Google Chrome 91 donosi značajna ubrzanja novim JavaScript kompajlerom

Google Chrome 91 donosi značajna ubrzanja novim JavaScript kompajlerom
Antonio Jularić

Google je predstavio novi i brži Chrome, koji bi postao dostupan s verzijom 91 tog internetskog preglednika. To se postiže novim JavaScript “compilerom“ za Googleov V8 JavaScript “engine“ u Chromeu - Sparkplug.

Tako nešto omogućava osjetno brže web iskustvo, a to se postiže "varanjem". Tako barem tvrde inženjeri koji stoje iza ovog noviteta. Ova novija verzija browsera stigla je 25. svibnja i potom se kroz naredne dane i tjedne omogućavala korisnicima diljem svijeta.

Dio s "varanjem" tiče se bržeg kompiliranja koda. Uz V8, to se postiže za 23 posto bolje nego prije verzije 91 u Chromeu, a kad bismo išli još korak dalje, rekli bismo da se na dnevnoj razini na ovaj način uspije "obraditi" 78 godina JavaScript koda. Dakle, korisnici "uštede" oko 17 godina dnevno uz poboljšane brzine.

Također, iako V8 postoji od 2008., Googleovi inženjeri uspjeli su ga poboljšati na način koji nudi osjetno brže iskustvo. Sparkplug "compiler" nalazi se između V8 Inigtion "bytecode interpretera" i TurboFan kompajlera za optimiziaciju.

Na taj način generira nativni strojni kod, ali ne ovisi o informaciji prikupljenoj dok se izvršava JavaScript kod. To nudi početak izvršavanja na vrlo brz način dok se još uvijek generira relativno brzi kod. Tako inženjeri objašnjavaju ovaj novitet kojim se Chrome želi ne samo zadržati na vrhu po pitanju broja korisnika, već želi i pojačati tu dominaciju u odnosu na konkurenciju.

Kad se uzme u obzir da ima oko 70 posto udjela na tržištu, slobodno se može reći kako Google sa svojim internetskim preglednikom uspijeva baš to što želi. A ne bi da ga ne poboljšava konstantno.

Istovremeno, u ožujku je Edge bio na 8,03 posto udjela, a Firefox na 7,95 posto. Riječ je o dva najveća konkurenta Chromeu, za koje se teško može reći da po ičemu zaostaju. Dapače, često će se potvrditi da su bolji u smislu brzine, performansa, utroška baterije, energije, memorije...