Firefox uključuje svim svojim korisnicima kriptirani DNS

Firefox uključuje svim svojim korisnicima kriptirani DNS

Foto: Ilustracija

Firefox je počeo prebacivati korisnike svog internetskog preglednika prema Cloudflareovoj kriptiranoj DNS usluzi 25. veljače, a kroz narednih nekoliko tjedana, učinit će to i za ostale korisnike u Sjedinjenim Američkim Državama. Potez je to kojim se želi u potpunosti zaštititi privatnost svih koji “surfaju” Firefoxom.

"Počeli smo preobrazbu prema DNS preko HTTPS (DoH) kao unaprijed postavljenom na našem internetskom pregledniku za američke korisnike. Preobrazba će se nastaviti narednih tjedana kako bismo se uvjerili da nema nikakvih problema, odnosno, ako ih ima, da se riješe na vrijeme. Nakon toga, svi američki korisnici bit će na novom protokolu", naglasili su u Mozilli, koja je vlasnik Firefoxa.

Što se tiče korisnika izvan SAD-a, njima ova mogućnost nije unaprijed postavljena pa je moraju napraviti sami. To mogu učiniti tako da odu u Firefox browseru na Preferences, zatim Settings, nakon toga Enable DNS over HTTPS. Nakon što se klikne na taj "boks", moguće je odabrati DNS poslužitelja. Uz Cloudflare, nudi se i NextDNS, a ako korisnik ima želju za nekim trećim, mora sam upisati njegov server. Cijelu listu DNS servera koji nude enkripciju možete pronaći OVDJE.

Ipak, mnogi će se se složiti da je Cloudflare ipak najbolje rješenje jer besplatan je i najbrži na svijetu. Omogućava 28 posto brže pretvaranje adresa no što čini najbliži mu konkurent.

Ono što je također značajno jest da Cloudflare ne prikuplja nikakve podatke o surfanju, što korisnicima garantira anonimnost i privatnost. Ujedno, u prikupljanju podataka onemogućeni su i svi drugi, što ga korisnicima čini dodatno privlačnim. I njegovi korisnici mogu biti apsolutno svi jer, ponavljamo, potpuno je besplatan te nadohvat nekoliko klikova mišem. Ujedno, postoji i verzija za pametne telefone, što je Mozilli također bilo važno.

Još iz kategorije

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!