GitHub počeo blokirati developere iz država koje se nalaze pod sankcijama SAD-a

GitHub počeo blokirati developere iz država koje se nalaze pod sankcijama SAD-a

Foto: Fotolia

Microsoft je možda po prvi put pokazao ono čega su se developeri diljem svijeta pribojavali od trenutka kad je preuzeo GitHub. Naime, unatoč samoj definiciji te platforme, koja nudi slobodu developerima i otvorena je, počelo se zabranjivati “obitavanje” na njoj članovima iz država koje su u trgovinskom sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Primjerice, 21-godišnji Anatolij Kaškin dobio je obavijest da mu je korisnički račun ograničen zbog činjenice da je iz Krima, koji se nalazi na američkoj "crnoj listi". Samim time, više na GitHubu ne može "hostati" svoju web stranicu i gaming softver. Riječ je o zanimljivoj kreaciji zvanoj GameHub koja kombinira igre sa Steama, GOG-a i Humble Bundle kroz jedno korisničko sučelje.

Sad njegova stranica https://tkashkin.tk javlja grešku 404. Više ne može kreirati ni privatne repozitorije, niti im pristupiti. Iako se web stranica može lako preseliti, Game Hub podosta ovisi o GitHubu pa je Kaškin u ozbiljnim problemima, a zajednica se u velikoj većini slaže s njime pa "sipa" gnjev prema Microsoftu. Nažalost, osim ukoliko se ne dogodi čudo pa velika većina korisnika napusti GitHub, ništa se neće promijeniti.

Ne samo za Kaškina i ostale s Krima, već i za sve stanovnike Kube, Irana, Sjeverne Koreje i Sirije. Uskoro možda i Kine, čiji developeri podosta strahuju od mogućnosti da bi američke platforme vezane uz otvoreni kod mogle uvesti sankcije. Microsoft je zasad prvi, što ne čudi s obzirom na njegov odnos prema američkoj Vladi, kojoj prodaje svoje proizvode namijenje vojsci, iako zaposlenici nisu znali za što i koga rade, kao u slučaju HoloLens.

I, vrijedi ponoviti, ništa se neće promijeniti dok velika većina korisnik ostaje uz Microsoft i njegove proizvode. Samim time ta kompanija može raditi na "dvije strane" - ne zamjeriti se vlasti dok se zamjera manjem broju korisnika, ali ne utječe na veći dio korisnika.

Još iz kategorije

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.