Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Foto: Antonio Jularić

Googleov Chrome internetski preglednik naišao je na brojne kritike nakon objave plana za Manifest V3 ranije ove godine, kojim se uspijeva onesposobiti neke ad blockere. I ne samo to...

Kroz web API “getInstalledRelatedApps”, koji je u razvoju od 2015. i dostupan je za eksperimentiranje još od Chrome 59 iz 2017., moguće je za developere vidjeti koje su nativne aplikacije instalirane na uređaj. Dakle, uvid u uređaje koji nisu njihovi, što ostavlja mnogo prostora za malverzacije.

To se otkrilo od strane stručnjaka za sigurnost i privatnost, koji navode da je sad doslovno moguće da vlasnici web stranica otkriju što na internetskom pregledniku korisnik ima postavljeno, a samim time im se omogućava bolje shvatiti što korisnik radi, ali i kako radi. Ukratko, ako uvid u to ima haker, lako može probiti zaštite i doći do vrijednih podataka.

Nije ni to sve, na ovaj način moguće je zaobići ad blockere pa korisniku svejedno prikazivati oglase, prvenstveno zato što je potpuno poznato koji ad blocker koristi i na kojem stupnju se on nalazi. Sve to, naravno, zadiranje je u privatnost i potvrđuje činjenicu da velike kompanije jednostavno nemaju granica kad se radi o prikupljanju podataka. Najgore od svega jest što se od 2015. pripremalo ovako nešto.

Upravo tu kao spasitelji dolaze konkurenti. Jesu daleko manji i slabiji, ali upravo na potezima velikih kao što su Google i Facebook, mogu profitirati do te mjere da prikupe značajniji broj korisnika. Firefox ili Opera ne prikupljaju podatke na taj način, dapače. Na sve moguće načine trude se pozicionirati na tržištu kao alternativa onima koji špijuniraju svoje korisnike.

Profitirat će automatski i oni još manji, kao Brave internetski preglednik koji nudi najveći stupanj sigurnosti korisnika. Zato, u konačnici, ovakvi štetni potezi mogu dugoročno napraviti nešto korisno. Jer, može se neko vrijeme manipulirati ljudima, ali ne može se cijelo vrijeme.

Još iz kategorije

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

09.08.2020. komentiraj

Britanska (CISA) i američka sigurnosna agencija (NSA) zajednički su objavile upozorenje o vrsti malwarea pod nazivom QSnatch, koji ima mogućnost zaraziti NAS (network-attached storage) uređaje tajvanskog proizvođača QNAP-a.

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

09.08.2020. komentiraj

Internetska tražilica Ecosia nije samo alternativa za Google, već je i alat koji nudi privatnost, što je za velikog joj konkurenta nepoznanica. I ne samo to, za svaki klik, Ecosia je obećala za klikove saditi stabla - njih 100 milijuna u 25 zemalja svijeta. Ali, plan polako pada u vodu...

Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud

Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud

08.08.2020. komentiraj

Microsoft će službeno predstaviti game streaming uslugu Project xCloud u rujnu ove godine, što znači da kompanija ide još snažnije prema cloud gamingu.