Firefox testira integrirani VPN

Firefox testira integrirani VPN

Foto: Mozilla

Mozilla se odlučila za svoj Firefox internetski preglednik testirati VPN uslugu, ali to testiranje vrijedi samo za područje Sjedinjenih Američkih Država. Ovako nešto prije je učinila Opera, no očito se i Mozilla želi nametnuti na tržištu po nečemu podosta praktičnom, ali i vrlo vjerojatno ne toliko zanimljivom Googleu da uvrsti u svoj Chrome.

Također, treba znati, ovo Firefox Private Network nije istinski VPN jer kriptira samo web promet vezan uz browser na računalu. Neće zaštititi podatke vezane uz aplikacije ili e-mail klijente. Dakle, nećete moći "odglumiti" da ste u nekoj drugoj državi kako bi se registrirali na neku kladionicu ili bezbrižno koristili Spotify.

U tome Opera ipak ima prednost jer dopušta izabrati "zamaskirati" položaj na tri kontinenta i usluge kao Netflix ili Spotify normalno rade na njoj. Svejedno, Firefox Private Network bit će koristan jer štiti računala u svakom trenutku, što je poprilično dobro kad se korisnik nalazi na otvorenoj, odnosno javnoj, mreži.

Inače, VPN je skraćenica za "virtual private network" (hrv., virtualna privatna mreža) koja omogućava razmjenu i pristup informacijama s bilo kojeg računala bilo gdje. Mreže su privatne i pristup im je ograničen na određene korisnike. Funkiconira na način da se stvori tzv. privatni tunel na mreži, koji vodi do vašeg odredišta, a računalo vam se ponaša kao da ste spojeni lokalno na mrežu.

Ovaj koncept se često koristi u privatnom sektoru, odnosno u poslovnom okruženju jer dozvoljava korisnicima da se i od kuće spoje u poslovnu mrežu te na taj način pristupaju svemu čemu bi mogli i na radnom mjestu. Najčešće se radi o pristupanju serverima kompanije gdje se nalaze povjerljivi podaci koji se koriste u poslovanju.

No, VPN ima još jednu funkciju, a to je zaštititi vašu konekciju od drugih sudionika na mreži. Odnosno, zaštititi vaše podatke od neke treće osobe. Ta "treća osoba" može biti ISP (Internet service provider) ili neka druga kompanija koja želi vidjeti vaš internetski promet.

Kad će testna faza završiti I VPN za Firefox biti omogućen diljem svijeta, nije poznato. Kao ni hoće li ikad doći mobilna verzija.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

12.10.2019. komentiraj

Specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta - posao.hr predstavio je novi dizajn koji će korisnicima omogućiti jednostavnije snalaženje i praćenje aktualnih događaja na tržištu rada. Portal posao.hr ove godine slavi 17 godina svojeg postojanja i u tom je razdoblju na njemu objavljeno više od pola milijuna oglasa za posao, a trenutno je i među 15 najposjećenijih hrvatskih stranica.

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

11.10.2019. komentiraj

Pretplatnici su ono za što se bori svaki YouTube autor jer što ih je više, više je pogleda, više je slave i više je prihoda. A zanimljivo je da su se stvari ponešto promijenile s obzirom da činjenicu da su YouTubea kao platformu prepoznali mnogi u raznim granama moćne zabavne industrije.