Firefox testira integrirani VPN

Firefox testira integrirani VPN

Foto: Mozilla

Mozilla se odlučila za svoj Firefox internetski preglednik testirati VPN uslugu, ali to testiranje vrijedi samo za područje Sjedinjenih Američkih Država. Ovako nešto prije je učinila Opera, no očito se i Mozilla želi nametnuti na tržištu po nečemu podosta praktičnom, ali i vrlo vjerojatno ne toliko zanimljivom Googleu da uvrsti u svoj Chrome.

Također, treba znati, ovo Firefox Private Network nije istinski VPN jer kriptira samo web promet vezan uz browser na računalu. Neće zaštititi podatke vezane uz aplikacije ili e-mail klijente. Dakle, nećete moći "odglumiti" da ste u nekoj drugoj državi kako bi se registrirali na neku kladionicu ili bezbrižno koristili Spotify.

U tome Opera ipak ima prednost jer dopušta izabrati "zamaskirati" položaj na tri kontinenta i usluge kao Netflix ili Spotify normalno rade na njoj. Svejedno, Firefox Private Network bit će koristan jer štiti računala u svakom trenutku, što je poprilično dobro kad se korisnik nalazi na otvorenoj, odnosno javnoj, mreži.

Inače, VPN je skraćenica za "virtual private network" (hrv., virtualna privatna mreža) koja omogućava razmjenu i pristup informacijama s bilo kojeg računala bilo gdje. Mreže su privatne i pristup im je ograničen na određene korisnike. Funkiconira na način da se stvori tzv. privatni tunel na mreži, koji vodi do vašeg odredišta, a računalo vam se ponaša kao da ste spojeni lokalno na mrežu.

Ovaj koncept se često koristi u privatnom sektoru, odnosno u poslovnom okruženju jer dozvoljava korisnicima da se i od kuće spoje u poslovnu mrežu te na taj način pristupaju svemu čemu bi mogli i na radnom mjestu. Najčešće se radi o pristupanju serverima kompanije gdje se nalaze povjerljivi podaci koji se koriste u poslovanju.

No, VPN ima još jednu funkciju, a to je zaštititi vašu konekciju od drugih sudionika na mreži. Odnosno, zaštititi vaše podatke od neke treće osobe. Ta "treća osoba" može biti ISP (Internet service provider) ili neka druga kompanija koja želi vidjeti vaš internetski promet.

Kad će testna faza završiti I VPN za Firefox biti omogućen diljem svijeta, nije poznato. Kao ni hoće li ikad doći mobilna verzija.

Još iz kategorije

Cijene .com domena kreću prema gore

Cijene .com domena kreću prema gore

19.02.2020. komentiraj

Američka Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije (NTIA) pri američkom Ministarstvu trgovine produljila je 2018. sporazum s Verisignom, koji određuje način na koji može koristiti „.com“ jer on se veže ugovorom s Internetskom korporacijom za dodjelu imena i brojeva (ICANN).

5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

19.02.2020. komentiraj

Internet stvari (IoT) s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) polako dobiva zamah i ispunjava zacrtani potencijal, što znači da se ponovno na površinu “izbacuje” činjenica da ta tehnologija još uvijek nije dovoljno sigurna za korisnike, kao ni dovoljno transparentna.

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

18.02.2020. komentiraj

Facebook ima razloga za ponos jer WhatsApp koji je kupio 2014. i pritom nije učinio neke značajne promjene s aplikacijom te njenim mogućnostima, ima nevjerojatnih dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno! To je pola milijarde više no 2018. kad ih je bilo 1,5 milijardi.