Google će od kraja godine primjenjivati mobile-first metodu indeksiranja za sve web stranice

Google će od kraja godine primjenjivati mobile-first metodu indeksiranja za sve web stranice

Foto: Antonio Jularić

Google će do kraja ove godine početi primjenjivati “mobile-first” metodu indeksiranja za sve web stranice i počeo je o tome obavještavati sve korisnike.

No, neki još uvijek imaju problema i Google im pomaže riješiti ih. Naime, stare web stranice koje još nisu indeksirane "mobile-first" metodom, neće biti prebacivane na mobilno indeksiranje dok god nisu za to spremne. Od svih novih web stranica odmah očekuje kompatibilnost prikaza za mobilne uređaje, što vrijedi ionako protekle dvije godine. Također, uz pomoć Googlea, svi će moći obaviti tranziciju jer problemi će biti riješeni.

"Naša analiza je pokazala da su nove web stranice spremne za ovu metodu "crawlinga" i indeksiranje "mobilno na prvom mjestu" te je ono i omogućeno, a svi ostali morat će tranziciju obaviti u narednih šest do 12 mjeseco", naveo je Google u priopćenju te dodao da pravila vrijede za sve, bez iznimke, nakon što istekne rok od šest do 12 mjeseci.

Stoga, svi oni koji žele imati bolju poziciju na najvećoj tražilici svijeta, imaju priliku u spomenutom vremenu izvesti mobilnu verziju te iste stranice, ako već nisu. U suprotnom noviteti im neće vrijediti. Također, Google ne šalje obavijesti novim web stranicama o promjenama iz razloga što je biti unaprijed određeno njihovo "ponašanje" pa nema potrebe ikoga obavještavati da će odjednom biti dio posebniji dio Search pretraga.

Intrigantno je da, primjerice, one web stranice koje još uvijek nemaju izvedene mobilne verzije svojih web stranica, ostaju dijelom pretraga "na prvom mjestu" samo kad se one obavljaju s desktop ili prijenosnih računala.

"Kad te web stranice prijeđu na mobilno indeksiranje, obavijestit ćemo ih da su spremni", obećao je Google, što zapravo potiče vlasnike tih starijih web stranica na promjenu.

Također, ono što Google želi i na to poziva, jest da se koristi jedinstveni URL za dekstop i mobilne verzije web stranica, kako ne bi bilo zbunjivanja, kojem se svjedočilo u mnogo navrata. Uostalom, tako nešto također pomaže u boljem pozicioniranju prilikom pretraga.

I, na kraju, treba znati i da "mobilno na prvom mjestu" nije faktor rangiranja, to je samo prilika za pojaviti se u pretragama. Ono što utječe na rangiranje jesu "mobile friendly" web stranice.

Još iz kategorije

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

Chrome premašio 70 posto udjela na tržištu internet preglednika

09.07.2020. komentiraj

Chrome je uspio premašiti 70 posto udjela na tržištu web internetskih preglednika i na taj način srušiti rekord iz prošlog mjeseca, kad je bilo riječi o 69,2 posto. Ujedno, prvi je put taj internetski preglednik zabilježio udio na tržištu veći od 68 posto prije samo dva mjeseca, što znači da je aktualna kriza pomogla Chromeu da sruši osobne rekorde te pridobije još pokojeg korisnika, otkriva Netmarketshare u svom izvještaju.

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

Facebook priznao ponovno curenje podataka korisnika

08.07.2020. komentiraj

Facebook se još jednom našao u centru skandala jer priznali su iz kompanije dijeljenje privatnih informacija neaktivnih korisnika aplikacije “treće strane” duže no što su smjeli. To je priznanje stiglo na službenom blogu i još jednom usmjerilo pažnju prema Marku Zuckerbergu i njegovoj kreaciji.

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

Samouništavajuće poruke za sve chatove su sad dostupne i u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Rakuten Viber najavio je skorašnje uvođenje samouništavajućih poruka u sve oblike chata. Ta je vrsta poruka dosada bila dostupna samo u tajnim chatovima, a uskoro će je korisnici moći koristiti u svim oblicima chata. Jednostavno će postaviti željeno vrijeme nakon kojeg će se poruka sama izbrisati, i to nebitno radi li se o tekstu, fotografiji, video ili drugoj vrsti datoteke.