudi web stranice koje bi možda ipak prije odgovarale onome što korisnik zapravo želi posjetiti.

Chrome ovime ponovno ide korak dalje od konkurencije i kroz njega Google dokazuje da se nimalo ne opušta bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi. A ona je takva da taj internetski preglednik ima udio od oko 65 posto na tržištu stolnih računala, što je dominacija kakvu je samo uživao Microsoftov Internet Explorer u nekim drugim vremenima.

Još iz kategorije

Python pretekao Javu

Python pretekao Javu

25.04.2019. komentiraj

Programski jezik Python posljednje tri do četiri godine bilježi iznimnu popularnost kod developera i prema podacima koje nudi SlashData, provedenima uz pomoć praćenja navika kod 20 tisuća developera diljem svijeta, taj se trend nastavio i u ovom trenutku nadmašena je čak i Java!

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

25.04.2019. komentiraj

Facebook se doveo u neugodnu situaciju kad je krajem prošlog mjeseca priznao da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazi u običnom tekstualnom obliku, da bi sad sredinom travnja priznao identičnu stvar za Instagram! A sve to pohranjeno je unutar internih sustava, što znači da su u teoriji zaposlenici s pristupom tim lozinkama mogli ući na bilo koji korisnički profil.

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.