Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Foto: Antonio Jularić

Googleov Chrome internetski preglednik naišao je na brojne kritike nakon objave plana za Manifest V3 ranije ove godine, kojim se uspijeva onesposobiti neke ad blockere. I ne samo to...

Kroz web API “getInstalledRelatedApps”, koji je u razvoju od 2015. i dostupan je za eksperimentiranje još od Chrome 59 iz 2017., moguće je za developere vidjeti koje su nativne aplikacije instalirane na uređaj. Dakle, uvid u uređaje koji nisu njihovi, što ostavlja mnogo prostora za malverzacije.

To se otkrilo od strane stručnjaka za sigurnost i privatnost, koji navode da je sad doslovno moguće da vlasnici web stranica otkriju što na internetskom pregledniku korisnik ima postavljeno, a samim time im se omogućava bolje shvatiti što korisnik radi, ali i kako radi. Ukratko, ako uvid u to ima haker, lako može probiti zaštite i doći do vrijednih podataka.

Nije ni to sve, na ovaj način moguće je zaobići ad blockere pa korisniku svejedno prikazivati oglase, prvenstveno zato što je potpuno poznato koji ad blocker koristi i na kojem stupnju se on nalazi. Sve to, naravno, zadiranje je u privatnost i potvrđuje činjenicu da velike kompanije jednostavno nemaju granica kad se radi o prikupljanju podataka. Najgore od svega jest što se od 2015. pripremalo ovako nešto.

Upravo tu kao spasitelji dolaze konkurenti. Jesu daleko manji i slabiji, ali upravo na potezima velikih kao što su Google i Facebook, mogu profitirati do te mjere da prikupe značajniji broj korisnika. Firefox ili Opera ne prikupljaju podatke na taj način, dapače. Na sve moguće načine trude se pozicionirati na tržištu kao alternativa onima koji špijuniraju svoje korisnike.

Profitirat će automatski i oni još manji, kao Brave internetski preglednik koji nudi najveći stupanj sigurnosti korisnika. Zato, u konačnici, ovakvi štetni potezi mogu dugoročno napraviti nešto korisno. Jer, može se neko vrijeme manipulirati ljudima, ali ne može se cijelo vrijeme.

Još iz kategorije

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

19.01.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u ožujku prošle godine obvezao se omogućiti šifriranje s kraja na kraj. Ili, na engleskom, end-to-end enkripciju. Ipak, s razlogom nije naveo kad će ta mogućnost stići jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo svjedočiti takvoj situaciji narednih nekoliko godina.

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

16.01.2020. komentiraj

Europska komisija pokrenula je dva projekta za izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost i jačanje suradnje u vezi s  cyber prijetnjama i incidentima u EU-u. Riječ je o javnoj nabavi, u okviru programa za cyber sigurnost Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koji je dodijeljen nakon otvorenih poziva na podnošenje ponuda. Suradnja među europskim timovima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (CSIRT) postala je ključna u strategijama za cyber sigurnost u Europi.