Google će od kraja godine primjenjivati mobile-first metodu indeksiranja za sve web stranice

Google će od kraja godine primjenjivati mobile-first metodu indeksiranja za sve web stranice

Foto: Antonio Jularić

Google će do kraja ove godine početi primjenjivati “mobile-first” metodu indeksiranja za sve web stranice i počeo je o tome obavještavati sve korisnike.

No, neki još uvijek imaju problema i Google im pomaže riješiti ih. Naime, stare web stranice koje još nisu indeksirane "mobile-first" metodom, neće biti prebacivane na mobilno indeksiranje dok god nisu za to spremne. Od svih novih web stranica odmah očekuje kompatibilnost prikaza za mobilne uređaje, što vrijedi ionako protekle dvije godine. Također, uz pomoć Googlea, svi će moći obaviti tranziciju jer problemi će biti riješeni.

"Naša analiza je pokazala da su nove web stranice spremne za ovu metodu "crawlinga" i indeksiranje "mobilno na prvom mjestu" te je ono i omogućeno, a svi ostali morat će tranziciju obaviti u narednih šest do 12 mjeseco", naveo je Google u priopćenju te dodao da pravila vrijede za sve, bez iznimke, nakon što istekne rok od šest do 12 mjeseci.

Stoga, svi oni koji žele imati bolju poziciju na najvećoj tražilici svijeta, imaju priliku u spomenutom vremenu izvesti mobilnu verziju te iste stranice, ako već nisu. U suprotnom noviteti im neće vrijediti. Također, Google ne šalje obavijesti novim web stranicama o promjenama iz razloga što je biti unaprijed određeno njihovo "ponašanje" pa nema potrebe ikoga obavještavati da će odjednom biti dio posebniji dio Search pretraga.

Intrigantno je da, primjerice, one web stranice koje još uvijek nemaju izvedene mobilne verzije svojih web stranica, ostaju dijelom pretraga "na prvom mjestu" samo kad se one obavljaju s desktop ili prijenosnih računala.

"Kad te web stranice prijeđu na mobilno indeksiranje, obavijestit ćemo ih da su spremni", obećao je Google, što zapravo potiče vlasnike tih starijih web stranica na promjenu.

Također, ono što Google želi i na to poziva, jest da se koristi jedinstveni URL za dekstop i mobilne verzije web stranica, kako ne bi bilo zbunjivanja, kojem se svjedočilo u mnogo navrata. Uostalom, tako nešto također pomaže u boljem pozicioniranju prilikom pretraga.

I, na kraju, treba znati i da "mobilno na prvom mjestu" nije faktor rangiranja, to je samo prilika za pojaviti se u pretragama. Ono što utječe na rangiranje jesu "mobile friendly" web stranice.

Još iz kategorije

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

Velika analiza domaćeg weba i kako se na njemu štite osobni podaci

30.03.2020. komentiraj

Od danas su javnosti potpuno besplatno dostupni rezultati analize zaštite osobnih podataka za preko 1.000 hrvatskih web stranica, pružatelja usluga iz područja različitih područja zdravstva, državne uprave, energetike, financijske industrije, lokalnih uprava, kritične prometne infrastrukture, obrazovanja i znanosti, prehrambene industrije, web-trgovina, komunalnih poduzeća, medija, transporta, telekoma i auto kuća, potvrdio nam je Stanko Cerin direktor Ostendo Consultinga.

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

Firefox najavio ukidanje podrške za FTP protokol

29.03.2020. komentiraj

Mozilla je objavila plan uklanjanja podrške za FTP protokol iz Firefoxa, što znači da ubuduće korisnici neće moći preuzimati datoteke na taj način, niti pregledavati sadržaj FTP linkova i foldera unutar Firefox internetskog preglednika.

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti

28.03.2020. komentiraj

Schneider Electric pridružio se Tehničkom sporazumu o kibernetičkoj sigurnosti, revolucionarnom dogovoru država potpisnica da će raditi na poboljšavanju ekosustava kibernetičke sigurnosti i braniti digitalnu ekonomiju od kibernetičkih napada.