Google Chrome će blokirati reklame koje koriste previše sistemskih resursa

Google Chrome će blokirati reklame koje koriste previše sistemskih resursa

Foto: Antonio Jularić

Chrome konstantno napreduje i bori se na sve načine kako povećati dominaciju na tržištu internetskih preglednika, ali ujedno i ne izgubiti prihode od oglasa, što se potvrdilo novim potezom. Kojim će se sve one „teške“ oglase uklanjati s web stranica, odnosno, blokirati unutar Chrome browsera.

Izdavači su odavno pretjerali i konstantno gledaju kako "hodati po rubu" ili prelaziti granice, što Chrome i njegovi konkurenti moraju na razne načine onemogućavati ili sputavati. Upravo zato će se na web stranicama gdje oglasi koriste previše resursa uređaja korisnika takve oglase blokirati. Pod time se misli na procesorsku moć uređaja, ali i internetski promet.

Ovaj novitet odnosit će se na oglase koji su unutar .1 posto korištenja bandwidtha, .1 posto CPU korištenja po minuti i korištenja .1 posto ukupnog CPU vremena. Trenutne brojke su 4MB za mreže i 60 sekundi za CPU, ali to bi se moglo promijeniti s obzirom da je sve više podataka dostupno.

Kad Chrome otkrije oglase koji ne odgovaraju zadanim pravilima, pomoću tehnologije koja stoji iza Safe Browsing, onemogućit će pokretanje "preteških" oglasa pa na taj način omogućiti bolje iskustvo surfanja za korisnike. Inače, Safe Browsing služi kako bi se osigurala sigurnost korisnika, pa kad oni pokušavaju doći na neku sumnjivu web stranicu, pojavi se dijalog na stranici koji upozorava da to nije sigurno.

Znači, prije no što korisnik dođe "do cilja", Safe Browsing prepozna što se tamo nalazi pa djeluje. Jednako će tako djelovati i kad se radi o oglasima, onemogućiti ih i iskustvo će biti neometano. No, postoji problem. Google tim putem narušava privatnost svih onih koji se koristimo njegovom uslugom.

aime, kada se pojavi upozorenje zahvaljujući Safe Browsingu, Google URL adresu zabilježava u dešifriranoj formi pa samim time lako prati online aktivnost osobe kojoj je upozorenje pristiglo. A nije ni to sve, Safe Browsing na korisnikovo računalo pohranjuje kolačiće kojima se lako mogu identificirati svako individualno računalo. Tako će biti i s ovim novitetom, samo se širi način kako Google može prepoznati gdje se sve "krećemo".

Ali, to je samo dokaz da za svaku uslugu ipak postoji određena cijena, ništa nije besplatno...

Još iz kategorije

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

16.07.2019. komentiraj

Zanimljivo rješenje stiže iz Iskona i namijenjeno je pojačanju WiFi signala, a pritom je, kako tvrde u ovom telekomu u vlasništvu HT-a, jedno od rijetkih koje dolazi od jednog telekoma i radi kod svih drugih telekoma. Rješenje nazvano MESHtar zapravo služi pojačanju WiFi mreže što primjerice u prostorima s mnogo armiranobetonskih zidova uvelike pomaže. Ista je situacija primjerice i sa zidovima starih dalmatinskih kuća.

Hrvatska pošta izradila proširenje za najpopularniji internetski preglednik i sada možete pratiti svoje pošiljke

Hrvatska pošta izradila proširenje za najpopularniji internetski preglednik i sada možete pratiti svoje pošiljke

16.07.2019. komentiraj

Digitalizacija je, uz društveno odgovorno poslovanje, jedna od filozofija razvoja Hrvatske pošte. Osluškujući potrebe korisnika, Hrvatska pošta izradila je proširenja za Google Chrome, čime je dodatno olakšan pristup najtraženijim poštanskim informacijama – statusu pošiljaka (track&trace) te nalaženju poštanskih ureda i točnih poštanskih brojeva.

FlixBus omogućio Apple Pay uslugu plaćanja

FlixBus omogućio Apple Pay uslugu plaćanja

14.07.2019. komentiraj

FlixBus nastavlja s uvođenjem tehnoloških inovacija za svoje putnike: europski sinonim za putovanja autobusom jedan je od prvih autobusnih prijevoznika u regiji koji nudi svojim korisnicima uslugu plaćanja i putem Apple Paya, usluge koja je transformirala plaćanja mobitelom nudeći jednostavnu, sigurnu i privatnu uslugu koju odlikuje brzina i praktičnost.