Google Chrome postaje vratar weba, a konkurentima se to ne sviđa

Google Chrome postaje vratar weba, a konkurentima se to ne sviđa

Foto: Antonio Jularić

Kad je developer i entuzijast na području softvera Samuel Maddock odlučio razviti internetski preglednik kako bi s prijateljima u isto vrijeme gledao online video, kao najjeftinije i najjednostavnije rješenje činio se Chromium. Besplatan, otvorenog koda i temelj za Chrome. No, tu su nastali problemi zbog kojih se polako shvaća da dominacija Googleova internetskog preglednika postaje teret...

Naime, da bi sve radilo kako treba Maddock je trebao još jedan Googleov proizvod - Widevine. On služi za ovjeru korisnika i prevenciju piratstva. Samo, da bi ga se koristilo, treba poslati zahtjev Googleu pa dobiti odobrenje. Čekao je na njega Maddock četiri mjeseca, pritom je poslao deset e-mail poruka i na kraju ga dočeka - odbijenica!

"Oprostite, ali ne možete koristiti softver za to što ste željeli", stajao je hladan korporativan odgovor, bez objašnjenja.

Maddock nije htio činiti ništa ilegalno, ali svejedno nije dobio dozvolu dovršiti navodno besplatni i otvoreni internetski preglednik. Potvrdilo se to da je Google zapravo čuvar vrata ili, poznatije, gatekeeper. On donosi odluke o tome što je dobro, što nije, što netko može koristiti i što ne može. A tako nešto dozvoljava si zbog dominacije na tržištu, koje nije dovoljno regulirano da bi spriječilo slične situacije.

Konkretnije, Chrome je na 63 posto udjela na tržištu, računajući i mobilni segment. Odnosno, ako se računaju desktop računača, tad je na 70 posto udjela. Slijedi tek s 15 posto Safari, ali vezan je uz Apple pa kao takav ni nije istinski konkurent za Chrome. Mozillin Firefox, kojeg je Google kopirao od prvog dana kad se 2008. pojavio Chrome, tek je na nekih osam posto i ostali su zanemarivi.

Uz to, Chromium je idealno rješenje čak i za jedan Edge, u vlasništvu Microsofta. Opera ga je također izabrala kao jeftinije i jednostavnije rješenje. Dakle, Google širi "pipke" gdje stigne pa samim time određuje pravila, koja nisu nužno korisna za zajednicu.

"Što god Chrome čini, to postaje standard, drugi ga moraju pratiti. Bilo je mnogo situacija u kojima bi Google "slučajno" isporučio nešto što ne radi na Firefoxu pa se ispričavao za to i naglašavao da će odmah sanirati štetu. I dva mjeseca kasnije, sanirana je, a pritom Firefox gubi korisnike jer misle da je problem s naše strane", objasnio je vrlo jednostavno situaciju bivši direktor tehnologije u Mozilli, Andreas Gal.

Naime, Gmail, Google Docs i drugi Googleovi proizvodi koriste se unutar Firefoxa pa svoju dominaciju Google lako može iskoristiti da učini te proizvode dostupnima unutar Chromium svijeta, a konkurenciji zadaje težak udarac. I zato ne čudi gnjev rivala zbog te Googleove dominacije i uloge koju ima...

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.