KIBERNETIČKA SIGURNOST

Globalna potrošnja za sigurnost i upravljanje rizikom porast će za 14 posto u 2024

Globalna potrošnja za sigurnost i upravljanje rizikom porast će za 14 posto u 2024
Depositphotos

Predviđa se da će potrošnja krajnjih korisnika u cijelom svijetu na sigurnost i upravljanje rizicima iznositi ukupno 215 milijardi dolara u 2024., što je povećanje od 14,3% u odnosu na 2023., prema predviđanju Gartnera. Procjenjuje se da će 2023. globalna potrošnja krajnjih korisnika za sigurnost i upravljanje rizikom dosegnuti 188,1 milijardu dolara.

"Kontinuirano usvajanje oblaka, stalna hibridna radna snaga, brza pojava i upotreba generativne umjetne inteligencije (GenAI) i evoluirajuće regulatorno okruženje prisiljavaju čelnike upravljanja sigurnošću i rizikom (SRM) da povećaju svoju potrošnju na sigurnost i upravljanje rizikom", rekao je Shailendra Upadhyay , viši voditelj istraživanja u Gartneru. "U isto vrijeme, oni usmjeravaju svoje napore usvajanjem tehničkih sigurnosnih mogućnosti koje pružaju daleko veću vidljivost i odziv u cijelom digitalnom ekosustavu organizacije i restrukturiranjem načina na koji sigurnosna funkcija funkcionira kako bi se omogućila agilnost bez ugrožavanja sigurnosti."

Predviđa se da će potrošnja na privatnost podataka i sigurnost u oblaku zabilježiti najviše stope rasta u 2024., pri čemu će se svaki segment povećati više od 24% u odnosu na prethodnu godinu. Privatnost ostaje glavni organizacijski prioritet jer se propisi koji utječu na obradu osobnih podataka nastavljaju pojavljivati, uključujući one koji se odnose na upotrebu umjetne inteligencije. Gartner predviđa da će do 2025. 75% svjetske populacije imati svoje osobne podatke obuhvaćene modernim propisima o privatnosti.

Kontinuirani rast javnih usluga u oblaku povećat će potrošnju na sigurnosne alate u oblaku. U segmentu sigurnosti u oblaku, projicira se da će ukupna potrošnja na softver brokera za sigurnost pristupa u oblaku (CASB) i platforme za zaštitu od radnog opterećenja u oblaku (CWPP) ukupno iznositi 7 milijardi USD u 2024., što je porast od 24,7% u odnosu na 2023. Potražnja za rješenjima za otkrivanje i odgovor temeljena na oblaku — kao što su otkrivanje i odgovor krajnje točke (EDR) i upravljano otkrivanje i odgovor (MDR) — također se očekuje da će se povećati 2024.

Predviđa se da će potrošnja na sigurnosne usluge – savjetovanje, IT outsourcing, implementacija i hardverska podrška – ukupno iznositi 90 milijardi dolara u 2024., što je povećanje od 11% u odnosu na 2023. Očekuje se da će sigurnosne usluge predstavljati 42% ukupne sigurnosti i upravljanja rizikom krajnjeg korisnika potrošnje u 2024. i ostati najveće područje potrošnje za sigurnost i upravljanje rizikom u 2024.

“U svjetlu rastućih kibernetičkih rizika, širenja kibernetičkih prijetnji i promjenjivog radnog okruženja, za organizacije je važnije nego ikad da izgrade i optimiziraju program kibernetičke sigurnosti”, rekao je Upadhyay. "To je kamen temeljac inicijativa za kibernetičku sigurnost koje pomažu čelnicima SRM-a osigurati nova okruženja, zaštititi se od proširene površine napada, iskoristiti sigurnosne mogućnosti na nove načine i stvoriti bolju učinkovitost kroz automatizaciju."