Google Chrome će blokirati reklame koje koriste previše sistemskih resursa

Google Chrome će blokirati reklame koje koriste previše sistemskih resursa

Foto: Antonio Jularić

Chrome konstantno napreduje i bori se na sve načine kako povećati dominaciju na tržištu internetskih preglednika, ali ujedno i ne izgubiti prihode od oglasa, što se potvrdilo novim potezom. Kojim će se sve one „teške“ oglase uklanjati s web stranica, odnosno, blokirati unutar Chrome browsera.

Izdavači su odavno pretjerali i konstantno gledaju kako "hodati po rubu" ili prelaziti granice, što Chrome i njegovi konkurenti moraju na razne načine onemogućavati ili sputavati. Upravo zato će se na web stranicama gdje oglasi koriste previše resursa uređaja korisnika takve oglase blokirati. Pod time se misli na procesorsku moć uređaja, ali i internetski promet.

Ovaj novitet odnosit će se na oglase koji su unutar .1 posto korištenja bandwidtha, .1 posto CPU korištenja po minuti i korištenja .1 posto ukupnog CPU vremena. Trenutne brojke su 4MB za mreže i 60 sekundi za CPU, ali to bi se moglo promijeniti s obzirom da je sve više podataka dostupno.

Kad Chrome otkrije oglase koji ne odgovaraju zadanim pravilima, pomoću tehnologije koja stoji iza Safe Browsing, onemogućit će pokretanje "preteških" oglasa pa na taj način omogućiti bolje iskustvo surfanja za korisnike. Inače, Safe Browsing služi kako bi se osigurala sigurnost korisnika, pa kad oni pokušavaju doći na neku sumnjivu web stranicu, pojavi se dijalog na stranici koji upozorava da to nije sigurno.

Znači, prije no što korisnik dođe "do cilja", Safe Browsing prepozna što se tamo nalazi pa djeluje. Jednako će tako djelovati i kad se radi o oglasima, onemogućiti ih i iskustvo će biti neometano. No, postoji problem. Google tim putem narušava privatnost svih onih koji se koristimo njegovom uslugom.

aime, kada se pojavi upozorenje zahvaljujući Safe Browsingu, Google URL adresu zabilježava u dešifriranoj formi pa samim time lako prati online aktivnost osobe kojoj je upozorenje pristiglo. A nije ni to sve, Safe Browsing na korisnikovo računalo pohranjuje kolačiće kojima se lako mogu identificirati svako individualno računalo. Tako će biti i s ovim novitetom, samo se širi način kako Google može prepoznati gdje se sve "krećemo".

Ali, to je samo dokaz da za svaku uslugu ipak postoji određena cijena, ništa nije besplatno...

Još iz kategorije

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.